2024. július 16., kedd
VÍZILABDA

A szerbiai lányok is az Európa-bajnokságon!

A hétvégén a férfiak és a nők mezőnyében is megrendezték az utolsó selejtezőt a vízilabda Európa-bajnokságokra, s a nők mezőnyében a B csoport küzdelmeit Nagybecskereken tartották meg, amelyben Szerbiának sikerült megkaparintania a második, továbbjutást jelentő helyet Görögország mögött. A nőknél egyébként egy újonca is lesz az Eb-nek, hiszen Románia első alkalommal harcolta ki a fő tornát. Ehhez az kellett a romániaiaknak, hogy legyőzzék Szlovákiát, s ez sikerült is nekik, miután a harmadik negyed után már 7:4-re vezettek, de ez még nem volt elég, mert a szlovákok az utolsó játékrészben 8:8-ra kiegyenlítettek, ám két perccel a vége előtt Tóth Anita megpecsételte a sorsukat.

Hasonló nagy öröm volt Izrael háza táján is, hiszen a férfi mezőnyben ők is először harcolták ki a zárótornát. A D csoportban voltak azonban izgalmak, végül aztán az Izrael–Törökország mérkőzés döntött, így a két ország helyet cserélt az Eb-n, amit a törökök nyilván nem vettek túl jó néven, hiszen az utóbbi hat Eb-ből ötön ott voltak.

A végső sorrend, férfiak, A csoport: Franciaország és Németország 10, Szlovénia 6, Svájc 3. Belgium 0 pont. B csoport: Grúzia 9, Szlovákia 6, Fehéroroszország 3, Lengyelország 0 pont. C csoport: Románia 9, Málta 6, Litvánia 3, Írország 0 pont. D csoport: Hollandia 9, Izrael 6, Törökország és Ukrajna 1 pont. Nők, A csoport: Németország 12, Románia 9, Szlovákia 6, Ukrajna és Írország 1 pont. B csoport: Görögország 12, Szerbia 9, Svájc 6, Törökország 3, Belgium 0 pont. A C csoport küzdelmeit március elején tartják meg Máltán a hazaiak, a franciák, az izraeliek és a portugálok részvételével.

Csoportonként az első két helyezett jutott ki az Eb-re, amelyet augusztus 27. és szeptember 10. között Splitben rendezik meg. Az Eb-sorsolást április 23-án tartják.