2024. július 28., vasárnap
ASZTALITENISZ

Erdélyire három hónapos kényszerpihenő vár

A két legjobb szerbiai női játékos, a zentai Fehér Gabriella és a csókai Erdélyi Annamária sem áll asztalhoz az október 18-án kezdődő budapesti egyéni és páros Európa-bajnokságon: Fehér már korábban megbeszélte a szövetségi kapitánnyal, hogy nem vesz részt az Eb-n, Erdélyire pedig három hónapos kényszerszünet vár.

A férfiaknál a legjobbak, Pető Zsolt (132. a világranglistán), Marko Jevtović (156.) és Aleksandar Karakašević (88.) képviselik Szerbiát a Tüskecsarnokban megrendezésre kerülő kontinensbajnokságon, míg a nőknél Erdélyi és Fehér távollétében Makszuti Anetta (249.), Izabela Lupulescu (214.) és Andrea Todorović (158.) áll asztalhoz.

Erdélyi sérülése nem új keletű, másfél évvel ezelőtt kezdődtek a fájdalmak a könyökében: húzta-halasztotta a kezelést, de mivel a helyzet nem javult, a tettek mezejére kellett lépni, s elkezdődött a sérülés kezelése.

Először Franciaországban volt egy MR-vizsgálat, majd Vorgić Dognár Otília segítségével a Belgrádban dolgozó, csókai származású dr. Mileusnić nézte át a leleteket, s a teniszkönyök betegség egyik súlyosabb esetét állapította meg. Ha az ötös skálán nézzük, és az ötös a legsúlyosabb, akkor az én sérülésem a négyes szintűnek felel meg, ezenkívül két cisztát is kimutattak a belgrádi vizsgálatok – mondta Erdélyi, aki egy hetet töltött Belgrádban, csütörtök óta pedig Csókán pihen. A 31 éves csókai játékoson az elmúlt héten több tesztet is elvégeztek, előbb terápiát és végül plazmakezelést kapott, amely serkenti a szövetek regenerációját, közvetlenül serkenti a porc felépülését, és lassítja a további károsodást.

Erdélyi évek óta a portugál CTM Mirandela együttesét erősíti, a francia II. ligában pedig a Schiltigheim Asztaliteniszklub tagja. A két egyesület vezetői eltérő módon reagáltak az orvosok szerint minimum három hónap kényszerszünetre:

Engem is kellemesen meglepett a francia klub reakciója, mivel mindenki a támogatásáról biztosított, a klubvezetőség is azt mondta, a legfontosabb, hogy mielőbb felépüljek, s a tavaszi részben segítsem a csapatot. Mivel sérülésről van szó, a Schiltigheim azokra a mérkőzésekre, amelyeken nem szerepelhetek, igazolhat másik játékost, olyat, aki nincs előttem a francia rangsorban. Egészen másmilyen volt a Mirandela klubelnökének a hozzáállása, mivel szerinte nem tartottam be ígéretemet, játszanom kellett volna a bajnokságban. Tudtam, hogy a vezetőknek csak a győzelem a fontos, de bíztam abban, megértik, hogy nem azért nem játszom, mert nincs kedvem, hanem mert már a hajszárító felemelése is fájdalommal jár.

A világranglista 106. helyén álló játékosra az elkövetkező időszakban pihenés és újabb terápia vár: a Szabadkán is felvehető aktív sejtterápia, az INDIBA, amely helyreállítja az izmok funkcióját és mozgékonyságát.

A szerb női válogatotthoz kapcsolódó hír még, hogy Slobodan Stojanov szerződést bontott a szövetséggel, s a jövőben Nicolae Lupulescu irányítja majd a női válogatottat, már a budapesti Európa-bajnokságon ő ül a kispadon, a férfiakat pedig Ilie Lupulescu vezeti majd.

Szombattól új szabályok

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) kézikönyvében található új szabályok október 1-jén lépnek életbe. A változtatások az edző és a játékos kommunikációjára vonatkoznak, s a legnagyobb újítás az, hogy a trénerek a pontok végén is adhatnak tanácsot a játékosoknak, feltéve, ha ezzel nem zavarják meg a játék folytonosságát. Az edző a törölközések alatt és a játszmák közötti egyperces szünetekben is beszélhetnek a játékosukhoz, csakúgy mint a bemelegítés során. Viszont a bemelegítés vége és a mérkőzés kezdete között az edzők nem mondhatnak semmit se, ha nem így tesznek, akkor sárga lapos figyelmeztetésben részesülnek, s a következő szabályszegésükért piros lapot kapnak, ami után el kell hagyniuk a helyüket.