2024. július 30., kedd

„Mentálisan fáradtunk el”

Tomori Zsuzsanna szerint Rióig egy igazán tapasztalt csapat lesz a magyar

Gratulálok a díjhoz, annál is inkább, mert a szurkolók szavazatai alapján végeztél az élen, s a közönség a legfontosabb kritikus. Te hogy ítéled meg a vb-t, a mezőnyt és a saját teljesítményedet?

– Úgy gondolom, hogy jól játszottunk ezen a világbajnokságon. A csoportban fokozatosan javult a játékunk, a spanyolok ellen már kifejezetten jók voltunk. A brazilok ellen aztán nem az döntött, hogy ki a jobb csapat, hanem a szerencse. Talán ezen a meccsen játszottam a legjobban, sajnos ez nem párosult a továbbjutással. Mi több ziccert hagytunk ki, és ez talán azt mutatja, hogy mentálisan fáradtunk el. A csapat viszont nagyon akart, ment előre, egy pillanatra sem adtuk fel, ezért büszke vagyok. Jövőre az Eb vár ránk, de Rióig együtt maradhat a csapat, és a további két-három év sokat számít tapasztalat terén. Remélem, az otthoni Eb-n érmet tudunk szerezni.

Igen, a vb-n mutatott játék jó előjel az Eb-vel kapcsolatban. Arról már van-e valami tudomásotok, hogy ki vezet majd benneteket?

– Köztudott, hogy Karl Erik Bøhn jobban van, kijött a kórházból. Ha teljesen rendbe jön, ő vezet majd minket. Mi mindenesetre úgy készülünk, hogy visszajön, és még jobbak lehetünk az Eb-re.

Addig meg a Ferencvárossal van sok dolgod. A BL sajnos nem úgy alakult, mint vártátok volna, de mi a helyzet a KEK-ben? Egyértelmű célkitűzés ott a bajnoki cím?

– Igen, nagyon sajnálom, hogy kiestünk, mert véleményem szerint most jobb csapatunk van, mint tavaly. Azzal van még gond, hogy mindenkinek kellően be kell illeszkednie. Természetesen a KEK sem lesz sétagalopp, de jó volna megnyerni.

Jövőre tehát két arany lenne a legjobb?

– Ne legyünk mohók, de valóban jó lenne két fényes érem!

Visszatérve a vb-re, láthattuk, hogy kiegyensúlyozott a mezőny. Hogyan ítéled meg a trendeket a kézilabdában?

– Valóban, más a helyzet, mint 5-6-7 évvel ezelőtt, amikor kiemelkedett egy norvég vagy egy francia csapat. Közben feljött Montenegró, Szerbia csodálatosan játszik, és Lengyelország vaskos meglepetést okozott, hiszen közülük csak egy-két játékost ismertünk, akik a Lublinban játszanak. Faramuci dolog ez a kieséses rendszer, s nem lesz könnyű az Eb-n sem, mert szinte minden mérkőzés tétmeccs lesz. Egészében azonban mindez jót tesz a kézilabdának.

Apropó, volt abban valami tudatosság, hogy elkerüljétek ezt a francia–lengyel ágat?

– Nem, olyan messze még nem gondolkodtunk a csoportban. Végül is jól jött ki minden, csak sajnos a brazilokat nem sikerült megverni.