2024. július 30., kedd

Matić, a kis róka

Nagy László sérülése miatt kihagyja a tornát, s itt a nagy lehetőség Putics Barna előtt. Ha az izlandi, rajzfilmfigurára emlékeztető kapus elkapja a fonalat, minden ellenfelük gondban lehet. A szerbek már rekorderek: hét hónap alatt több edzőt próbáltak ki, mint játékost. Ha Vujin nem filozofál, Szerbia jó eredményt érhet el. Távirati stílusban így néz ki a Dániában megrendezésre kerülő 11. férfikézilabda-Európa-bajnokság magyar és szerb szemszögből, amelyen az előbbi válogatott vasárnap, utóbbi pedig hétfőn lép pályára.

A magyar válogatott számára felemásra sikeredett a felkészülés, hiszen kikaptak Lengyelországtól és Csehországtól, s legyőzték Fehéroroszországot. Mocsai Lajos szövetségi kapitány az Eb-n nem számíthat Nagy Lászlóra: a Veszprém és a válogatott meghatározó játékosa sérülés miatt kihagyja a tornát. Ennek ellenére a magyar csapatnak vannak olyan kiváló játékosai, akik jó eredményt érhetnek el a pokolian erős csoportban. Nagy kiválásával azonban a magyar válogatott testet, magasságot, meccsenkénti 4–8 gólt és csapatkapitányt veszített. A jobbátlövő poszton így maradt az a Mocsai Tamás, akinek kéztörése volt, valamint a szegedi Ancsin Gábor. Az első meccsen a világbajnok spanyol együttes lesz az ellenfél, amely ellen szerintem nem kell fehér zászlóval kiállni, s csak a másik két meccsre koncentrálni. A spanyoloknál új edző van, néhány játékos (Sterbik Árpád, Alberto Entrerríos) kihagyja az Eb-t, Julen Aguinagalde sérüléssel bajlódik, szóval ez azért nem az a csapat, amelyik tavaly világbajnokságot nyert, s a hispánok a nagy tornákon az első meccseken mindig szenvednek. Habár Ólafur Stefánsson visszavonult, Ólafur Gústafsson, Ingimundur Ingimundarson és Alexander Petersson is sérült, Izland akkor is kemény dió lesz. Jól védekeznek, s ha Björgvin Páll Gustavsson, a rajzfilmfigurára emlékeztető kapusuk jó napot fog, akkor mindenki megszenved majd velük. A norvég szurkolók szépen bevásároltak már jegyekből, így a magyar válogatottnak fel kell készülnie, hogy Norvégia hazai közönség előtt lép majd pályára. Ami aggodalomra adhat okot, hogy köztudott, nagy tornákon, amelyik csapatnak sok szurkolója van, az mindig egy kis segítséget élvez a játékvezetőktől, s könnyebben jut tovább. A magyar csapat tagjait illetően abban bízok, hogy Putics Barnának kijön a lépés, Németországban szolidan játszik, s jó lenne, ha egy Eb-n is megmutatná, mire is képes. Éles József, a Veszprém legendás játékosa azt nyilatkozta, hogy Mocsainak több fiatalt kellett volna vinnie az Eb-re, mire a szövetségi kapitány azt felelte: „Nem lehet ezt a világversenyt fiatalokra rábízni. A magyar válogatott különben sem mehet ki úgy világversenyre – hiszen a sportirányítás és a sportvezetés részéről olyan rendszerbe van behelyezve a kézilabdázás, hogy nem veszíthet a presztízséből –, hogy célként ne a pontszerző helyek valamelyikének megszerzését tűzze ki maga elé, ami szinte kötelező.” Hogy kinek van igaza? Mindkettőnek. Valóban kellenek a fiatalok, a szlovéneknek ez sikerült, amikor Denis Buntič hét fiatalt épített be a csapatba, s végül hatodikak lettek két éve. Ez azonban nagy merészség volt, az is benne van egy ilyen nagy fiatalítás esetében, hogy minden meccset elveszít a csapat. Ókontinens-bajnokság minden két évben van, s egy ilyen tornán próbálgatni a fiatalítást, azt nem tartom jó ötletnek. Én annak a híve vagyok, hogy a magyar zászló alatt mindig a legjobb játékosoknak kell pályára lépniük.

Az orosz fiúkat nem érdekli a sport

A szerbek egy dologban már elsők: az elmúlt hét hónapban több edzőt próbáltak ki, mint játékost. Veselin Vuković távozása után Ljubomir Vranješ ült a kispadra, majd következett Vladan Matić. Ez nem jó, de az mindenképpen pozitív, hogy Matićra, a Celje korábbi edzőjére esett a választás, aki pár héttel ezelőtt 2016-ig szóló szerződést írt alá. Jól ismerem őt, már játékos-pályafutása alatt is sokszor találkoztam, beszéltem vele. Bojan Beljanski nem lesz, habár, ha nagyon szerették volna, akkor a sérülése ellenére csapattag lehetett volna. Ott van viszont Nenad Manojlović, aki mellett védekezésben (és támadásban is) ott lesz Momir Ilić is. Ha Marko Vujin azt nyújtja, amit Németországban, s nem kezd el filozofálni, hogy „ezt így, ezt úgy kellett, lehetett volna”, hanem betartja Matić utasításait, akkor a szerb válogatott szép eredménnyel örvendeztetheti meg szurkolóit. A lengyelek elleni meccs nagyon fontos: ők megnyerték a Provident-kupát, szinte mindannyian lengyel klubban játszanak, összeszokott csapatot alkotnak. Ha a szerb válogatott szeretne beleszólni az érmek sorsába, akkor a lengyeleket meg kell vernie. Az oroszok nagy gondban vannak: nincs utánpótlásuk, a fiúk Oroszországban nemcsak hogy kézilabdával, de semmilyen sporttal nem akarnak foglalkozni. Orosz kézilabdaedzők panaszkodnak, nincs miből meríteni, s Európában a többiek el se tudják képzelni, mekkora krízisben van az orosz kézilabda. A franciákat már mindenki siratta, főleg az Eb-n elért 11. helyük után, aztán két éve megnyerték az olimpiát. A szerb csapat azonban ma már fel tudja venni a harcot a bivalyerős franciákkal, akiknél az erő dominál. Thierry Omeyer visszakerült a válogatottba, vagyis a csapat gerincét továbbra is a Nikola Karabatić, Daniel Narcisse, Omeyer trió alkotja, a fiatalok még nem tudják átvenni az ő helyüket. Matić egy kis róka: fiatal, de nagyon ravasz. A lengyelek és a franciák stílusa is kiismerhető, ő azonban van annyira okos, hogy képes meglepni még a rutinos Claude Onestát is.@c = Az Eb programja

A csoport (Herning): Csehország, Ausztria, Dánia, Macedónia

Január 12.: Csehország–Ausztria (18 óra), Dánia–Macedónia (20.30). Január 14.: Macedónia–Csehország (18.15), Ausztria–Dánia (20.30). Január 16.: Macedónia–Ausztria (18.15), Dánia–Csehország (20.30).

B csoport (Aalbrog): Spanyolország, Izland, Magyarország, Norvégia.

Január 12.: Izland–Norvégia (16 óra), Spanyolország–Magyarország (18.15). Január 14.: Magyarország–Izland (18 óra), Norvégia–Spanyolország (20.15). Január 16.: Spanyolország–Izland (18 óra), Magyarország–Norvégia (20.15).

C csoport (Aarhus): Szerbia, Franciaország, Lengyelország, Oroszország.

Január 13.: Szerbia–Lengyelország (18 óra), Franciaország–Oroszország (20.15). Január 15.: Oroszország–Szerbia (18 óra), Lengyelország–Franciaország (20.15). Január 17.: Lengyelország–Oroszország (18 óra), Szerbia–Franciaország (20.15).

D csoport (Koppenhága): Horvátország, Svédország, Fehéroroszország, Montenegró.

Január 13.: Horvátország–Fehéroroszország (18 óra), Svédország–Montenegró (20.15). Január 15.: Montenegró–Horvátország (18 óra), Fehéroroszország–Svédország (20.15). Január 17.: Horvátország–Svédország (18 óra), Fehéroroszország–Montenegró (20.15).

Középdöntős I. csoport, 1. forduló (január 18.): A3–B2, A2–B3, A1–B1. 2. forduló (január 20.): A3–B1, A2–B2, A1–B3. 3. forduló: A1–B2, A2–B1, A3–B3. II. csoport, 1. forduló (január 19.): C3–D2, C2–D3, C1–D1. 2. forduló (január 21.): C3–D1, C1–D3, C2–D2. 3. forduló (január 22.): C1–D2, C2–D1, C3–D3.

Elődöntő (január 24., 18.30 és 21 óra).

A harmadik helyért (január 26., 15 óra).

Döntő (január 26., 17.30)