2024. július 30., kedd
C CSOPORT

Az átlövők teljesítménye fejfájásra ad okot

Egy rossz sorozat után Szerbia négygólos előnyéből kétgólos hátrány lett az Oroszország elleni találkozón, s Vladan Matić kiválasztottjai a végén 27:25-re veszítettek, így a Dániában zajló Európa-bajnokság C csoportjában az utolsó forduló előtt csak az a biztos, hogy az olimpiai bajnok Franciaország ott lesz a középdöntőben.

Hogy mi is történt az oroszok elleni találkozón, azt Momir Ilić, a válogatott csapatkapitánya sem tudta megmondani. A találkozó után a helyszínen tartózkodó újságíróknak azt nyilatkozta: „Négygólos előnyünk volt, s egyik pillanatról a másikra elvesztünk. Hogy ez az idegesség miatt volt, vagy azért, mert nem bízunk magunkban, nem tudom megmondani. Ahelyett, hogy szépen nyugodtan végigjátszanánk a találkozót, s mivel jobb csapat vagyunk, begyűjtenénk a két pontot, kikapunk.”

Vladan Matić, a szerb válogatott szövetségi kapitánya magára vállalta a vereséget. Mint mondta, arra várt, hogy az első felállás megtalálja a ritmust, azonban ez nem következett be.

– Sok ziccert is elhibáztunk, s a végén négy percet emberhátrányban kellett játszanunk, mert rosszul cseréltünk. Pályára lépett a hetedik játékos is, nem is láttam, így reagálni se tudtam. A másodiknál Petar Nenadić mindenáron gólt akart szerezni, s belépett a pályára, így elveszítettük a labdát, és kétperces kiállítást is kaptunk.

Ma a C csoport utolsó fordulójának két mérkőzése szerepel a műsoron: amennyiben a 18 órakor kezdődő Lengyelország–Oroszország találkozón az utóbbi együttes nyer, Szerbia biztosan középdöntős, függetlenül attól, hogy milyen eredményt ér el Franciaország ellen. Ugyanez a helyzet, ha a lengyelek legalább négy góllal nyernek az oroszok ellen, s ez azért jobb a szerb csapat szempontjából, mert ebben az esetben – a lengyelek elleni győzelemnek köszönhetően – legalább két ponttal kezdi meg szereplését a középdöntős csoportban. Ha Lengyelország két góllal nyer Oroszország ellen, akkor Szerbiának ponto(ka)t kell szereznie a 20.15-kor kezdődő, franciák elleni találkozón, máskülönben kiesik.

A franciák az oroszokat hét, a lengyeleket egy góllal győzték le. Az elnyűhetetlen Nikola Karabatić 14 gólnál jár (ezenkívül van nyolc gólpassza, amivel a dán Hanssen 29 (13 gól + 16 gólpassz) és a macedón Lazarov (19+4) mögött harmadik a kanadai táblázaton), Michael Guigou 13 lövésből 11-szer volt eredményes. Érdemes odafigyelni a bosnyák származású, mostari születésű Igor Anićra, aki eddig ötször lőtt kapura, s mind az öt próbálkozásából gól született. Daniel Narcisse formán kívül van, amit a 10 lövéséből született 1 gól is tanúsít, de ha a színes bőrű Alix Nyokas (az oroszok ellen kilenc gól) és William Accambray (a lengyelek ellen a 47. és az 55. perc között négy gól!) elkapják a fonalat, s Cyril Dumoulin kapus továbbra is 38 százalékkal véd, akkor Szerbiának nagyon nehéz dolga lesz.

Ilić azt mondta, hogy a franciák ellen mindent meg kell tenniük a győzelemért, s a mai napon sok mindennek össze kell jönnie, mindannyian jó napot kell kifogniuk, csak ebben az esetben nyerhetnek. Az biztos, hogy az előző Európa-bajnokság ezüstérmese képes jó meccsekre, azonban a csapat két világklasszis átlövője, Momir Ilić és Marko Vujin teljesítménye nagymértékben elmarad a várttól. Előbbi 12 próbálkozásból négyszer volt eredményes, míg Vujin 25 lövéséből 9 gól született, ebből hatot hétméteresből szerzett. És ezek az adatok – szerb szemszögből – bizony jelentős fejfájásra adhatnak okot…