2024. július 30., kedd

Háromból semmi

Péntektől vasárnapig a spanyolországi Oviedóban felkészülési tornát rendeztek, amelyen a házigazdák mellett a norvég, a lengyel és a magyar válogatott vett részt. Nagy Lászlóék péntek este a világbajnok spanyolok ellen kezdték meg szereplésüket. Kisebb meglepetésre a találkozó elején háromgólos előnyre tettek szert, sőt a félidő végén is náluk volt az előny. A második játékrész derekán azonban a magyar válogatott támadásban ötlettelenné vált, s ezt kihasználva a spanyolok Joan Canellas vezetésével 7:1-es sorozatot produkáltak, és megfordították a mérkőzést. Az utolsó percekben a házigazdák rutinosan őrizték előnyüket, a magyarokban már nem volt erő a fordításra, ráadásul Zubai Szabolcs bokasérülést szenvedett.

Hiába tartotta Császár Gábor a lelket társaiban szombaton, a válogatott katasztrofális vereséget szenvedett Lengyelországtól. Húsz perc után már öt góllal vezettek Krajewskiék, a szünetre Talant Dujsebajev kiválasztottjainak sikerült faragniuk a hátrányból, sőt a 46. percben már csak egy gól volt a különbség. Az utolsó tíz percben azonban szétesett a magyar válogatott, ezzel szemben a motivált lengyel játékosok magasabb tempóra kapcsoltak, végül kiütéses győzelmet arattak.

Vasárnap a norvégok elleni találkozón jól kezdett a magyar válogatott, s az első félidőben kétgólos előnyt harcolt ki. A folytatásban viszont ismét előjött a korábbi találkozókon is tapasztalt rövidzárlat, ennek köszönhetően a norvégok megfordították a mérkőzést. A hajrában ugyan Ancsinéknak sikerült egyenlíteniük, az ezt követő három norvég találat azonban végleg eldöntötte a találkozót. A válogatott így pont nélkül, utolsóként zárta a tornát.

Eredmények, 1. forduló: Lengyelország–Norvégia 25:30, Magyarország–Spanyolország 25:27. 2. forduló: Magyarország–Lengyelország 25:35, Spanyolország–Norvégia 38:20. 3. forduló: Norvégia–Magyarország 28:26, Spanyolország–Lengyelország 33:28. A torna végeredménye: 1. Spanyolország 6, 2. Norvégia 4, 3. Lengyelország 2, 4, Magyarország 0 pont.

Két vereség, javuló játékkal

A tartalékos szerb válogatott pénteken és szombaton két mérkőzést játszott Horvátországgal, s noha mindkétszer vereséget szenvedett, Dejan Perić szövetségi kapitány nem lehet teljesen elégedetlen, hiszen a második találkozón játékosai már meg tudták szorongatni ellenfelüket.

A pénteki umagi találkozón nagy volt a csapatok közötti különbség, mindezt tetézte a szerb hálóőrök rossz formája, hiszen Miroslav Kocić 33 lövésből csak 5 alkalommal tudott hárítani, Dragan Marjanović pedig a hét kapura tartó löketből egyetlenegyet sem tudott hatástalanítani. Az első percekben ugyan még a szerbeknél volt az előny, a horvátok azonban gyorsan fordítani tudtak, sőt a félidő végére ötgólos előnyre tettek szert. A második félidő elején Nemanja Ilić és Davor Čutura szorosabbá tették ugyan a találkozót, de az ezt követően a horvátok – nem utolsósorban a gyenge szerb kapusprodukciók miatt – lépésről lépésre növelni tudták előnyüket, végül nagyarányú győzelmet arattak.

A szombati rijekai találkozón kiegyenlített küzdelem zajlott. Az első félidőben felváltva vezettek a csapatok, és a horvátoknak csak a második játékrész közepén sikerült jelentősebb – négygólos – előnyre szert tenniük. Az összecsapás még ekkor sem dőlt el, hiszen a találkozón 8 gólig jutó Momir Ilić vezetésével szerb válogatott a hajrára egyetlen találatra csökkentette hátrányát. Az utolsó perceket viszont a házigazda bírta jobban erővel és idegekkel, végül visszaállította a négygólos különbséget.

Eredmények: Horvátország–Szerbia 35:28, Horvátország–Szerbia 34:30.

További felkészülési mérkőzések: Izland–Szlovénia 32:32, Dánia–Izland 29:30, Franciaország–Macedónia 30:20, Szlovénia–Svédország 23:29, Németország–Csehország 27:22, Svédország–Izland 30:24, Dánia–Szlovénia 36:26, Franciaország–Argentína 33:19, Görögország–Szlovákia 21:24, Algéria–Macedónia 30:32.

Mint ismeretes, a férfi-világbajnokság csütörtökön kezdődik Katarban.