2024. július 30., kedd

Háromszoros bajnokok

Az adai Halász József Női Kézilabdaklub három leánycsapata is tartományi bajnoki címet szerzett

Kiváló idényt zártak az adai Halász József Női Kézilabdaklub utánpótláscsapatai, amelyek az 1998-as korosztályban a második helyen végeztek az országos bajnokságban, a 1997-es, a 1999-es és a 2001-es generációban pedig tartományi bajnokok lettek. A három idősebb csapatot Božić Boglárka edző vezette sikerre, a legfiatalabbakat pedig Rákos Zsuzsa tréner. Mindhárom bajnokcsapat az alapszakaszban és a rájátszásban is az élen zárt. A legfiatalabbak az alapszakaszt követően a rumai zárótornán harcolták ki a bajnoki címet, miután 15:14-re legyőzték a házigazda Sloven csapatát.
Az idősebb korosztályt irányító Božić Boglárka elmondta: az egyesületben egy csapatot vezet, amelyben ’98-as, ’99-es és ’2000-es generációhoz tartozó kézilabdázók szerepelnek, akik két külön bajnokságban játszanak. Az 1997-esek számára kiírt bajnokságban az adai csapatban ’98-as játékosok szerepeltek két idősebb kislánnyal kiegészülve. Az edzőtől megtudtuk, hogy a csapat könnyedén megnyerte a bajnokságot, amelyben év közben két csoportban versenyeztek, majd a legjobbak a mitrovicai zárótornán mérkőztek meg a bajnoki címért. A torna adai sikerrel zárult, miután a döntőben 14:6 arányban legyőzték a házigazda Srem csapatát. A ’99-es korosztálynál azonban már más volt a helyzet, esetükben már küzdelmesebb volt a bajnokság. Ők előbb az I. ligában szerepeltek, ahol az első helyen végeztek. Ennek köszönhetően feljutottak a Szuperligába, ahol összesen tíz mérkőzést játszottak, majd bejutottak a rájátszásba. A zárótornát Adán rendezték meg, ahol a döntőben a házigazda lányok 16:14-re nyertek a tiszahegyesi Partizan ellen.

– A lányok heti négy alkalommal edzenek, ennél sok vajdasági felnőttcsapat kevesebbet tréningezik. A kislányok az 1998-as, az 1999-es és 2000-es korosztályhoz tartoznak, és kortársaikhoz képest nagyon keményen edzenek. Edzőként két éve vezetem őket, komoly munkát végzünk. A lányokra nincs panasz, megteszik azt, amit kérek tőlük, de nem is hagynám, hogy ne végezzék el a feladatukat. Következetesen szigorú vagyok velük, de az eredményesség érdekében rendnek kell lenni a csapatban, ahol mindenki tudja, hogy mi a feladata – nyilatkozta Božić Boglárka.
A szakvezető megjegyezte, hogy az adai női utánpótlás-kézilabda színvonalát leginkább azzal tudná érzékeltetni, hogy a magyarországi barátságos tornákon játékban tartják a lépést a Debrecen, a Szeged és a Dunaferr utánpótlás-iskoláival. Mint mondta, ezek ötévente 100 gyereket cserélnek le, Adán viszont ez idő alatt 15-20 játékost igyekeznek egyben tartani:

– Szerintem Adán genetikailag kézilabdázók születnek, majd az ő gyerekeik folytatják tovább a hagyományt. Minden generációban vannak kiemelkedő gyerekek, sőt egész felállítások. Az utánpótlás-nevelést illetően biztató a jövő, de a siker attól függ, hogy együtt tudjuk-e tartani ezeket a lányokat, akik a továbbtanulás miatt sokszor felhagynak a kézilabdázással, vagy máshol folytatják pályafutásukat. Adán mindig lesz jó kézilabda, amíg lesznek emberek, akik foglalkoznak a sportággal, és a szívükön viselik a klub sorsát – közölte az edző.

A 1997-es korosztály: (felső sor) Božić Boglárka edző, Móricz Tímea, Balázs Csenge, Gajdos Rita, Szécsényi Réka, Juhász Katalin, Kovács Andrea, Topolcsányi Anett, (alsó sor) Jovanka Pejić, Aleksandra Mačkaški, Onyecki Zsanett, Györe Bernadett, Karácsonyi Kitti.

A 1999-es korosztály: (felső sor) Božić Boglárka edző, Szemerédi Veronika, Dukai Anett, Csuvik Sarolta, Szemerédi Krisztina, Szőke Enikő, Györe Bernadett, valamint a klub vezetőségi tagjai, Galic Zita és Öreg Ildikó, (alsó sor) Lehócki Anna, Zaj Rebeka, Jovanka Pejić, Aleksandra Ristanovski. Szerepeltek a bajnokságban, de nincsenek a képen: Csuvik Anita, Aleksandra Čobić.

A 2001-es korosztály: (felső sor) Rákos Zsuzsa edző, Dóci Ivett, Kristina Aksin, Kubina Molli, Albek Anna, Körtvélyesi Viktória, (alsó sor) Horvát Nikoletta, Muzslai Anikó, Aleksandra Obradović, Maša Popov, Rác Szabó Enikő.