2024. augusztus 20., kedd

Magyarország bronzérmes

A magyar válogatott a harmadik helyen zárta a podgoricai férfi U18-as Európa-bajnokságot, miután a helyosztón hosszabbítást követően 36:34-re legyőzte Izlandot. Gulyás István tanítványai az utolsó percekig futottak az eredmény után, a hajrában viszont többször is egalizáltak és 32:32-re mentették a rendes játékidőt. A fiúk a ráadásban esélyt sem adtak a skandinávoknak, magabiztosan nyertek.

„Sokáig olyan érzésem volt, hogy négy-ötgólos vezetéssel nyerhető meccs lehetett volna ez a mai, de még rutintalanok vagyunk, és annyi hibát vétettünk, hogy ezzel magunknak tettük szorossá a találkozót, legalábbis én belülről ezt éreztem. Mindenesetre, nagyon boldogok és büszkék vagyunk, hogy a végére sikerült felülkerekednünk ezen és hazavihetjük a bronzérmet. A mérkőzés előtt azt mondtam a srácoknak, hogy csak az tudja megnyerni ezt a meccset, aki az elődöntő miatti csüggedtségét maga mögött tudja hagyni, nekünk sikerült átlépnünk a csalódottságon, és megküzdöttünk a győzelemért” – nyilatkozta a helyosztó után Gulyás szövetségi edző.

A magyaroknak tíz évet kellett várni az újabb korosztályos Eb-éremre, legutóbb 2014-ben a szintén U18-as kontinenstornán zártak másodikként.

Szerbia válogatottja az 5. helyért meccselt Németországgal, Darko Trivković együttese ugyan kikapott, ennek ellenére nincs miért szégyenkeznie, a fiúk minden találkozón derekasan helytálltak, általában csak minimális különbséggel maradtak alul.

A viadal álomcsapatába a magyar és a szerb válogatott egyaránt „adott” játékost, a legjobb támadónak Fazekas Mátét választották, míg a legjobb bal átlövőnek járó elismerést Đorđe Draško vehette át.

Az Eb Svédország győzelmével zárult, hosszabbításban verték meg Dániát.

Eredmények, a döntő: Dánia–Svédország 29:29 – h. u. 36:37. A bronzmérkőzés: Izland–Magyarország 32:32 – h. u. 34:36. Az 5. helyért: Németország–Szerbia 29:23. A 7. helyért: Norvégia–Spanyolország 38:37.

Az Eb álomcsapata, kapus: Frederik Møller Wolff (Dánia). Bal szélső: Yoni Peyrabout (Franciaország). Bal átlövő: Đorđe Draško (Szerbia).Irányító: Dagur Árni Heimisson (Izland). Beálló: Bennet Strobel (Németország). Jobb átlövő: Oskar Møller Jakobsen (Dánia). Jobb szélső: Hugo Vila López (Spanyolroszág) Legjobb támadójátékos: Fazekas Maté (Magyarország). MVP: Nikola Roganović (Svédország). Gólkirály: Asaf Sharon – 79 gól (Izrael).

A kínai Csucsouban zajló női U18-as világbajnokságon mind a magyar, mind a szerb válogatott bejutott a középdöntőbe, előbbi veretlenül az első, utóbbi pedig a csoport második helyén végzett az alapszakaszban.