2024. október 3., csütörtök
FÉRFI KLUBVILÁGBAJNOKSÁG

Döntős a Veszprém

A Veszprém döntőbe jutott az Egyiptomban zajló férfi klubvilágbajnokságon, miután hosszabbításban 39:34-re legyőzte a Bajnokok Ligája-címvédő Barcelonát a keddi elődöntőben.

A bakonyiak a csoportkörben a brazil Taubatét 26, az egyiptomi Zamaleket 7 góllal verték meg, és a mi időnk szerint ma 19 órakor kezdődő fináléban a Magdeburg lesz az ellenfelük, miután a német bajnok felülmúlta az egyiptomi al-Ahlit.

A vezetőedzők személye miatt is pikáns volt a párosítás, ugyanis a Veszprémet irányító Xavier Pascual Fuertes korábban háromszor nyert Bajnokok Ligáját a Barcelonával, a katalánok jelenlegi vezetőedzője, Carlos Antonio Ortega pedig három bajnoki címet, három magyarkupa-győzelmet ünnepelhetett, a BL-ben pedig ezüstérmes lett a bakonyiakkal.

Gyors játékkal kezdett mindkét együttes, s előbb a bakonyiak lódultak meg, aminek eredményeként 15:13-ra vezettek a szünetben. A második félidőben növelte a különbséget a Veszprém, de ellenfele rendre visszazárkózott. A szünet után először vezetett négy találattal a magyar bajnok, erre egy 4:1-es sorozattal reagált a Barcelona, amely az 50. percben egyenlített (25:25). Pascual időt kért, ennek ellenére a katalánok átvették a vezetést, az 58. percben egy 6:2-es sorozat végén már 29:27-es előnyben voltak, de szigorított a védekezésén a Veszprém, nem kapott több gólt a rendes játékidőben, részben Rodrigo Corralesnek köszönhetően, aki büntetőt is védett. A hosszabbítás első felvonásában parádéztak a bakonyiak, jó védekezésükre és Corrales újabb védéseire alapozva 33:30-ra elléptek, és a második öt percben tovább növelték a különbséget. Nedim Remili és Hugo Descat 9-9, Jehia el-Dera 7 góllal, Corrales 17 védéssel vette ki részét a sikerből.

Az idei a 17. klubvilágbajnokság, a Veszprém eddig egyszer, 2015-ben vett részt a tornán, és akkor ezüstérmet szerzett.
Az elődöntőben: Veszprém–Barcelona 39:34 – hosszabbítás után, Magdeburg–al-Ahli 28:24.

NEM GYENGÜL A NORVÉG KISPAD?
A háromszoros Bajnokok Ligája-győztes Ole Gustav Gjekstad lesz januártól az olimpiai és Európa-bajnoki címvédő norvég női válogatott szövetségi kapitánya. A norvég szövetség bejelentése szerint a szakvezető szerződése 2029. június 30-ig szól. Gjekstad 1999 óta két időszakban irányította a Larvik együttesét, volt a Drammen férficsapatának vezetőedzője, illetve a Vipers Kristiansand trénere. A norvég női bajnokságot tizennégy, a kupát tizenegy, a BL-t három alkalommal nyerte meg. Jelenleg a dán Odense vezetőedzőjeként dolgozik, de onnan az idény végén távozni fog. A norvég válogatott élén márciusában mutatkozik majd be.

Három héttel ezelőtt jelentették be, hogy a világ egyik legsikeresebb kézilabdaedzője, Thorir Hergeirsson decemberben távozik a norvég kispadról, mert nem hosszabbítja meg lejáró szerződését, vagyis a magyar–osztrák–svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon búcsúzik. Az izlandi szakvezető 2001 óta tagja a norvég női válogatott szakmai stábjának, előbb Marit Breivik másodedzője volt, a kapitányi posztot pedig 2009 óta tölti be. Az elmúlt 15 évben az olimpián két arany- és két bronz-, a világbajnokságon három arany-, két ezüst- és egy bronz-, az Európa-bajnokságon öt arany- és egy ezüstérmet nyertek az irányításával a skandináv ország legjobbjai.

 

Nyitókép: Corrales kiválóan védett, büntetőt is hárított (Fotó: MTI)