2024. október 5., szombat
FÉRFI KLUBVILÁGBAJNOKSÁG

A Veszprém a csúcsra ért!

A Veszprém nyerte meg az Egyiptomban rendezett férfi klubvilágbajnokságot, mivel hosszabbítás után 34:33-ra legyőzte az előző három alkalommal aranyérmes német Magdeburgot a csütörtöki döntőben.

A finálé méltó volt az egész tornához, a csapatok végig fej fej mellett haladtak, s a bakonyiak főleg a második játékrészben brillíroztak, amelyet egy 7:1-es sorozattal kezdtek, de a titok abban volt, hogy  nem erőltették a gyors játékot, türelmesebbek voltak, így kevesebbet hibáztak, s nem sok hiányzott, hogy már a rendes játékidőben dűlőre vigyék a dolgot, hiszen nem egész három perccel a végső lefújás előtt 28:26-ra vezettek, de a németeknek sikerült kiegyenlíteniük. A ráadásban aztán megint Rodrigo Corralesé volt a a főszerep, mert zsinórban két ziccert is hárított, ezzel tulajdonképpen el is döntötte a meccset, összesen pedig 14 védést mutatott be.  

A két csapat 12. egymás elleni tétmérkőzésén öt veszprémi siker és öt Magdeburg-győzelem mellett – a rendes játékidőben – másodszor született döntetlen. Az idei volt a 17. klubvilágbajnokság, a Veszprém másodszor vett részt a tornán, 2015-ben is dobogós volt, akkor ezüstérmet szerzett.

Nagy László veszprémi sportigazgató szerint hatalmas érzelmi energiabomba a csapat számára a végső győzelem: „Izgalmas mérkőzés volt, körülbelül ilyenre számítottunk. Elképesztő küzdelem és jó egyéni teljesítmények mindkét oldalon, elképesztő védekezés, jó kapusteljesítmény. Döntőhöz méltó játék volt, szerencsére jól jöttünk ki belőle, végtelenül boldog vagyok.” Meglátása szerint a nyáron érkezett Xavier Pascual Fuertes rövid ideje dolgozik együtt a csapattal, de a vezetőedző és a játékosok kezdik elnyerni egymás bizalmát, és remélhetőleg ez a munka a továbbiakban is folytatódik és jól működik majd. „Kezdésnek óriási energiabomba érzelmileg, ebből sokat táplálkozhatnak majd a játékosok.”

A torna álomcsapatába három veszprémi játékos került be, a klubvilágbajnokság legjobbja (MVP) pedig a bakonyiak francia jobbátlövője, Nedim Remili lett.

A torna álomcsapata, kapus: Rodrigo Corrales (Veszprém). Jobbszélső: Aleix Gómez (Barcelona). Jobbátlövő: Ómar Ingi Magnússon (Magdeburg). Irányító: Luka Cindrić (Veszprém). Balátlövő: Gisli Kristjansson (Magdeburg). Balszélső: Hugo Descat (Veszprém). Beálló: Ahmed Adel (al-Ahli).

MVP: Nedim Remili (Veszprém).
Gólkirály: Mujtaba al-Szalem (al-Kaledzs, 34 gól).
A döntő: Veszprém–Magdeburg 34:33 – hosszabbítás után. A 3. helyért: al-Ahli–Barcelona 32:29 (18:15). Az 5–9. helyért: al-Halidzs–Sydney 47:27, Taubaté–Zamalek 24:30.