2024. július 16., kedd
NBA

Váratlan vendégörömök

Mindkét péntek hajnali NBA-playoffmeccsen borult a papírforma, és az esélytelenebbnek tartott csapatok fölényes győzelemmel kiegyenlítettek a sorozatukban. Nyugaton Luka Dončić Dallasa a főcsoportban első kiemelt Oklahoma parkettjén, az első meccs nagy zakója (117:95) után próbáltak javítani, amire kevesen láttak esélyt, tekintve, hogy a tejfelesszájú Thunder a rájátszásban eddig lényegesen kiegyensúlyozottabb csapatteljesítményt nyújtott, míg a Mavericksnél általában a szlovén és Kyrie Irving ingadozó mértékű segítségre számíthatott az ellenfél gyűrűje körül.

Ezúttal azonban beüzemelt a texasiak offenzívája, és a „Donon” kívül többen is elkapták a fonalat már az első percektől kezdve, aminek eredményeként a vendégek az első félidőt végigvezették. A harmadik negyed elején jött a már ismerős dallasi megingás, és Shai Gilgeous-Alexanderék (33) visszazárkóztak, majd kérészéletű fordításra (75:72, 77:75) is képesek voltak, de Lukáék ezután több kisebb rohanással újra elléptek, és behúzták a mérkőzést (110:119). A szlovén 29-10-7-tel zárt, Irving csupán 9 pontot jegyzett 11 assziszt mellett, főszerepbe lépett viszont a hét hatékony triplát (7/11) bevágó PJ Washington (29), valamint Tim Hardaway Jr. (17) is jól termelt, miközben a Mavericks védelme is meglehetősen jól működött.

Sokkal nagyobb meglepetésnek számít, hogy a Cleveland az előzetesen legsimábbnak tartott főcsoport-elődöntőben ellopta a Boston pályaelőnyét. Az alapszakaszt toronymagasan megnyerő keleti első kiemelt Celtics az első félidőben még lépést tartott (54:54) a nagy dobónapot kifogó Cavaliersszel, a térfélcsere után azonban behorpadt a házigazda támadása, és míg Jayson Tatum (25) és társai gyatrán emelgették a perdöntőnek bizonyuló hárompontosokat, addig Donovan Mitchellék (29-7-8) nagyüzemben küldték ezeket a helyükre.

NBA, playoff, főcsoport-elődöntő, kelet: Boston–Cleveland 94:118 (a sorozatban 1:1). Nyugat: Oklahoma–Dallas 110:119 (1:1).

 

Nyitókép: Luka Dončićék kedvező helyzetből várhatják a két hazai találkozójukat (Fotó: Beta/AP)