2024. július 31., szerda
PÁRIZS 2024 – KOSÁRLABDA

Görög dráma, spanyol diadal

Valóságos hullámvasút jellegű mérkőzést játszott a két mediterrán ország, a spanyolok és a görögök az olimpiai férfi kosárlabdatorna A jelű halálcsoportjának 2. fordulójában. A csata arról is döntött, hogy a két gárda közül ki búcsúzik szinte bizonyosan a megmérettetéstől, miután az első körben Spanyolország Ausztráliától, Görögország pedig Kanadától kapott ki. A temperamentumos gárdák, illetve szurkolóik szinte minden érzelmi állapotot bejárhattak, hiszen az első negyedben remeklő hellének gyorsan 8 ponttal (20:12) is vezettek, amit azonban egy összeomlás követett, a második periódusban pedig teljes becsődölés (28:13) érkezett el, ami után 49:35-ös spanyol előnnyel mentek a felek a hosszú pihenőre.

A különbség 16-nál tetőzött (55:39), de távol járt ekkor még a találkozó a drámai tetőponttól: Antetokounmpóék sebességet váltottak, csavartak egy nagyot a védelmükön, és több kisebb rohanásnak köszönhetően fokozatosan visszajöttek a meccsbe. A harmadik negyed végére a lemaradásuk javát lefaragták (62:56), a zárónegyed közepére pedig egyenlítettek (71:71). A lendület azonban nem tartott ki az utolsó dudaszóig, a spanyolok 8:0-val válaszoltak az egálra, a görögök pedig elizgulták a végjátékot, így mégis a szinte teljes mérkőzést végigvezető hispánok diadalmaskodtak a legvégén.

A női tornán nem ért véget a meglepetések sora, hiszen néhány órával azután, hogy Nigéria legyőzte Ausztráliát, a német lányok fölényesen megverték a lényegesen esélyesebbnek vélt belgákat.

 

Nyitókép: Willy Hernangómez tör kosárra Antetokounmpo ellenében (Fotó: Beta/AP)