2024. szeptember 3., kedd
Birkózás

Marad a nyolc megszerzett kvóta

Báló Petar az 1. fordulóban kapott ki

A napokban Isztambulban megrendezték az utolsó olimpiai birkózó-világselejtezőt, amelyen sem az egy szerb induló, sem magyar versenyző nem harcolt ki újabb riói kvótát, tehát a szerb kötöttfogású válogatottnak marad a három olimpiai helye, míg a magyaroknak összesen nyolc birkózójuk lesz ott az olimpián.

Báló Petar (85 kg) az 1. fordulóban az észt Apstól kapott ki technikai tussal (8:0), és kiesett, ugyanígy járt 57 kg-ban a magyar Módos Péter, akit az amerikai Thielke vert meg ugyanilyen arányban, s ami még érdekes, hogy a közelmúltban Nagybecskereken a Magyar Szó által megszólaltatott Deák Bárdos Mihály (130 kg) valóban elindult a török megapoliszban, s korához képest (41 éves) derekasan helytállt, hiszen a második körben legyőzte a japán Szonodát, aki valósággal szétfejelte a négyszeres olimpikont, de 3:2-re kikapott. Ezután a grúz Kadzsaja következett, akivel már nem bírt a miskolci versenyző, és 9:0-ra kikapott, a bronzmérkőzésen pedig pont nélkül zárult a tunéziai Chebbi elleni találkozója.

– Ha olyan fizikai állapotban lettem volna, mint öt évvel ezelőtt, akkor gond nélkül megvan a kvalifikációs hely. Manapság hetente csak háromszor-négyszer tudok edzeni, és ezt figyelembe véve az is szép, hogy két győztes meccsel hagyom itt a versenyt – nyilatkozta Misi Isztambul után.

A magyar csapatból három lány, Dénes Mercédesz (53 kg), Barka Emese (58 kg) és Vanessa Wilson (69 kg) is fellépett. Mercédesz 8:6-ra legyőzte az üzbég Dzsulibajevát, de 7:0-ra kikapott a török Güntől, Emese 8:3-ra veszített a kínai Zsang ellenében, Wilson pedig 4:0-ra megverte a mexikói Gonzalest, a norvég Store pedig 2:1-es vezetésnél betusolta. A szabadfogásban is indult négy magyar, de egyiknek sem sikerült a döntőbe jutnia.

Közben a WADA által folytatott doppingvizsgálatok az olimpiai kvalifikációs versenyeken sem maradtak el. Az európai és ázsiai kvótaszerző viadal doppingeredményei a napokban láttak napvilágot. Egy-egy pozitív doppingtesztet produkáló versenyzőről már a törökországi világkvalifikáción lehetett tudni, hiszen annak ellenére, hogy már többen Nagybecskereken kvótát szereztek, mégis elindultak (értelemszerűen nem a megbukott versenyzők) a sorozat utolsó megmérettetésén is. Mint kiderült, eddig összesen hét (szabadfogásban négy, női birkózásban kettő, míg kötöttfogásban egy) sportolót érint a doppingbotrány (kis koncentrációban meldoniumot találtak a mintájukban), így tőlük azonnal megvonták a riói indulás jogát. Helyüket valamennyi súlycsoportban végül nem feltétlenül azok a versenyzők kapták, akik a rangsorban következtek volna, hiszen volt, aki a doppingeredmény tudta nélkül, már az első világselejtezőn kiharcolta a kvalifikációt. A következőképpen alakultak az olimpiai kvóták:

Szabadfogás, 65 kg: Lengyelország (Magomedmurad Gadzhiev) helyett Egyesült Államok (Frank Molinaro), Ukrajna (Andrij Kvatkovszkij) helyett Örményország (David Szafarjan). 125 kg: Ukrajna (Alen Zasejev) helyett Kirgizisztán (Ajajal Lazarev), Fehéroroszország (Juszup Dzsalilav) helyett Bulgária (Ljuben Ilijev).

Kötöttfogás, 85 kg: Kirgizisztán (Zsanarbek Kenzsejev) helyett India (Hatri Ravinder).

Női birkózás, 53 kg: Mongólia (Szumija Erdenecsimeg) helyett India (Kumari Babita). 58 kg: Ukrajna (Okszana Herhel) helyett Moldova (Mariana Cserdivara-Eszanu).

A fentiekben részletezett változások egyelőre csak az európai és az ázsiai kvalifikációs versenyeken adott mintáknak köszönhetők. A mongóliai és a törökországi világkvalifikáció doppingellenőrzésének eredményei még nem láttak napvilágot.

Ide tartozó hír még, hogy a világszövetség Magyarországgal közösen megalakította a nem olimpiai súlycsoportok számára megrendezett világbajnokságot. Hivatalos közleményét az UWW honlapjának főoldalán tette közzé. Az első ilyen rangos eseménynek december 10–11-én Budapest lesz a házigazdája. A hivatalos közleményben a világszövetség elnöke, Nenad Lalović elmondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy a magyar szövetség elvállalta ennek a nagyon fontos eseménynek a rendezését. Ez a verseny több lehetőséget ad a birkózóknak, hogy az olimpia évében elnyerjék a világbajnoki címet. Sportolóink keményen dolgoznak egész évben a birkózásban, és örülünk, hogy lehetőséget tudunk biztosítani akár több érem megszerzéséhez.”

A decemberi világbajnokság során mindhárom szakág két-két nem olimpiai súlycsoportjában (női 55 és 60, szabadfogású 61 és 70, valamint kötöttfogású 71 és 80 kilóban) zajlanak majd a küzdelmek.