2024. július 5., péntek
BIRKÓZÁS – JUNIOR-EB, ÚJVIDÉK

Berkec a bronzért birkózott!

Régi igazság birkózásban, hogy egy esetlegesen kemény sorsolásnál célszerűbb, ha a versenyző mindjárt az elején az egyik legjobbal találkozik, mert akkor legalább a vigaszágra kerülhet. Érvényes volt ez hétfőn az Újvidéken zajló junior- (U20-as) Eb-n a zentai Berkec Dejanra  (63 kg) is, aki a nyolcaddöntőben 6:1-re kikapott a grúz Hozrevanidze ellen, de riválisa kiharcolta a döntőt, így Dejan a vigaszágra került, ahol 2:1-re legyőzte a francia Ainaouit, és kedden este a bronzért birkózhatott az azeri Sukurzadéval. 87 kg-ban is lehetett szerbiai érem, mivel Andrija Mihajlović, miután a nyolcaddöntőben túljutott az azeri Gulijeven (1:1), a negyeddöntőben hasonlóan nehezen, de megverte a görög Pappaszt (1:1) is, az elődöntőben viszont már kikapott a grúz Bolkvadzétól, a bronzért pedig a vigaszágról kapott ellenfelet a lengyel Iwanowski személyében.

Kedden Aleksandar Berarov (60 kg) a fehérorosz Kasztaronaktól, Pócs Noé (67 kg) a lett Jeremevtől, Pék Zalán (72 kg) a török Göcmentől, Miloš Perović (82 kg) pedig az ukrán Pasajevtól szenvedett vereséget a rajton, s egyedül a 97 kg-os Branko Đukić jutott az első körbe, ő a grúz Gabisoniát győzte le 6:4-re, a negyeddöntőben pedig az ukrán Jakusenko volt az ellenfél.

A magyaroknak már biztos érmük van kötöttfogásban, mivel a 77 kg-os súlycsoportban Lévai Levente kiharcolta a döntőt, ahol a moldovai Solovei volt az ellenfele. Lévai egyébként kivételesen nehéz ágon jutott be a fináléba, mert a nyolcaddöntőben az orosz Gadzsievet, a negyeddöntőben az azeri Mammadovot, az elődöntőben pedig az ukrán Mirzoijevet verte meg. Az 55 kilogrammos súlycsoportban is volt magyar éremérdekeltség, miután Tótok Péter cseh, észt és lengyel ellenfelet legyőzve az elődöntőben ugyan kikapott a moldovai Sarmanovtól, de a dobogó harmadik helyéért harcolhatott, méghozzá a görög Papageorgiuval.