2024. július 6., szombat
BIRKÓZÁS – JUNIOR-EB, ÚJVIDÉK

Szerb bronz, magyar arany

Az Újvidéken zajló birkózó-Európa-bajnokság junior (U20) korosztályában is született érem: a 87 kg-os Andrija Mihajlović egy igen nagy intenzitású és kemény küzdelemben 2:1-re legyőzte a lengyel Iwanowskit, és a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A fiatalember a nagybecskereki Proleter tagja, és 8 éves korától birkózik, tehát 12 évre volt szüksége az első komoly eredményhez. A zentai Berkec Dejan (63 kg) is a bronzért küzdött, de nem sok mindent tudott tenni a szemmel láthatóan erősebb azeri Sukuradzéval, aki végül 5:1-re nyert. Még két versenyzők a vigaszágra került: a szintén zentai Pék Zalán (72 kg) előbb 8:2-re győzött a norvég Letvikkel szemben, de a másik meccsen 3:0-ra kikapott a grúz Glontitól, Branko Đukić (97 kg) pedig 5:3 arányban maradt alul az orosz Averinnel szemben.

A magyaroknak megvan az első aranyérmük Lévai Levente (77 kg) révén, Tótok Péter (55 kg) pedig bronzérmes lett. Lévai a döntőben a moldovai Solovei ellen lépett szőnyegre. Az első menetben a magyart látták passzívabbnak, ezért a vezetőbíró leküldte, amiből Soloveinek sikerült kiemelnie és egy pontért a zónán kívülre dobnia (2:0). A szünet után viszont egyértelműen Lévai volt az aktívabb, lentről pedig két pontért repítette a küzdőtéren kívülre moldovai vetélytársát, ezzel 3:2-re megfordította a mérkőzést. Lévai Levente ezzel túlszárnyalta tavalyi teljesítményét (ezüstérem), és felállhatott az Európa-bajnoki dobogó legfelső fokára.

Tótok bronzérme igen fölényes lett, hiszen 11:1-re múlta felül görög riválisát, Papageorgiut.

Közben a lányok is megkezdték a küzdelmeket, amelyekben Milica Sekulović (55 kg) meg sem állt az elődöntőig. Előbb technikai tussal (12:2) nyert a német Reichmann ellen, majd egy akciódús meccsen 13:9 arányban győzte le a román Voiculescut, a szerda esti elődöntőben pedig a török Demir volt az ellenfele. Így vagy úgy, Milica ma éremért fog birkózni. Anđela Cvetković (59 kg) a rajton a bolgár Ivanova ellen veszített, Emilija Jakovljević (68 kg) előbb 5:1-re legyőzte a bolgár Brasnarovát, de utána technikai tussal (10:0) kikapott az ukrán Ribaktól. A magyarkanizsai Újhelyi Evelin (72 kg) ma kezd, első ellenfele az orosz Radzakova.

Európa-bajnokok, 55 kg: Papik Dzsavadian (orosz), … 3. Tótok Péter (magyar). 63 kg: Erzu Zakrijev (orosz), … 5. Berkec Dejan (szerbiai). 77 kg: Lévai Levente (magyar). 87 kg: Acsiko Bolkvadze (grúz), … 3. Andrija Mihajlović (szerb) 130 kg: Saba Csilasvili (grúz).

 

Nyitókép: Ótos András felvétele