2024. július 8., hétfő
BIRKÓZÁS – JUNIOR-EB, ÚJVIDÉK

A vigaszágon lehet esély

Az Újvidéken zajló junior-Eb női programjában a szerbiai táborban voltak némi remények a jobb eredményekre, sajnos azonban a lányok nagyon nehéz sorsolást kaptak, így többen csak a vigaszágban reménykedhettek. Így volt ez a magyarkanizsai Újhelyi Evelinnel (72 kg) is, aki technikai tussal kapott ki az orosz Radzkovától, de ellenfele írásunk pillanatában már az elődöntőig menetelt, ott a horvát Kaštelan volt a riválisa, így szinte biztos, hogy a döntőbe jutott, és Evelint a vigaszágra húzta. Mint ahogy azt csütörtökön jeleztük, Milica Sekulović (55 kg) éremért csatázhatott, mert az elődöntőig jutott, ott azonban technikai tussal kikapott a török Demirtől, a csütörtök esti bronzmeccsen pedig az ukrán Nemis volt az ellenfele. A magyar lányok közül többen is éremesélyesek voltak.

A magyar fiatalemberek közül a 67 kg-os Manyik Dávidnak sikerült a dobogóra állnia, aki osztrák és görög ellenfeleket felülmúlva jutott be a negyeddöntőbe, ahol pontozással kikapott az örmény Terteryantól (1:5), de a vigaszágon egy svájci birkózót legyőzve biztosította helyét az esti éremcsatában, amelyben az ukrán Pasznak volt az ellenfele, és Manyik egy remek kontrát követően már az első menetben hétpontos előnyre tett szert, eldöntve ezzel a küzdelmet (8:2).

Európa-bajnokok, 60 kg: Adam Silverin (svéd), … 5. Domokos Edmond (magyar). 67 kg: Grair Oganesian (orosz), … 3. Manyik Dávid (magyar). 72 kg: Rokas Čepauskas (litván). 82 kg: Alperen Berber (török). 97 kg: Jegor Jakusenko (ukrán). Csapatban: 1. Törökország 123, 2. Grúzia 116, 3. Azerbajdzsán 93, … 6. Magyarország 77, … 11. Szerbia 33 pont stb.

HOLTAN TALÁLTÁK A VILÁGBAJNOKOT
Holtan találták szerdán otthonában Nugzari Curcumiát, a grúzok 27 éves, 55 kg-os világbajnok birkózóját, a sportági szövetség azonban okokat nem közölt. A sportoló utoljára júniusban Budapesten lépett szőnyegre, harmadik lett a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen. Curcumia a második helyen állt a világranglistán, amelyen csak az azeri címvédő Eldaniz Azizli előzi meg. 2018-ban mutatkozott be a felnőttek között, a vb-n és az Eb-n is bronzérmes volt, majd a következő évben vb-címet ünnepelhetett, valamint kontinenstornán és világbajnokságon is állt már a dobogó mindhárom fokán.