2024. augusztus 7., szerda
PÁRIZS 2024 – BIRKÓZÁS

Történelmet írtunk?

Ha minden igaz, kedd este máris történelmet írhatott az olimpián hétfőn megkezdődött kötöttfogású birkózás, mert a kubai Mijaín López minden nehézség nélkül bejutott a 130 kg-os súlycsoport döntőjébe, s ha győzött, az augusztus 20-án 42 éves versenyző lesz az első sportoló, aki öt olimpián aranyat tudott nyerni. Lópeznek azonban nem volt könnyű ez a kivételes haditett, mivel a fináléban az a Yasmani Acosta várt rá, aki szintén nem fiatal (36 éves), de ő is kubai születésű, csak egyszerűen nem tudta már kivárni a sorát López mögött, így chilei színekben versenyez.

A szerb különítmény sajnos buta módon kezdte meg a szereplést, mivel a honosított Georgij Tibilov (60 kg) már 7:0-ra vezetett a török Enes Basar ellen, de rossz orosz szokás szerint azt hitte, hogy egy pontra a technikai tustól vége a meccsnek. Basar azonban nem így gondolta, s a meccs végén megfordította az eredményt, s Tibilov végül 8:7-es vereséggel kiesett. Ebben a súlycsoportban a japán Kenicsiro Fumita és a kínai Liguo Cao vívta a döntőt. A csereként behívott Mihail Kajaia (97 kg) is rajtolt, de a veterán elég várható módon 6:1-re kikapott az egyiptomi Mohamed Gabrtól, és minden valószínűség szerint befejezte olimpiai pályafutását, bár lapzártánk pillanatában az egyiptomi már elődöntős volt.

Ma két éremesélyes szerbiai birkózó megkezdi a fellépést: Nemes Máté (67 kg) és Alekszandr Komarov (87 kg) 7.30 körül mérlegel, a selejtezők 11 és 12 óra között kezdődnek. Nemes első ellenfele az ukrán Parviz Naszibov, Komarové az amerikai Payton Jacobson.
Szomorú hír is érkezett a szerb táborból: Stevan Mićić (57 kg) szabadfogású világbajnokunknak nem sikerült szanálni a térdsérülését, így ő kihagyja az olimpiát...

A magyarok közül Lévai Zoltán (77 kg) kezdte meg a versenyzést, egy kitolással nyert (2:1) a magasabb súlyból lefogyott világ- és Európa-bajnok török Burhan Akbudak ellen, s a negyeddöntőben az azeri Sanan Szulejmanov várt rá. A taktikai csata itt 1:1-et hozott, de ez az azerinak kedvezett, így Lévai csak a vigaszágban reménykedhetett. A 87 kilós Losonczi Dávid Tokió bronzérmesével (akkor még 77 kg), a 36 éves Rafig Hüszejnov ellen kezd ma.

A kötöttfogás első két súlycsoportjával párhuzamosan a nők is rajtoltak, a 68 kg-ban az amerikai Amin Elor és a kirgiz Merim Zsumanarazova küzdött meg a bajnoki titulusért.

 

Nyitókép: A „Rettenetes” becenévre hallgató Mijaín López az elődöntőben 4:1-re verte meg az azeri Szabah Sariatit (Fotó: Beta/AP)