2024. augusztus 21., szerda
ÖKÖLVÍVÁS

Már negyvenkét tagja van a World Boxingnak

Öt új nemzeti szövetség csatlakozásával már 42 tagja van a World Boxingnak (WB), a nemzetközi amatőr ökölvívó szervezetnek, amely tavaly alakult meg, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) között megszakadt a kapcsolat.
Az IBA vetélytársának tekinthető WB nem titkoltan arra számít, hogy a NOB-tól meg fogja kapni a hivatalos elismerést, és a jövőben, így már a 2028-as Los Angeles-i olimpián ő vezényli le a boksztornát. A sportág ötkarikás viadalainak szervezését és lebonyolítását a 2021-es tokiói, majd az idei párizsi olimpián is a NOB végezte, teljesen kiiktatva az IBA-t, melynek Umar Kremljov személyében orosz elnöke van, aki élesen szembe került Thomas Bach NOB-elnökkel, s viszonyuk nyíltan ellenségessé fajult, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság leminősítette és az el nem ismert státuszba sorolta át a Nemzetközi Ökölvívó-szövetséget. Egyúttal a NOB kilátásba helyezte, hogy a 2028-as olimpia hivatalos programjából is kiveszik az ökölvívást.
Ez utóbbi megakadályozását is célul tűzte az „ellen-szövetség”, amely öles léptekkel bővíti tagsági körét, miközben gyarapodik az IBA-t elhagyók száma. Az insidethegames.biz portál hétfői közlése szerint legújabban Tajvan, Pakisztán, Bhután, a Fidzsi-szigetek és Ecuador csatlakozott a World Boxinghoz, amelynek immár – mind az öt kontinenst reprezentáló – 42 nemzeti szövetség a tagja. (MTI)