2024. július 30., kedd
BAJNOKOK LIGÁJA

Zidane: Ez már árt az ember szívének

Sorozatban harmadik döntőjébe jutott be a Real
Benzema első gólja (Fotó: Beta/AP)

Benzema első gólja (Fotó: Beta/AP)

Újra történelmet írt a Zinédine Zidane vezette Real Madrid, amely a Bajnokok Ligája idei döntőjének első szereplője lett, miután a hazai Santiago Bernabéu Stadionban 2:2-es döntetlennel őrizte meg Münchenben kiharcolt 2:1-es előnyét a Bayern felett. A spanyol királyi gárda korán kapitulált a lesipuskás Kimmich-gól révén, ám Benzema fejjel egyenlített. A fordulást követően azonnal újabb Benzema-találat következett, a franciának „csak” le kellett csapnia a borzasztó bajor védelmi hiba után csordogáló labdára. A bajor szempontból ekkor reménytelennek tűnő helyzetet James Rodriguez kozmetikázta saját kipattanóját bepofozva, ám Jupp Heynckes csapata, amely ekkor már csak egyetlen gólra volt a finálétól, magához méltatlanul sok helyzetet rontott el, s így kiesett.

Sokáig lehetne sorolni, milyen leg-legeket állított be Zidane és csapata, álljon itt csupán néhány az izgalmasabb adatok közül: a Blancók harmadik szezonjukban is veretlenek minden egyenes kieséses BL-párharcukat tekintve, sorozatban harmadik BL-döntőjüket érték el, vagyis esélyt szereztek a sorozatban második címvédésre (korábban az egyszeri címvédésre sem volt példa)… Külön érdekesség, hogy idén kiemelkedően nehéz dolguk volt a madridiaknak, hiszen a nyolcaddöntőben a francia bajnokot (PSG), a negyeddöntőben az olasz bajnoki címvárományost (Juventus), most pedig a toronymagas német elsőt ütötték ki – nem lehet azt mondani, hogy érdemtelen fináléról beszélünk.

Most már felszabadultan örülhetünk, igaz, a mérkőzésen végig szenvedtünk. De így is gyönyörű a siker. A labdarúgás hatalmas érzelmeket képes felszabadítani, ez már nem tesz jót az ember szívének – nyilatkozott boldogan Zidane mester. – Őrült mérkőzés volt, és gratulálnom kell a Bayernnek, mert nagyszerű ellenfél volt. Borzalmasan kezdtünk, hiszen nagyon gyorsan bekaptunk egy gólt, de a második félidőre feljavult a játékunk. Külön örülök, amiért Karim kétszer is betalált, sokat dolgozott ezért, Keylor pedig több helyzetben is egy személyben mentett meg minket” – méltatta duplázó ékcsatárát, valamint hálóőrét a francia sikerkovács.

Keserű pirulának nevezte az elődöntős búcsút Heynckes mester. A veterán tréner szerint egyértelműen jobbak voltak a két mérkőzés összképét tekintve, ám az apró részletek ellenük döntöttek. „Ilyen szinten ilyen hibákat nem szabad elkövetni, mert a büntetés azonnal jön. Briliáns első félidő után rosszkor kaptuk a második gólt. Keylor Navas káprázatosan védett, főleg a meccs utolsó fázisában. Ugyanakkor rég láttam ennyire jól játszani a Bayernt, nyolcvanezer ember előtt a Real Madrid ellen így focizni elismerésre méltó teljesítmény, főleg, ha azt vesszük, jó néhány alapemberünk hiányzott – elemzett a szakember többek között Robbenre és Vidalra utalva, majd hozzáfűzte, biztosan ez volt az utolsó BL-mérkőzése, hiszen a következő szezontól biztosan nem vállal el vezetőedzői posztot.