2024. július 30., kedd
BAJNOKOK LIGÁJA

Zidane: Ennek a csapatnak nincsenek korlátai

Sorozatban harmadszor BL-győztes a Real Madrid – Klopp csalódott, Henderson megvédte a végzetes hibákat vétő Kariust

Leírhatatlan mértékű sikernek nevezte a Real Madrid sorozatban harmadik Bajnokok Ligája-diadalát Zinédine Zidane, a Királyi Gárda trénere. A francia mester által irányított alakulat a Liverpool ellen aratott 3:1-es győzelemmel minden értelemben történelmet írt: az első csapat lett, amely a BL-érában egymás után kétszer is meg tudta védeni a címét Európa (és a világ) legrangosabb klubtornáján, emellett tovább növelte az eddig is őáltala tartott csúcsot az összes trófea tekintetében (13).

A francia edző a sikerrel feliratkozott azon szakvezetők – igencsak kurta – listájára, akik három alkalommal szerezték meg a legértékesebb serleget: korábban ez csak – a sors fintoraként a Liverpoollal három BEK-et besöprő – Bob Paisley-nek és Carlo Ancelottinak (2-szer a Milant, egyszer a Real Madridot vezetve) sikerült.

A mérkőzés tragikus hőse, Loris Karius, a Liverpool német hálóőre (forrás: Beta/AP)

A mérkőzés tragikus hőse, Loris Karius, a Liverpool német hálóőre (forrás: Beta/AP)

Jól kezdte a kijevi finálét az esélytelenebbnek tartott Liverpool, a Mohamed Salah fémjelezte csatársor az első fél órában jóval veszélyesebbnek bizonyult a Blancóknál. A számos veszélyes akció közül Trent Alexander-Arnold lövése (25.) bizonyult a leginkább annak, ám Keylor Navas tökéletes érzékkel védte a lapos, sarokba tartó lövést. Néhány perccel később aztán a teljes döntőt meghatározó eset történt: Szalah Sergio Ramosszal ütközött egy labdáért, s azonnal látszott, hogy az egyiptomi gólzsák sőlyos sérülést szenvedett. A csatár lecserélése (Adam Lallanára) teljesen megtörte az anfieldiek lendületét, s innentől kezdve végig a madridiak irányítottak. Az első játékrész hajrájában született egy les miatt érvénytelenített Benzema-gól, és a felek 0:0-val mentek pihenőre.

A második félidőben aztán felgyorsultak az események. Isco a 48. percben a felső kapufát találta el, de három minutummal később már gólt ünnepelhettek a spanyolok: Loris Karius, a Liverpool kapusa egy ártalmatlan labdát fogott meg, majd megpróbálta egyik védőjéhez juttatni, ám a figyelmetlen kidobásba beletette a lábát az ott ólálkodó Benzema, s a labda a hálóban kötött ki. A sokkoló hibából születő gólra volt még válasza a Poolnak, Sadio Mané percekkel később közvetlen közelről egyenlített. Ám szűk tíz percre rá újra hátrányban volt Jürgen Klopp csapata, a frissen becserélt Gareth Bale bámulatos, húsz méteres ollózással talált be. A félig már térdre kényszerített, de még az egyenlítésért küzdő Liverpool a 83. percben kapta meg a kegyelemdöfést, amikor Bale bő harmincötről tüzelt, Karius pedig második végzetes hibáját elkövetve, saját kapujába püfölte a walesi pontosan feléje tartó, jócskán védhető próbálkozását.

„Az a csodálatos dolog ebben a csapatban, hogy úgy érzem, nincsenek korlátaik. Mindig is további sikerekre éhesek, ezt most is bizonyították” – méltatta legénységét Zidane mester. „Még csak néhány éve kezdtem meg edzői pályafutásomat, de amit átélek a fiúkkal, egyszerűen lenyűgöző. Most csak élvezni szeretnénk a pillanatot. Visszaemlékezve az idáig vezető utunkra, hatalmas teljesítményt hajtottunk végre: jártunk Párizsban, aztán a Juventust és a Bayernt búcsúztattuk, most pedig a remek szezont futó Liverpoolt vertük meg” – áradozott joggal a francia.

A mindössze fél órát pályán töltő, ám érthető okokból a meccs emberének választott Gareth Bale szerint valóra vált álom, hogy egy BL-döntőben ilyen csodálatos gólt szerzett – nem csak szerinte az, a drukkerek máris összehasonlították a találatot Zidane legendás, Leverkusen elleni kapáslövés-góljával, amely révén a Blancók 2002-ben ugyancsak BL-sikert ünnepeltek. „Korábban még sosem ollóztam gólt, de mindig is szerettem volna. Csak Marcelo tökéletes beadására emlékszem, és arra, ahogyan felugrok lendíteni az ideális magasságban közeledő labdára” – nyilatkozta a walesi sztár.

Jürgen Klopp, a vesztes fél szakvezetője borzalmas érzésnek nevezte a vereséget, ugyanakkor gavallér módon gratulált a Real Madridnak. A német – minden szakértőhöz hasonlóan – kulcsfontosságú pillanatként határozta meg Mohamed Szalah lesérülését, elárulva, súlyos lehet a probléma, akár a kulcscsontja, akár a válla sérült meg az egyiptominak. „Fogalmam sincs, hogyan alakult volna a játék, ha nem kell lecserélnem őt. A sokk hatalmas volt mindenki számára, és a távozása után egyértelműen nagyot zuhant a játékunk” – magyarázta a csalódott vezető, nem titkolva érzelmeit. „Egyáltalán nem érzem jól magam, de igyekszem profi hozzáállással kezelni a helyzetet. Bár a személyem egyáltalán nem fontos, korábban is vesztettem már fontos meccseket. A borzasztó érzést senki sem tudja elkerülni, s egy kellemetlen hazaút vár most ránk” – búslakodott a német, hozzátéve, együttérez Karius kapussal.

A német hálóőr, aki a lefújást követően könnyezve ment oda a liverpooli szurkolókhoz elnézést kérni, a találkozó után elismerte, az ő két végzetes hibája okozta a vereséget. „Ha lehetne, visszapörgetném az időt. Miattam veszített a csapatom, végtelenül sajnálom a történteket. Ilyen a kapusok sorsa” – kesergett a 24 éves német, míg Jordan Henderson csapatkapitány védelmébe vette a portást: „Nem szabad őt hibáztatni. Csapatként jutottunk döntőbe, csapatként is veszítettünk” – mondta a higgadt középpályás, megerősítve, amit trénere mondott: „Bosszantó meccs volt. Az első 30 percben többet birtokoltuk a labdát, és helyzeteink is voltak, de Szalah sérülését követően a Real átvette az irányítást. Egyenlítettünk, majd később is hittünk a sikerben, de a további gólszerzés nem jött össze. Megérdemelten nyert az ellenfél” – összegezte Henderson.