2024. július 30., kedd

A szerb vegyes páros ma aranyért lő!

A Zorana Arunović, Damir Mikec légpisztolyos vegyes páros érmet nyer a párizsi olimpián. A két tapasztalt lövő egyéniben lemaradt a dobogóról, hétfőn viszont a selejtező második legjobb eredményével harcolták ki az aranymeccs jogát. Arunović és Mikec 581 körös eredménnyel lett második, és ma reggel 9.30-tól a török Şevval İlayda Tarhan, Yusuf Dikeç párossal csatázik, amely a selejtezőben 582 körrel beállította az olimpiai csúcsot. A bronzért indiai és koreai párosok lőhetnek.

A kétszeres világ- és kilencszeres Európa-bajnok Arunović a negyedik olimpiáján állhat végre dobogóra, Mikec pedig a tokiói egyéni ezüst után második ötkarikás érmét nyeri.

TENISZ

ĐOKOVIĆ NYERTE MEG A VETERÁNOK „RANGADÓJÁT”
Telt ház előtt játszották le a Roland Garros centerpályáján a valószínűleg utolsó Đoković–Nadal csúcsrangadót. A két veterán küzdelméből a szerb került ki győztesként, az egymás közötti mérleget 31:29-re módosította, és versenyben maradt az olimpiai aranyéremért, az egyetlen fontosabb trófeáért, amelyik még hiányzik a gyűjteményéből. Đoković nagy lendülettel kezdett, 5:0-ra vezetett az első játszmában, Nadal pedig meglehetősen öreguras benyomást keltett. Ennek eredménye lett a 4:0 a második játszmában, amikor Novak is műkedvelői szinte váltott, és 4:4 lett. Nagy nehezen Đoković még egyszer breakelt, ami perdöntőnek bizonyult. Đoković szerdán a nyolcaddöntőben az olasz Matteo Arnaldi (45. a listán) és a német Dominik Köpfer (70.) meccsének továbbjutójával játszik.

Dušan Lajović hosszú és izgalmas mérkőzést vívott a német Max Martererrel. Úgy látszott, hogy az elveszített első játszma után mégis nyer, hisz előbb egyenlített, majd a döntő játszmában 3:1-re elhúzott. Innen azonban nem mozdult el, zsinórban öt játékot veszített, és kiesett.

VÍZILABDA

FRANCIAORSZÁG KIS HÍJJÁN ELLOPTA A SHOW-T
A magyar válogatott többgólos vezetést elherdálva végül csak minimális különbséggel, 13:12-re győzte le Franciaországot a férfi vízilabdatorna nyitófordulójában. Varga Zsolt együttese remekül védekezett a találkozó elején, ráadásul a lövések is „ültek” – a két rutinos játékos, Varga Dénes és Vámos Márton mellett a piszkosul fiatal Vigvári Vince jeleskedett –, így a nagyszünetre 9:5-ös előnyt pólózott össze az alakulat. A térfélcserét követően hosszú, közel ötperces gólcsend következett, amelyet egy hazai találat tört meg. A magyar rövidzárlatot a kapitány időkéréssel igyekezett orvosolni, ennek eredményeként Manhercz húzott fórban a rövidbe. A játékrészt egy újabb francia gól zárta, így nyílt maradt a találkozó (10:7). A záróetap elején Jansik révén tartotta magát a gárda, az utolsó percekre fordulva viszont egyre inkább csúszott ki kezéből az összecsapás, a franciák kíméletlenül értékesítették a helyzeteiket. A magyar győzelemhez ezúttal is Vogel Soma bravúrjaira volt szükség, aki a legjobb pillanatokban akasztotta meg a rivális támadásait. A válogatott ma este (21.05) Spanyolországgal meccsel, a szerbek 10.30-kor Ausztráliával játszanak.

KOSÁRLABDA

VERESÉGGEL FELÉRŐ GYŐZELEM
Kötelezőként elvárt sikerrel kezdte meg a női kosárlabdatornát Szerbia válogatottja az olimpia A csoportjában, de Marina Maljković szövetségi kapitány rendkívül elégedetlen lehet a pályán látottakkal. A mérkőzés ugyanis idegtépő végjátékban, 58:55 arányban lett a szerbeké, ám az igazi problémát a meccs menete, a lányok összeomlása jelentette. Három negyeden át ugyanis hibátlan produkciót mutattak fel Stankovićék, akik az első perctől megvalósítani látszottak a vaskos favorit szerepet: az első negyed végén 23:15-re, a nagyszünetben remek védelmi munkának köszönhetően 43:26-ra, majd három periódus után 55:36-ra vezettek, az előny 20-nál tetőzött (39:19, 41:21). Ekkor még semmi sem jelezte előre a karibiak feltámadását, ám ez megtörtént, a szerbek a zárónegyedben hét (!) percen át pontképtelenek maradtak, ami alatt Puerto Rico 55:50-re zárkózott fel! Ekkor szerencsére Stanković végre dobott egy kettest, majd a hátralévő időben nyögvenyelős játékban a szerbek megőrizték a vezetést. 57:55-nél még ki kellett védekezni egy támadást, de Stanković blokkja jókor jött, majd a Polkowice centere egy büntetővel megpecsételte a végeredményt. Vaskos meglepetés is született a női tornán, a B csoport nyitómeccsén, a szinte teljesen esélytelennek tartott Nigéria ugyanis viszonylag egyoldalú mérkőzésen legyőzte Ausztráliát.

ÚSZÁS

MARTINENGHI PEATY TRÓNJÁN
A vasárnap esti úszódöntők több meglepetést is tartogattak, mindkét nemnél borult a papírforma. A férfi 100 méter mell legnagyobb kérdése előzetesen az volt, hogy a szám korábbi egyeduralkodójának, a sorozatban harmadik olimpiai aranyáért vízbe ugró Adam Peatynek sikerül-e visszaverni a fukuokai világbajnok Csin Haj-jang támadásait. A finálé ehhez képest teljesen más forgatókönyv szerint zajlott, a brit mellett az olasz Nicolo Martinenghi és az amerikai Nic Fink főszereplésével – mindhárman egy percen belül úsztak, végig szorosan együtt haladtak, s a talján mindössze két századdal előzte meg a holtversenyben második helyen benyúló vetélytársait.

A női 100 pillangó sem volt kevésbé izgalmas. Az aktuális világcsúcstartó, Gretchen Walsh sokáig az élen állt, ám honfitársa, Torri Huske páratlan hajrát produkálva elcsente az orra elől az aranyérmet.

Férfi 400 vegyesen a hazaiak fenegyereke, Léon Marchand egyedül a világcsúccsal versenyzett, a „vonallal” szemben ugyan alulmaradt, ám így is 5,67 másodperces előnnyel ért célba a többiek előtt.

A magyaroknak nem termett babér vasárnap, Holló Balázs és Zombori Gábor (400 m vegyes), Kós Hubert és Jászó Ádám (100 m hát) és Ábrahám Minna (200 m gyors) az elődöntőben búcsúzott, míg Pádár Nikolettet (ugyancsak 200 m gyors) kizárták. A zentai felmenőkkel rendelkező, kanadai születésű Jankovics Trisztán 4:18,23 perces idővel a 16. helyen zárt a 400 m vegyes előfutamában. A szerb Velimir Stjepanović a 18. lett a 200 gyors selejtezőjében.
RÖPLABDA

MEGMENEKÜLTEK A TÖRÖK LÁNYOK
Vaskos meglepetést hárított a tavalyi Európa-bajnok és a világranglistán 3. helyezett török női válogatott, hisz Hollandia megnyerte az első két játszmát, a harmadikban 15:12-re, a negyedikben 16:11-re, a rövidítésben pedig 6:2-re vezetett. A férfiaknál az A csoport meccsén Szerbia leendő ellenfelei mérkőztek, és Szlovénia magabiztosan verte meg Kanadát.