2024. július 30., kedd
17 NAP A FOCI-VB-IG

Kane lesz az angol csapatkapitány

Harry Kane, a Tottenham Hotspur csatára lesz az angol labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a bő két hét múlva kezdődő oroszországi világbajnokságon.

A 24 éves támadó 23 mérkőzést játszott eddig a nemzeti csapatban, és 12 gólt szerzett, tavaly a skótok elleni vb-selejtezőn már ő viselte a karszalagot.

„Büszkeséggel tölt el a tény, egy ideig meg sem tudtam szólalni, amikor megtudtam Gareth Southgate szövetségi kapitánytól” – nyilatkozta.

Kane szerint együttese képes megnyerni a tornát, a támadó egy interjúban azt mondta, lehetetlen nem arról álmodnia, hogy megnyerik a vébét, a sportág legjelentősebb viadalát.
„Azt hiszem, képesek vagyunk megnyerni a trófeát” – jelentette ki a 23-szoros válogatott. Hozzátette: erre mást is esélyesnek tart, de nem tud arra gondolni, hogy az angol válogatott ne érhetne révbe, 1966 után másodszor.
„Nem mi vagyunk a favoritok, de a szezon előtt arra sem gondolt senki, hogy a Liverpool bejut a Bajnokok Ligája döntőjébe” – utalt a Tottenham gólfelelőse a hazai rivális bravúros nemzetközi kupaszereplésére.
A támadó megemlítette: a hozzáállásán a csapatkapitányság nem változtat sokat, mert ő mindig igyekszik példát mutatni másoknak a pályán és azon kívül, magánemberként is.
Az angolok Tunéziával, Panamával és Belgiummal szerepelnek azonos vb-csoportban.

Dechamps szerint nincs esélyük

Nem sorolja saját csapatát az oroszországi vb esélyesei közé Didier Deschamps, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember szerint Németországnak, Brazíliának és Spanyolországnak sokkal több nemzetközi tapasztalata van, mint a vb-mezőny többi tagjának, így a franciának is. „Képesek vagyunk felvenni velük a versenyt, de ők hárman jóval előttünk járnak” – nyilatkozta a 49 éves Deschamps a német Kicker magazinnak.

A francia válogatott két évvel ezelőtt házigazdaként döntőt játszott az Európa-bajnokságon – hosszabbítást követően Portugáliától kapott ki 1:0-ra –, a szövetségi kapitány azonban emlékeztetett rá, hogy sok játékosa először játszhat majd vb-n.

Az 1998-ban hazai környezetben vb-aranyérmes franciák – a gárdának Deschamps volt a csapatkapitánya – a június 14-én kezdődő vb-n a C csoportban az ausztrál, a perui és a dán válogatottal találkoznak majd.

Egyik orosz sem doppingolt

A bő keretben lévő orosz labdarúgók egyike sem követett el doppingvétséget, így részt vehetnek a vb-n, a nemzetközi szövetség (FIFA) keddi állásfoglalása szerint. A világszervezet közleményében úgy fogalmaz, hogy bár az orosz állami doppingprogramot feltáró McLaren-jelentést követően alapos vizsgálatot rendeltek el az orosz labdarúgóknál, „nem találtak elég bizonyítékot arra, hogy megszegték volna a doppingellenes szabályokat”.

A FIFA közölte, a vizsgálat eredményéről tájékoztatta a Nemzetközi Antidopping Ügynökséget (WADA) is, amely egyetértése jeléül lezárt minden nyitott ügyet. A WADA nyomozása 154 labdarúgóra terjedt ki, és 34 esetben vizsgálták, hogy manipulálták-e a doppingmintákat. Az újraellenőrzés során minden játékos mintája negatív lett.
A vb-házigazda oroszok szövetségi kapitánya, Sztanyiszlav Csercseszov a múlt héten nevezte meg 28 fős világbajnoki keretét, illetve azt a hét játékost, akikre tartalékként számít.

Oroszország a vb A csoportjában Szaúd-Arábiával, Egyiptommal és Uruguayjal mérkőzik.

Romero lesérült

Sérülés miatt kikerült a vb-re készülő argentin keretből Sergio Romero, a válogatott kapusa. Az argentin szövetség közlése szerint a Manchester United játékosa a nemzeti csapat edzésén szenvedett térdsérülést, és valószínűleg műtét vár rá.
A 31 éves Romero szerepelt a 2010-es dél-afrikai, majd a 2014-es brazíliai vb-n, a Németország elleni, 1:0-ra elveszített döntőben is ő védett. A válogatottban 94-szer játszott, a vb-ezüst mellett olimpiai aranyérmes.
Argentína a vb-n az izlandi, a nigériai és a horvát együttessel találkozik az D csoportban.