2024. július 30., kedd
14 NAP A FOCI-VB-IG

Megjósolható a döntő?

Az innsbrucki egyetem statisztikusai szerint német–brazil döntő várható az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Az egyetem statisztikai intézetének kutatói tanulmányukban közölték, a két gárda győzelmi esélyei nagyjából megegyeznek, a címvédő németeké 15,8, míg a dél-amerikaiaké 16,6 százalék. A 26 bukmékeriroda számításain alapuló modell alapján a Németország–Brazília finálé valószínűsége 5,5 százalék, a döntő kimenetele pedig abszolút kétesélyes: a Nationalelf 49,4, a seleção pedig 50,6 százalékban nyerhet. A vb-aranyra még két gárda pályázik a legnagyobb valószínűséggel: Spanyolország diadala 12,5, míg Franciaországé 12,1 százalék a tudósok szerint. A leginkább esélyes elődöntő a brazil–francia (9,4) és a német–spanyol (9,2). Az osztrák intézet 2010-ben megjövendölte a világbajnok kilétét, 2014-ben pedig a négy elődöntős csapatból hármat eltalált.

Messi triplázott Haiti ellen

A világbajnokságra készülő argentin labdarúgó-válogatott Lionel Messi három góljának köszönhetően biztosan nyert Haiti ellen. A Barcelona világsztárja a 17. percben 11-esből szerzett vezetést csapatának, majd az 58. és a 66. percben is betalált a kedd esti meccsen. A végeredményt a Gonzalo Higuaín helyére beálló Kun Agüero állította be (69.) A biztos győzelem ellenére Messi visszafogottan nyilatkozott: „Nem vagyunk esélyesek a vb-n, nehéz mérkőzések várnak ránk” – jelentette ki. Argentína a június 14-én kezdődő oroszországi tornán Izlanddal, Horvátországgal és Nigériával találkozik a D csoportban. A szintén vb-résztvevő Peru Skóciát verte, Panama pedig Észak-Írországgal játszott döntetlent.

Utólagos eltiltás videobíróval

A két hét múlva kezdődő világbajnokságon videoasszisztens segíti a játékvezetők munkáját. A VAR (Video Assistant Referee) először szerepel a vb-ken, az egy hónapos torna során tizenhárom megbízott ember kezeli a felületet. A szabálytalanságok azonnali visszanézésén kívül arra is lehetőség lesz, hogy korábbi eseteket vizsgáljanak meg közelebbről, a játékvezetők utólagos eltiltást is alkalmazhatnak. David Elleray technikai igazgató szerint néha előfordulnak olyan durva esetek, amelyek nem a labda közelében történnek, ilyenkor jól jön egy kis gépi segítség. Hozzátette, nem kívánják gyakran alkalmazni ezt az eljárást, csak a kirívó szabálytalanságok során.