2024. augusztus 2., péntek
Európai kupaporond

A Sevilla és a Liverpool is a hazai pályában bízik

Ma este játsszák az Európa-liga elődöntőinek visszavágóit, a címvédő Sevilla a Donyeckben elért 2:2-t követően esélyesnek számít hazai környezetben, de a Liverpool helyzete sem mondható rossznak a Villarreal otthonában elszenvedett 1:0-s vereséget követően – hazai pályán mindkét együttes kiharcolhatja a továbbjutást.

A statisztikákat elnézve erre a második számú európai kupasorozatban négy végső sikerével rekorder Sevillának van nagyobb sansza, hiszen a 2009/2010-es idénytől 10 esetből 8-szor továbbjutott az a csapat, amely 2:2-t játszott idegenben párharca első meccsén. Ugyanezt az időszakot figyelembe véve a Villarrealnak is lehet keresnivalója Liverpoolban, elvégre 27-ből 16 esetben az a csapat jutott tovább, amely 1:0-ra nyert hazai pályán az első meccsen – a Vörösök az utóbbi öt alkalomból háromszor kivívták a döntőbe jutást, amikor elvesztették párharcuk első meccsét.

Lewandowski második góljánál ismét felcsillant a remény a Bayern számára (Fotó-Beta/AP)

A Liverpool legutóbbi hét elődöntős párharcának hazai visszavágóját megnyerte, ráadásul mindössze egyszer kapott gólt ezeken a meccseken, a Sárga Tengeralattjáró ellenben mindössze egyszer maradt gólképtelen legutóbbi 32 Európa-liga-meccsén. Jó kis revansra számíthatunk tehát az angol futball egyik fellegvárában, az Anfield Roadon, erre számít Jürgen Klopp, a Pool trénere is: „A Villarreal jó csapat, de a Liverpool is. Idegenben is nagyrészt mi irányítottunk, és jó futballt játszottunk. Egy meccs még hátravan. Amikor elkezdtek mellettem ünnepelni, csak annyi jutott eszembe: bocsánat, de még nincs vége, még jönnötök kell az Anfield Roadra. Készen állunk, és saját közönségünk előtt remélhetőleg kivívjuk a továbbjutást.”

Az utóbbi két idényben győztes Sevilla sorozatban harmadszor juthat be a döntőbe, ehhez győznie kell vagy legföljebb kétgólos döntetlent kell játszania a kupasorozatot 2009-ben elhódító Sahtar ellen – 2:2 esetén hosszabbítás vár a csapatokra, ennél több gólt hozó döntetlen, illetve bármilyen idegenbeli siker esetén az ukrán együttes ünnepelhet. Jó előjel a hazaiak számára, hogy korábbi hat, ukrán csapat elleni meccsükön nem szenvedtek vereséget (négy győzelem, két döntetlen), hogy legutóbbi 12 hazai európai kupameccsükből 11-et megnyertek, illetve az is, hogy a Sahtar még soha nem nyert spanyol csapat ellen a kontinentális kupaporondon (két döntetlen, három vereség). „Az első perctől hajtanunk kell. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy bejussunk a döntőbe” – fogadkozott az első meccs első gólját szerző Vitolo, a hazaiak középpályása.

Harmadszor BL-döntős az Atlético

A Bayern München labdarúgócsapata sorozatban harmadszor esett ki a Bajnokok Ligája elődöntőjében, a Real Madrid és a Barcelona után ezúttal a harmadik spanyol nagycsapat, az Atlético Madrid búcsúztatta – pedig a bajorok megnyerték a Matracosok elleni visszavágót 2:1-re, viszont a vendégek ünnepelhettek az idegenben szerzett góljuknak köszönhetően. A spanyol együttes 1974 és 2014 után harmadszor jutott be a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe, és bizakodva várhatja a Real vagy a Manchester City elleni finálét, hiszen az a csapat mindannyiszor megkaparintotta a trófeát, amely kiejtette Pep Guardiola mindenkori csapatát.

Ott volt pedig a nagy lehetőség kapujában a Bayern, elvégre Xabi Alonso megpattanó szabadrúgásából fél óra elteltével előnybe került, a 34. percben pedig Thomas Müller lőhetett tizenegyest, amivel 2:0-s vezetést szerezhettek volna a bajorok, és továbbjutásra álltak volna. Igen ám, de a német válogatott támadó büntetőjét hárította Jan Oblak, a madridiak szlovén kapusa, az 53. percben egy kontra végén Antoine Griezmann egyenlített – ekkor az idegenben lőtt gól miatt már kétgólos győzelemmel juthatott csak tovább a bajor együttes. Végig is támadta a mérkőzést a hazai csapat, a 74. percben Robert Lewandowski révén meg is szerezte újra a vezetést, de többször már tudta mattolni Oblakot, aki ismét bizonyította, hogy nem véletlenül fizetett érte az Atlético a Benficának 16 millió eurót – kapusok tekintetében azóta spanyol rekordösszeget – 2014 nyarán. Hiába birtokolta a labdát 68 százalékban a Bayern, és hiába volt 34 kapura lövése a vendégek 7 próbálkozásával szemben, több gólt nem tudott lőni, sőt a hajrában Fernando Torres egy véleményes büntetőből egyenlíthetett volna, de Manuel Neuer eszén nem tudott túljárni – amióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot, az elődöntőben egy meccsen még soha nem hagytak ki két tizenegyest. Maradt a 2:1, a Bayern sopánkodhat, az Atlético pedig készülhet a fináléra.

A spanyolok gólszerzője, az elitsorozatban kilenc találatával az Atlético rekorderévé előlépő Griezmann férfiasan elismerte, hogy a hazaiak jobbak voltak, de arról is beszélt, hogy most a bajnokságra kell koncentrálniuk, ahol két fordulóval a vége előtt csak rosszabb gólkülönbségük miatt szorulnak az éllovas Barcelona mögé: „Jobb volt a Bayern, de mi gólt lőttünk odahaza, majd idegenben is, és ez döntött. Két lábbal kell a földön állnunk egy ilyen siker után is, a bajnokságra kell koncentrálnunk, majd csak azután járhat az eszünk a döntőn.” A párharc másik főszereplője, Oblak rendkívül szerényen értékelte teljesítményét a meccs után: „Remekelt az egész csapat, de a tizenegyes hárításakor kellett egy kis szerencse is. Gólt kellett ma lőnünk a továbbjutáshoz, rúgtunk is egyet. Megvertük a Barcelonát és a Bayern Münchent is, és ugyan a Real Madrid és a Manchester City is elképesztően erős, nekünk mindegy, kivel játszunk a döntőben.”

A másik fél részéről a csapatkapitány Philipp Lahm sajnálkozott amiatt, hogy nem tudták döntőbe jutással meghálálni a nyáron a Manchester Cityhez távozó Guardiolának a velük töltött három évet: „Mindenki mindent beleadott, de pechünkre ez sem volt elég. Nem lőttünk gólokat a fontos pillanatokban, és bizony különösen fáj egy ilyen meccs végén kiesni. Nagy kár, hogy nem tudtuk meghálálni az edzői stábnak az elmúlt három évet.” A spanyol edző szerint jó teljesítményt nyújtottak, éppen ezért nagyon sajnálja játékosait: „Büszke vagyok játékosaimra, a második félidőben nagyon jól futballoztunk Madridban, a müncheni találkozón meg végig jól teljesítettünk. Az életemet is odaadnám ezért a csapatért, most is úgy játszottunk, ahogyan kell, csakis a gól hiányzott. Nagyon sajnálom játékosaimat.”