2024. szeptember 1., vasárnap
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

„Álmodni sem tudnánk jobb idényről”

Kiütéssel védte meg címét a Real Madrid

Történelmet írt a cardiffi BL-döntőben a Real Madrid, amely Európa legrangosabb klubtornájának első címvédő csapata lett. A királyi gárda fölényesen, 4:1-re verte a Juventust a szombati esti fináléban, amelyet előzőleg sokkal kiegyenlítettebbnek ítéltek világszerte a labdarúgás rajongói. „Hihetetlen. Újabb elképesztő idényen vagyunk túl! Elsőként védtük meg a címünket a BL-ben, és ezzel rekordot állítottunk fel. Nagyon boldog vagyok” – lelkendezett a mérkőzés után Cristiano Ronaldo, aki döntőben elért duplájával a torna legeredményesebb játékosa lett 12 találattal.

„Nagyszerű ez az idény, minden játékosomnak csak gratulálhatok. A sok jó játékos és a sok munka a siker kulcsa. Lehet, hogy nem látszik rajtam, de belül nagyon-nagyon elégedett vagyok, le vagyok nyűgözve ettől a győzelemtől” – mondta Zinédine Zidane, a Real Madrid mestere, miután ő lett az első edző a történelemben, aki címvédést produkált a Bajnokok Ligájában.

„Nem is álmodhatnánk ennél jobb idényről. Az utolsó fordulóban nyertük meg a bajnokságot, és bár nagyon nehéz egymás után két évben is eljutni a BL döntőjébe, ezt is megtettük. Az első félidőben sokat szenvedtünk, de a másodikban parádéztunk. Növeltük a nyomást az ellenfélen, a mérkőzést a fizikai állóképességünkkel nyertük meg” – folytatta értékelését a francia, akiről a spanyol lapok megemlítik, hogy „ugyan már”-ral válaszolt és elpirult arra a kérdésre, miszerint ő lenne-e a legjobb edző a világon. Zidane azt is kifejezte, biztosan maradni fog a klubnál.

Valóban parádézott a Real Madrid a Juventus elleni BL-finálé második félidejében, hiszen a Blancók az 1:1-es fordulás után három gólt szórtak a torinóiak hálójába. A Juventus az első félidőben Mario Mandžukić szépségdíjas ollózásával egyenlítette ki a Cristiano Ronaldo révén megszerzett madridi vezetést, a Zebrák a játékrészben a labdabirtoklás és a támadások veszélyessége tekintetében egyaránt tartani tudták a spanyolokat. Casemiro juttatta másodszor előnyhöz a Madridot, majd néhány perccel később Ronaldo pofozta közelről a kapuba Modrić jobbról érkező lapos beadását, ami után az olaszok teljesen szétestek. A végeredményt Asensio állította be a rendes játékidő utolsó másodperceiben, a krónikához hozzátartozik, hogy Felix Brych játékvezető a 84. percben – indokolatlan második sárga lappal – kiállította a Juventustól Cuadradot.

„Ki kell élveznem karrierem egyik legkülönlegesebb pillanatát, aztán készülök a válogatottban rám váró mérkőzésekre. Felkészültünk a sikerekre. Ha tudod, mit kell tenned a szezon végén, megnyerheted a legnagyobb trófeákat is. Zidane fellelkesített bennünket a szünetben, elmondta, hogy abszolúte hisz bennünk. Hihetetlen idény ért véget!” – mondta érzelmesen Ronaldo, aki az utolsó pillanatban szerezte meg a torna gólkirályi címét.

A hazai walesi közönség előtt a 77. percben becserélt Gareth Bale szintén érzelmekkel telve nyilatkozott: „Micsoda elképesztő történet! A város tökéletes házigazdája ennek a nagy eseménynek, és nagyszerű érzés otthon győzni. Remek idényt futottunk, fáradhatatlanul edzettem, hogy elérjem ezeket a sikereket. Történelmet írtunk, élveznünk kell ezeket a pillanatokat. Egy kicsit össze kellett kapnunk magunkat a szünetben, de aztán értékesítettük a helyzeteinket, és ez döntött.”

Letörten értékelt a harmadik vesztes BL-döntőjét átélő Gianluigi Buffon a mérkőzést követően: „Nagy csalódás ez számomra, mert mindent megtettünk a győzelemért. Az első félidőben kiválóan futballoztunk, problémákat okoztunk a Real Madridnak, aztán tátott szájjal nézte mindenki, hogy a második félidőben minden a Real kedve szerint történik. Ez nagyon elszomorító – mondta Buffon – Nyilvánvaló azonban, hogy ha ilyen nagy trófeát akarsz megnyerni, akkor állni kell a csapásokat. Az első félidőben nem adtunk teret a Realnak a kibontakozáshoz, igazán keményen futballoztunk. Talán egy kicsit túl sokat is futottunk, és nem használtuk ki a lehetőségeinket. A szünet után a Madrid megmutatta klasszisát, és megérdemelten győzött. Nem tudom megmondani, mi történt velünk a második félidőben” – folytatta értékelését a legendás veterán.

Higgadtan vette tudomásul a vereséget Massimiliano Allegri, aki három év alatt másodszor vérzett el a BL-serleg felé vezető út legvégén: „Rendkívüli ez a szezonunk, megnyertük a bajnokságot, a hazai kupát, és elértünk a BL döntőjéig. Az első félidőben gyönyörűen játszottunk, a másodikban a Real sebességet váltott, és erre nem volt válaszunk. A futball néha olyan, mint a rémálom. A Real Madridnak nem volt több helyzete, csak éppen mérkőzéseket eldöntő sztárjai vannak. Csak amiatt kritizálhatom játékosaimat, hogy a második kapott gól után mentálisan erősnek kellett volna maradnunk” – érvelt Allegri, aki rámutatott, van még hova fejlődniük a passzjáték és a technika terén, és meg akarja erősíteni a csapatot. A mester azt is elárulta, szerinte a Juve még nem érte el egy korszak végét, meghatározó rutinos játékosai, Barzagli és Buffon például velük maradnak a következő idényben is.

Cardiff: Juventus–Real Madrid 1:4 (1:1)

Walesi Nemzeti Stadion, 55 700 néző, vezette: Brych (német). Góllövők: Mandžukić a 27., illetve Cristiano Ronaldo a 20. és a 64., Casemiro a 61., Asensio a 90. percben
Juventus: Buffon, Barzagli (Cuadrado), Bonucci, Chiellini, Dani Alves, Pjanić (Marchisio), Khedira, Alex Sandro, Dybala (Lemina), Mandžukić, Higuaín.
Real Madrid: Navas, Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Marcelo, Modrić, Casemiro, Kroos (Morata), Isco (Asensio), Benzema (Bale), Cristiano Ronaldo.