2024. augusztus 7., szerda
EURÓPAI KUPAPOROND

Újvidéki haditett Törökországban

Nem mindennapi eredményt ért csütörtökön az Európa-liga 3. selejtezőkörének visszavágóján az újvidéki Vojvodina, ugyanis a hazai pályán elért 2:2-es döntetlen után idegenben 3:0-ra nyert a Bursaspor otthonában, amivel kiharcolta a kupasorozat rájátszásában való részvételt, tehát egyetlen párharcra van a csoportkörtől. A piros-fehér együttes már a hazai mérkőzésen is kiváló teljesítményt nyújtott, ám kevesen gondolták, hogy sikerül idegenben kiharcolnia a továbbjutást Törökország egyik legerősebb és leggazdagabb klubja ellen, ám ellenállhatatlannak bizonyultak, már a 9. percben vezetést szereztek, Marko Poletanović szögletét Aboubakar Oumarau bólintotta a hálóba.

Gianni Infantino UEFA-főtitkár a nyoni sorsoláson (Fotó: Beta/AP)

Gianni Infantino UEFA-főtitkár a nyoni sorsoláson (Fotó: Beta/AP)

A 29. percben már kétgólos volt az előny, Oumarau passzából Stojan Vranješ került helyzetbe, megpattanó labdája pedig Sebastian Freyt átverve kötött ki a Bursaspor kapujában. A továbbiakban az újvidéki csapat masszívan, okosan játszott, tartotta előnyét, majd a 83. percben a csereként beállt Andrija Kaluđerović állította be a 3:0-s végeredményt.

A játéknapon érdekelt volt egy másik szerbiai piros-fehér együttes is, ám a Crvena zvezda az idegenben elszenvedett 3:1-es vereség után csak egy gyengécske 0:0-ra volt képes a Marakanán az ukrán Csernomorec ellenében, így kiesett az Európa-ligából.

A MÉRKŐZÉS JEGYZŐKÖNYVE

Bursaspor–Vojvodina 0:3 (0:2)

Bursa Atatürk Stadion, 22 ezer néző, vezette: Javier Estrada (spanyol). Góllövők: Oumarau a 9., Vranješ a 29. és Kaluđerović a 83. percben.

Bursaspor: Frey, Civelli, Taiwo, Cinaz (Ünal, 35.), Šesták, Batalla, Pinto (Şanli, 46.), Yildirim, Özbayrakli, Öztürk, Kiraz (Deniz, 70.).

Vojvodina: Delač, Vulićević, Leković, Trajković, Đurić, Radoja, Poletanović (Nastić, 90.), Vranješ, Alivodić, Škuletić (Tumbasević, 61.), Abubakar (Kaluđerović, 69.).

A Vojvodina moldovai, a Partizan svájci ellenfél a rájátszásra

Pénteken megtartottak az Európa-liga rájátszásának sorsolását is, amelyen kiderült, hogy a Vojvodina verhetőnek tűnő ellenféllel nézhet szembe az augusztus 22-én és 29-én sorra kerülő párharc során, ugyanis a moldovai Sheriff együttesét kapta ellenfélül. A BL-ből a 3. selejtezőkörben kieső Partizan talán nehezebb, de szintén verhető ellenféllel csap majd össze, a fekete-fehéreknek a svájci Thun együttese jutott. A lehetséges ellenfelek listáját elnézve mindkét szerbiai csapat elégedett lehet a sorsolással.

Európa-liga, rájátszás, érdekesebb párosítások: Vojvodina (szerb)–Sheriff (moldovai), Partizan (szerb)–Thun (svájci), Udinese (olasz)–Liberec (cseh), Dinamo Tbiliszi (grúz)–Tottenham (angol), Kubany (orosz)–Feyenoord (holland), Molde (norvég)–Rubin (orosz), Waregem (belga)–APOEL (ciprusi), Śląsk (lengyel)–Sevilla (spanyol), Rijeka (horvát)–Stuttgart (német), Swansea (angol)–Petrolul (román), Csernomorec (ukrán)–Skënderbeu (albán), Pandurii (román)–Braga (portugál), St. Gallen (svájci)–Szpartak (orosz),

Grasshoppers (svájci)–Fiorentina (olasz).

BL-rájátszás: a Milan a PSV-t kapta

Pénteken a BL rájátszásának párosítását is kisorsolták. A legérdekesebb párharcnak a holland PSV és az olasz Milan összecsapásai ígérkeznek, de izgalmas lehet az Arsenal és a Fenerbahçe két mérkőzése is. A Schalke számára az ukrán Metaliszton keresztül vezet az út a csoportkörbe, az exjugoszláv futball képviselői közül a zágrábi Dinamo a bécsi Austriával, a Maribor pedig a cseh Viktoriával vív meg. A Partizant kiejtő bolgár Ludogorec a Baselt kapta ellenfélül. Az első mérkőzésekre augusztus 20-21-én, a visszavágókat egy héttel később bonyolítják le.

Bajnokok Ligája, rájátszás, párosítás, bajnoki ág: Dinamo (horvát)–Austria (osztrák), Ludogorec (bolgár)–Basel (svájci), Viktoria (cseh)–Maribor (szlovén), Sahtyor (kazah)–Celtic (skót), Steaua (román)–Legia (lengyel), nem bajnoki ág: Lyon (francia)–Real Sociedad (spanyol), Schalke (német)–Metaliszt (ukrán), Pacos (portugál)–Zenit (orosz), PSV (holland)–Milan (olasz), Arsenal (angol)–Fenerbahçe (török). (tar)

Tíz gól a letteknek

A Spartacus női labdarúgói győzelemmel rajtoltak Kolozsváron, a BL 2. csoportjának 1. fordulójában. A Kék Galambok katasztrofális, 10:0-s vereséget mértek a lett Liepajas Metalurg csapatára. A másik mérkőzésen a házigazda Olimpia együttese 3:0-s győzelmet aratott a litván Gintra ellen. A Spartacus ma a litván csapat ellen lép pályára.

Kolozsvár: Spartacus–Metalurg 10:0 (6:0)

Aréna, vezette: Sinabova (bolgár). Góllövők: Nikolić a 6., 10., 13., Nahi a 8., 29., N Rehy a 45., Čubrilo a 62., 72., Adamov a 79., 81. percben.

Spartacus: Ivanov, T. Krstić, Slović, Meffometou, M. Nikolić (N. Nikolić), Ilić, Savanović, Damjanović, Rehy (K. Krstić), Čubrilo, Nahy (Adamov).

Liepajas Metalurgs: Csumika, Proposina, Rochane, Tamsone, Strautina (Tyumina), Greijere (Spage), Tile, Kadirova, Girzsda, Fedotova (Silova), Sokolova.

XV. Sat-trakt kupa

Ma 9 órakor Bajsán 15. alkalommal veszi kezdetét a hagyományos gyermek labdarúgó torna, melyen 15 csapat vesz majd rész a 2002-és és 2003-as nemzedékkel.

Lipár: Lipar–Bajsa 2:2 (1:0)

Lipári pálya, 150 néző, vezette: Rajačić (Lipár). Góllovók: Kovács 25., 74., illetve Nerac 55., 86., percben.

Lipar: Vučinić, Čestić, Ravza, Basarić, Karin, Šegan, Šestić, Đurić, Majković, Banović, Kovács. Játszottak még: Vujović, Romić, Popović, Dovas, Vorkapić, Vučinić, Bukvić.

Bajsa: Hajnal, Zsemberi, Resanović, Ocsenás, Ćeran, Šušnjar, Martin, Duljahi, Drašković, Nestorović, Milutin. Játszottak még: Ivšić, Rekecki, Dragičević, Poznanović, Budai, Tóth, Mikita, Nerac, Omanović.

A nagy hőség ellenére mindkét csapat nagy iramot diktált.