2024. augusztus 7., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Nagytakarítás Diósgyőrben

Rudolf távozik, a három éve megkezdődött építkezést elölről kell kezdeni

Ha ősi indián szokás szerint a legfontosabb eseményeknek neveket adnánk, akkor a magyar labdarúgó-bajnokság harmadik és negyedik fordulója közötti időszak a nagy diósgyőri búcsúk heteként vonulhatna be a köztudatba.

Amikor 2010 nyarán az egyik leggazdagabb magyar üzletember, Leisztinger Tamás úgy döntött, befektet a diósgyőri futballba, a helyiek bombasikereket vizionáltak. Beindult a munka, a helyi stadion épülni-szépülni kezdett, Benczés Miklós jóvoltából egy tehetséges edző tűnt fel a színen (akit sikerült kiebrudalni, így a felcsúti Puskás Akadémián kezdte elölről az építkezést), a spanyol légiósok mellett sorra érkeztek a válogatott labdarúgók.

A helyzet azonban nem javult, edzők jöttek-mentek, most ugyanott tart a klub, ahol három éve. Tomislav Sivić személyében a nyáron új edző érkezett, nincsenek spanyol légiósok, és fogyatkozik a válogatott kontingens is. A hétvégi, debreceni 4:0-s vereség után a magyar sajtó már megpendítette, hogy a gyalázatos szereplésnek lesznek retorziói, kedden ez be is következett. A klub úgy döntött, nem tart igényt l’Imam Seydi és Rudolf Gergely szolgálataira. Előbbi nem fér bele Sivić elképzeléseibe, utóbbi pedig azok után, hogy válogatott csatár létére eddigi 18 bajnokiján mindössze egy gólt szerzett, azt közölte, nem érzi jól magát a csapatnál.

„Aki nem akar itt játszani, annak nem kötelező. Nekem boldog és motiválható futballisták kellenek, akik megtiszteltetésnek tekintik, hogy a DVTK mezét viselhetik” – jelentette ki a Nemzeti Sportnak a Diósgyőr szerb edzője, aki azt mondta, a válságkezelés nem zárult le, ha a klubérdek úgy kívánja, lesznek még távozók. „Lehet, hogy fejjel megyünk a falnak, de legalább felemelt fejjel” – tette hozzá.

A legfrissebb hírek szerint a szintén válogatott Kádár Tamás is távozhat, a védőt a Győr látná szívesen, noha ott inkább végre egy komoly csatárt kellene igazolni. Ahogy előzetesen megjósoltuk, a Ferencváros elleni múlt szombati rangadó abból a szempontból vízválasztó volt, hogy a két bombagóllal idegenben 2:1-re nyerni tudó fővárosiak felkapaszkodtak az élmezőnyhöz, a címvédő ETO viszont három bajnokin szerzett két pontjával pont ott tart, ahol a Diósgyőr.

A hétvégi javítási lehetőség adott mindkét fél számára, a Diósgyőr a jól rajtoló, ám legutóbb a Mezőkövesdtől 6:2-es vereséget szenvedő Kecskemétet fogadja, míg a Győr a pont nélkül álló Pécshez látogat.

A Ferencvárosnál is történt egy búcsú, a tavaly júniusban szerződtetett Aleksandar Alempijević közös megegyezéssel szerződést bontott a klubbal. A szerb középpályás egyrészt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, másrészt a Videoton elleni piros lapját követően minősíthetetlenül viselkedett, meglökte és sértegette a játékvezetőt, amiért az MLSZ fegyelmi bizottsága négy hónapra eltiltotta.

A Fradira szombat este az MTK vár, a listavezető Debrecen Szombathelyre utazik, a forduló rangadóját pedig Fehérváron vívják majd, ahol két százszázalékos csapat, a Videoton és a Paks találkozik egymással.

A 4. forduló programja

Augusztus 16., péntek: Kaposvár–Újpest (19 óra)

Augusztus 17., szombat: Diósgyőr–Kecskemét (16.30), Mezőkövesd–Pápa (19 óra), Pécs–Győr (19 óra), Ferencváros–MTK (21 óra)

Augusztus 18., vasárnap: Honvéd–Puskás Akadémia (16.30), Videoton–Paks (18.30), Haladás–Debrecen (20.30)