2024. augusztus 7., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Ellenállhatatlan Nikolić, amatőr Diósgyőr

A Videoton csatára négy forduló alatt hét gólt szerzett, de a válogatott behívójára hiába vár

Az egyik legismertebb magyar sportsebész egy interjúban azt mondta, ha egy térdműtét után visszatérő sportolónál néhány héttel később kisebb korrekciós beavatkozást kell elvégezni, akkor az azt jelenti – bárki bármit is mond –, hogy az alapműtét nem sikerült.

Ez a példa pontosan illik a magyar labdarúgó-bajnokságban szereplő Diósgyőrre, ahol az építkezés helyett a bontás és a sárdobálás időszakát élik, és ahol lehet, az alapbeavatkozás, Rudolf Gergely és l’Imam Seydi eltávolítása se jelent biztos gyógyulást. Egy hete már írtunk arról, hogy az együttesnél komoly problémák vannak, azóta viszont két, már távozott spanyol légiós keveredett szócsatába a klub vezetőivel.

José Luque interneten hazugsággal vádolta a DVTK vezetőségét saját visszavonulása és Francisco Gallardo távozása ügyében, amire Dudás Hunor ügyvezető ugyan válaszolt, de nem győzött meg senkit százszázalékosan. A történet részleteivel nem untatnánk senkit, legyen elég annyi: a magyaros sztori egy tőkeerős tulajdonosról és egy nagy álmokat dédelgető, válogatott játékosokat szerződtető klubról és a csapatot körülvevő amatőr közegről szól. És ebbe az amatörizmusba csöppent bele Tomislav Sivić edző, illetve az egykori újpesti kedvenc, a jelenlegi sportigazgató Kovács Zoltán, akik vagy belebuknak a feladatba, vagy kisebb csoda folytán kiemelik a kátyúba rekedt szekeret, és akkor szobrot emelnek nekik a stadion mellett.

A négy meccsen még nyeretlen, három ponttal álló borsodiak a hétvégi 5. fordulóban Pápára látogatnak, ahol a veretlen, mindössze egy gólt kapó hazaiak ellen sem számítanak esélyesnek.

A bajnokság egyetlen százszázalékos csapata, a Videoton a címvédő Győrhöz látogat, ahol gyanúsan nagy a csend. A Bajnokok Ligája selejtezőjéből esélytelenül kipottyanó csapat hajszálpontosan ugyanúgy áll, mint a Diósgyőr, ám a szerény három pont dacára Pintér Attila még csak dorgálásban sem részesült. Sőt, amennyiben vasárnap megnyeri a Vidi elleni rangadót, szinte biztos, hogy ismét kisüt a nap az ETO Park felett.

Ezt leginkább Nemanja Nikolić akadályozhatja meg, a fehérváriak zentai születésű csatára szenzációsan kezdte a szezont, a 4. fordulót követően már hét gólnál jár. Igaz, ez még mindig nem elég ahhoz, hogy a csatárgondokkal küzdő magyar válogatottban bemutatkozhasson.

„Voltam már hasonlóan jó formában, hiszen a 2011/12-es szezonban hat egymást követő fordulóban is betaláltam – nyilatkozta. – A következő fordulóban nagyon komoly feladat vár ránk, hiszen a bajnokcsapat otthonába látogatunk. Ez lesz az első alkalom, hogy a győri sérülésemet követően visszatérek az ETO Parkba. (Nikolićot a májusi magyarkupa-elődöntőn fejbe rúgták, elvesztette az eszméletét, és kórházba kellett szállítani – a szerk.) Biztos, hogy furcsa érzés lesz ismét pályára lépni ott, de ha elkezdődik a meccs, akkor már nem ez fog a fejemben járni, hanem az, hogy ismét góllal vagy gólokkal segítsem hozzá a Vidit az újabb győzelemhez.”

A forduló másik rangadóján a Debrecen a Ferencvárost fogadja. A hazaiak egy hete a hosszabbításban bukták el a győzelmet, és végül 1:1-re végeztek a Haladás otthonában, de így is veretlenül állnak a második helyen. A Fradi az MTK ellen simán nyert 2:0-ra, s ha egyszer végre jól is játszana, akkor idegenben sem lenne ellenfele. Ki tudja, hátha Debrecenben? Ami biztos, az egykori Fradi-csatár, Pölöskey Péter nem tör borsot a vendégek orra alá, mert a Loki egy évre kölcsönadta a Pécsnek.

Az 5. forduló programja:

Augusztus 23., péntek: Kecskemét–Haladás (19 óra)

Augusztus 24., szombat: Pápa–Diósgyőr (16.30), MTK–Pécs (19 óra), Puskás Akadémia–Kaposvár (19 óra), Újpest–Mezőkövesd (21 óra)

Augusztus 25., vasárnap: Debrecen–Ferencváros (16.30), Paks–Honvéd (18.30), Győr–Videoton (20.30)