2024. augusztus 7., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Szurkolói válság a Ferencvárosnál

Az ultrák dühösek, a klubelnök kifakadt, a csapat hullámvölgybe került

Ismét a Ferencváros került a figyelem középpontjába a magyar labdarúgó-bajnokságban, igaz, továbbra sem a pályán nyújtott teljesítmény miatt. A klub szurkolói komoly vitába bonyolódtak Kubatov Gábor klubelnökkel, miután az MTK elleni, két héttel korábbi bajnokin az ultrák egy csoportja a háborús bűnökkel vádolt és nemrég elhunyt Csatáry Lászlóra emlékezett egy felirattal. A Magyar Labdarúgó-szövetség azt közölte, hogy a futballpályán semmifajta burkolt vagy nyílt politikai állásfoglalásnak nincsen helye, és 800 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta a klubot. Kubatov szintén elítélte a tettet, majd felhívást tett közzé, amelyben azt írta, akik miatt megbüntették a klubot, legyenek bátrak, álljanak ki, és vállalják tettüket. „Arra szeretném kérni őket, hogy most ne bújjanak sálak mögé, ne bújjanak szurkolótársaik mögé, és legfőképp ne bújjanak a klub mögé. Vállalják a klub helyett a felelősséget” – írta Kubatov, amire válaszul létrejött a Facebookon a Mi voltunk névre hallgató közösség, amely már 3500 főt számlál.

Nagy kérdés, a vita meddig fajul, az NB I.-ben ugyanis több olyan klub is akad, ahol a megmaradt kevés drukkersereg egy része nem jár ki meccsre. A Honvédnál nem értenek egyet a klubtulajdonos stratégiájával és döntéseivel, Újpesten és Debrecenben a regisztrációhoz kötött szurkolói kártya bevezetése és ellen tiltakoznak, míg Diósgyőrben a múlt héten a csapat gyenge szereplése miatt a stadionnál tartottak csendes demonstrációt.

A Fradinál azonban eddig legalább a nézők jelentettek valami pluszt, ha már a csapat képtelen megújulni. Ricardo Monizról mindenki szuperlatívuszokban beszél, a szurkolók sírva isszák a szavait a klubhűségről, maximalizmusról és profizmusról. Csak azt nem veszik észre, hogy a holland edző megérkezése után egy évvel sincs kész csapat, és nem látszik a markáns taktikai repertoár sem. Egy hete a Debrecen csúnyán megalázta a zöld-fehéreket, a 4:1-es vereség után szombaton a Kecskemét ellen illene javítani.

Már csak azért is, mert a mérkőzést belengi majd a gyász: szerdán 95 éves korában elhunyt Gyetvai László, az ország legidősebb válogatott labdarúgója. Az egykori Fradi-szélső, háromszoros bajnok és kupagyőztes játékos – aki egy hónapja még a Magyar Szónak is interjút adott – 230 alkalommal lépett pályára a Ferencvárosban, és 83 gólt szerzett. A válogatottban 17-szer szerepelt, és háromszor volt eredményes.

A listavezető Debrecennél jó hír, hogy a sérültek közül Ibraima Sidibe, Lázár Pál, Dušan Brković és Selim Bouadla is felépült, így erős kerettel utazhat Pécsre. A másik veretlen együttes, a Videoton a bajnokságot egy-egy győzelemmel és döntetlennel, illetve három vereséggel kezdő MTK-t fogadja. A hazaiaknál Juhász Roland térdszalagsérülés miatt nemcsak néhány bajnoki fordulót, de a soron következő két világbajnoki selejtezőt is kénytelen kihagyni. A zentai Nemanja Nikolić viszont araszol a nemzeti mez felé: Egervári Sándor szövetségi kapitány már biztonsági tartalékként számít rá.

Pikáns csatát ígér a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia összecsapása, a két újonc közül a hazaiak lehetnek elszántabbak, az újpesti 6:1-es vereség után ugyanis Véber György edző az első osztályhoz méltatlannak ítélte a teljesítmény. Mondhatni, nem jött be a rövid passzos játék, ami miatt mindig a Barcelonához hasonlítják a szakember aktuális csapatát – jóval gyengébb és jóval eredménytelenebb kivitelben.

A 6. forduló programja:

Augusztus 30., péntek: Haladás–Pápa (19 óra)

Augusztus 31., szombat: Győr–Paks (16.30), Ferencváros–Kecskemét (19 óra), Mezőkövesd–Puskás Akadémia (19 óra), Diósgyőr–Újpest (21 óra)

Szeptember 1., vasárnap: Pécs–Debrecen (16.30), Kaposvár–Honvéd (18.30), Videoton–MTK (20.30)