2024. augusztus 7., szerda
XX. STEVAN VILOTIĆ ĆELE-EMLÉKVERSENY

Fölényes belga győzelem

Szabadka: Magyarország–Belgium 1:5 (0:4)

Zombori úti stadion, 200 néző, vezette: Vasić (Szerbia). Góllövők: Bobál a 66. (11-esből), illetve Dierckx a 2., a 45. (11-esből), Caenepeel a 4. és Origi a 23. és a 46. percben.

Magyarország: Hrabina, Lorentz, Vallejos (Tóth), Bobál, Németh (Berecz), Polgár (Talabér), Nagy (Mervó), Medgyes, Farkas (Pongrácz), Kalmár (Csiriszki), Asztalos.

Belgium: Pirard, Denayer, Marquet, Dierckx (Castagne), Gerkens, Origi, Locigno, Fiore, Galvez (Vandeputte), Caenepeel (De Man), Musonda (Hendrickx).

Magyarország U19-es válogatottja második lett a jubileumi emléktornán (Fotó: Molnár Edvárd)

Magyarország U19-es válogatottja második lett a jubileumi emléktornán (Fotó: Molnár Edvárd)

A jubileumi korosztályos emléktorna döntője nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis a magyar U19-es válogatott játéka messze elmaradt az első két mérkőzésen nyújtottaktól. Mészöly Géza játékosai négy perc elteltével már kétgólos hátrányba kerültek, ami alaposan rányomta bélyegét a találkozó további menetére. A 2. percben a szélvészgyors Caenepeel futott el a jobb oldalon, laposan középre adta a labdát, a hosszú oldalon óraműpontossággal érkező Dierckx pedig laposan a rövidbe lőtt. Két perc múlva Caenepeel ezúttal nem gólpasszt adott, hanem elfutott a jobb oldalon, és a kifutó kapus fölött a hálóba emelt. A 14. percben veszélyeztettek először a magyarok, de Kalmár szabadrúgása fölé szállt. A 23. percben az újabb magyar védelmi megingást Origi használta ki, szemtől szembe találta magát Hrabinával, lövését a kapus elsőre hárította, másodjára azonban már tehetetlennek bizonyult. A 45. percben Lorentz szabálytalankodott Dierckxszel szemben a büntetőterületen belül, a tizenegyest pedig a sértett váltotta gólra. A belgák a második félidőben ott folytatták, ahol az elsőben abbahagyták, s a 46. percben Dierckx átadásából Origi volt eredményes. Az ötödik gólt követően valamelyest magukra találtak a magyarok, szórványos támadásokat vezettek, s a 66. percben Bobál büntetőből megszerezte a becsületgólt. A magyar csapat tíz emberrel fejezte be a mérkőzést, miután a 68. percben Nagy megkapta második sárga lapját, és a kiállítás sorsára jutott.

Az ötödik helyért játszott mérkőzésen Franciaország 2:0-ra legyőzte Ukrajnát, a bronzmeccsen pedig Szerbia válogatottja, minimális, 1:0-s győzelmet aratott a címvédő Izrael felett. A torna legjobb játékosának Nemanja Maksimović (Szerbia) bizonyult, a legjobb kapus az izraeli Dick Gael lett, a gólkirály a háromgólos Tuur Dierckx (Belgium), a legszebb gól a szerb–ukrán meccsen esett, és Andrija Živković szerezte, s őt választották a legtehetségesebb szerbiai futballistának is, a sportszerűségi díjat pedig Belgium kapta. A torna legsikeresebb edzőjének Gert Verheyen, a belga válogatott vezetőedzője bizonyult.