2024. augusztus 7., szerda

Rangadó Debrecenben, kaszabolás Kispesten

Amíg a Honvéd és a Pécs a szurkolóival küzd, a DVSC csúcsrangadót játszik a Videotonnal

Bár a magyar labdarúgó-válogatott megtartotta második helyét a vb-selejtezős csoportjában, nehéz lenne sikerként értékelni a legutóbbi két mérkőzést. A romániai 3:0-s vereség komoly arculcsapás volt nemcsak a kiutazó háromezer szurkolónak és a fölényes magabiztossággal nyilatkozó játékosoknak, de Egervári Sándor szövetségi kapitánynak is, aki hiába bizonygatta, mennyire jó a csapat, a pályán ebből semmi se látszott. A keddi, észtek elleni 5:1-es siker legalább a reményeket visszahozta, hiszen – hála a törökök bukaresti győzelmének – ismét saját kezükbe vehetik a sorsukat, de ehhez nyerni kellene októberben Hollandiában, ami kemény diónak ígérkezik.

Egervári kapitány egyelőre tartja a pozícióját, miért is váltanák le, hiszen nem bukott még el végleg a válogatott, de a találgatások már megkezdődtek. A Sport Plusz szerint Mészöly Géza, a Walla című izraeli lap szerint a Maccabi Tel-Aviv edzője, Paulo Sousa lehet az új kapitány, aki a hírek szerint korábban erről már tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Persze ez egyelőre csak pletyka, mint ahogy az is, hogy a Bukarestben kapitális hibát vétő Guzmics Richárd nem véletlenül kezdett mindkét válogatottmérkőzésen. Bár azt nehéz lenne bebizonyítani, hogy a szakvezetés a szombathelyi érdekeket tartotta szem előtt, de az tény, hogy a védőért bejelentkezett a Beitar Jeruzsálem, amely szeretné kölcsönvenni a jelenlegi szezonra, és erre az izraeli átigazolási időszak szeptember 15-ei lezárásáig lenne is lehetősége.

Márpedig Guzmics nagyon hiányozna a Haladás védelméből, akár már a szombati, Újpest elleni idegenbeli mérkőzésen is. Igaz, a hazaiaknál is pont a középső védő dőlt ki, Juanan a Kecskemét elleni ligakupa-mérkőzésen szenvedett bokazúzódást.

A Fradi számára jól jött a szünet, hiszen Ricardo Moniznak volt ideje a sok új játékost beilleszteni a csapatba. A szerdai, tatabányai mérkőzésen a Real Madridtól érkezett Mateos megszerezte első gólját, a mali csatár, Ulysse Diallo csodálatos ollózásból volt eredményes, így önbizalommal telten utazhat az együttes Pápára. A statisztika árulkodó, a Veszprém megyei csapat még sohasem tudta otthon legyőzni a Fradit, egyetlen bajnoki győzelmét tavaly áprilisban az Üllői úton aratta.

Az ötödik helyezett Paks az egy ponttal sereghajtó Kaposvárt fogadja, a hazaiaknál bemutatkozhat a fehérvári nevelésű, de utolsó szezonját Hollandiában töltő Horváth Gábor. A négyszeres válogatott védő azt mondta, azért fogadta el a paksi ajánlatot, mert szeretett volna együtt dolgozni azzal a Horváth Ferenccel, akinek gyerekként még labdát szedett Fehérváron, majd később együtt nyertek magyar kupát és bajnoki bronzérmet a Videotonnál.

Pécsen és a Honvédnál a botrányok kerültek előtérbe, az MLSZ, illetve az UEFA ugyanis szigorúan megbüntette a klubokat a szurkolók miatt.

A kispesti drukkerek a Vojvodina elleni Európa-liga-találkozó antiszemita és rasszista megnyilvánulásai miatt bűnhődtek, a klubtulajdonos, George F. Hemingway már a szombati, Mezőkövesd elleni mérkőzésre bezáratta az állóhelyi Kispest-szektort, ahonnan az ultrák szoktak szurkolni. Erre válaszul – mintha csak a Brian élete című filmből léptek volna elő – a Kispesti Anonim Mozgalom tagjai belopóztak a Bozsik Stadionba, összekaszabolták Hemingway székét a VIP-páholyban, és azt írták rá: „Hemingway! Már neked sincs helyed a Bozsikban!!”

A pécsiek azért kaptak pénzbüntetést, mert a Debrecen ellen a szurkolók gyűlölködő rigmusokat skandáltak. A klub közleményben azt kérte, aki csak azért megy ki, hogy kárt okozzon, inkább maradjon otthon, mert rá nincs szükség a lelátón.

Hogy azért egy kis szakmáról is essen szó: a forduló rangadóját Debrecenben vívják, ahol a második helyezett hazaiak a listavezető, még veretlen Videotont fogadják. Hazai pályán természetesen arra készülünk, hogy itthon tudjuk tartani a három pontot, ennek érdekében mindent meg kell tenni. Itthon különösen jól megy nekünk, remélem, ezt tudjuk folytatni – nyilatkozta Kondás Elemér.

A fehérváriaknál sok kulcsember hiányzik, Juhász Roland és Kovács István mellett a Paks elleni ligakupa-meccsen megsérült Álvaro Brachi, majd Nildo is, mindkettőre két hét kényszerpihenő vár.

A 7. forduló programja:

Szeptember 13., ma: Paks–Kaposvár (19 óra)

Szeptember 14., szombat: Újpest–Haladás (14 óra), Kecskemét–Pécs (16 óra), Puskás Akadémia–Diósgyőr (16 óra), Honvéd–Mezőkövesd (18 óra), Pápa–Ferencváros (20 óra)

Szeptember 15., vasárnap: Debrecen–Videoton (16.30), MTK–Győr (18.30)