2024. augusztus 7., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

A CSZKA Moszkva ellen kezd a címvédő a Bayern

A CSZKA Moszkva elleni hazai összecsapással kezdi meg szereplését a címvédő Bayern München ma este a Bajnokok Ligájában, amelynek első fordulójának első játéknapján többek között a Manchester United és a Real Madrid is pályára lép. Az elmúlt szezonban triplázó – azaz a BL mellett a Bundesligában és a német kupában is győztes – bajor sztárcsapat a korábbi barcelonai sikerkovács Josep Guardiolával a kispadon megnyerte az európai szuperkupát, a bajnokságban pedig öt forduló alatt a megszerezhető 15-ből 13 pontot gyűjtött. Ezzel a második helyen áll, a nagy rivális Borussia Dortmund ugyanis százszázalékos teljesítménnyel listavezető, ráadásul 15 gólt szerzett, szemben a Bayern 9 találatával.

A BL-ben a München hazai mérlege meggyőző: legutóbbi 14 mérkőzéséből 12-n győzött az Allianz Arénában, ez alapján a D csoport nyitómeccsén a CSZKA-nak – amely története során először találkozik a Bayernnel – kevés esélye van a pontszerzésre. Az orosz bajnoki címvédő együttes ugyanakkor nagyon jól kezdte a hazai pontvadászatot, első nyolc meccsén nem talált legyőzőre. A moszkvai gárdát – amely hetedszer szerepel a BL csoportkörében – most is az a Leonyid Szluckij irányítja, akinek vezetésével a CSZKA a 2009/10-es idényben negyeddöntős volt a legrangosabb európai kupasorozatban.

A Bayernnél négy meghatározó játékos, Schweinsteiger, Martinez, Götze és Alcantara sérüléssel bajlódik, míg a moszkvaiaknál az elefántcsontparti támadó, Doumbia dőlt ki, helyére pedig a mindössze 19 éves Vitinhót szerződtették a brazil Botafogótól.

Szintén ma játssza idénybeli első BL-meccsét a nyári átigazolási szezon legdrágább üzletét lebonyolító Real Madrid, amely ezúttal Isztambulban, a Galatasaray ellen lép pályára. Várhatóan a nyáron világrekordot jelentő 100 millió euróért igazolt walesi Gareth Bale és a 94 millió euróért még 2009-ben megszerzett Cristiano Ronaldo is – aki vasárnap 2018-ig hosszabbított szerződést – játszik majd a Realban, amely 2002 óta sikertelenül próbálja begyűjteni tizedik BEK-, illetve BL-címét. A madridi sztárklub egy kimutatás szerint az elmúlt öv évben 611 millió eurót költött játékosok vásárlására, ez majdnem háromszor annyi, mint amennyiért (227 millió euró) a Bayern München vásárolt ugyanebben az időszakban. Az egyetlen egyesület, amely megközelíti a Real által elköltött összeget, a Manchester City, amely 549 millió eurót szánt a keret megerősítésére a vizsgált időszakban.

A mai programból kiemelkedik még a Manchester United–Bayer Leverkusen találkozó, míg a magyar válogatott kapussal, Megyeri Balázzsal felálló görög Olympiakosz a sztárokkal teletűzdelt PSG-t látja vendégül.

Maradtak a pénzdíjak, a győztes akár 37 millió eurót is kereshet

Az előző kiíráshoz hasonlóan a mostani idényben is 910,3 millió euró lesz a Bajnokok Ligája főtábláján szereplő 32 csapat pénzdíja, a sorozat győztese pedig ideális esetben akár 37,4 millió euróval is gazdagodhat. A csoportkörben érdekelt együttesek mindegyike rajtpénzként 8,6 millió eurót kap. A csoportkörben aratott győzelemért egy-, a döntetlenért félmillió euró jár, a nyolcaddöntős szereplés 3,5, a negyeddöntő 3,9, az elődöntő 4,9 millió eurót ér. A jövő május 24-én Lisszabonban sorra kerülő finálé vesztese 6,5 millió, győztese – a trófea mellett – 10,5 millió euróval gazdagodik. Ha egy csapat minden csoportmeccsét megnyeri, majd az egyenes kieséses szakaszban és a döntőben sem talál legyőzőre, akkor szereplésével 37,4 millió eurót kereshet. A meccspénzek mellett további 409,6 millió eurót oszt szét az UEFA különböző marketing- és nemzeti szempontok alapján.