2024. augusztus 7., szerda

„Rendet rakunk!”

Zoran Laković, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) főtitkára úgy nyilatkozott tegnap, hogy a sporteseményeken történő erőszakos cselekmények ellen eddig megtett lépések máris eredményeket hoznak: „Úgy gondolom, hogy a Think-tank csoporttal, ezzel a futballbiztonsági szervezettel folytatott együttműködésünknek a második fele még jobb lesz. A következő évben végre rendbe rakjuk a dolgokat, és a sporteseményeket nyugodt környezetben nézhetjük majd.”

A főtitkár elmondása szerint kiváló kapcsolatban vannak a belügyi szervekkel, ami látható volt a nagy rizikófaktorú Szerbia–Horvátország selejtezőn is.

Zoran Laković, az FSS főtitkára, Tomislav Karadžić, az FSS elnöke és Ivica Dačić, Szerbia miniszterelnöke (Fotó: Starsport)

Zoran Laković, az FSS főtitkára, Tomislav Karadžić, az FSS elnöke és Ivica Dačić, Szerbia miniszterelnöke (Fotó: Starsport)

A páneurópai Think-tank csoportokat képviselő David Bohan kiemelte, hogy ez a szervezet kész segíteni Szerbiának, de minden államnak meg kell találnia a huligánok elleni harc saját modelljét is. „Az a munka, amivel mi foglalkozunk, egész Európára kiterjed, az Ókontinensen rengeteg tapasztalatra tettünk szert. Minden államnak saját modellt kell kifejlesztenie. Úgy érkeztem ide, hogy tisztában vagyok a ténnyel, hogy azok a kihívások, amelyekkel szembe kell nézniük, nem könnyűek, és megvan a hibázás lehetősége. De nem akarjuk, hogy elkövessék ugyanazokat a hibákat, amelyek miatt mi Nagy-Britanniában akkora tragédiákat láttunk.”

A belügyminisztérium és az FSS tavaly márciusban együttműködési memorandumot írt alá a sportesemények biztonságossá tétele és az erőszak visszaszorítása érdekében, amibe Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szakembereit is bevonják.

Nyitókép: Zoran Laković, az FSS főtitkára, Tomislav Karadžić, az FSS elnöke és Ivica Dačić, Szerbia miniszterelnöke (Fotó: Starsport)