2024. augusztus 7., szerda

Megpezsdítette az NB I-et a Fradi–Újpest

A zöldek 22 ezer néző előtt nyertek, és már a második helyen állnak a bajnokságban

Hosszú idő után 90 perc erejéig ismét futballra emlékeztető mérkőzést játszottak a magyar NB I-ben, ami csak részben volt köszönhető a Ferencváros és az Újpest játékosainak. Sokkal inkább a felhajtás, a körülmények, a 22 ezer kilátogató néző hozta vissza kicsit a régi idők hangulatát a Puskás-stadionba. Volt minden, tűzijáték, élőkép, szurkolói rendbontás, de legalább kicsit megpezsdült valami.

A Fradi 3:1-re nyert, jobban játszott, kiderült, hogy a légiósok között is akadnak különbségek, mert a zöldeknél játszók sokkal jobbak, mint az újpestiek külföldi labdarúgói. A kispadok között is volt különbség, Ricardo Moniz sokkal jobban együtt élt a játékkal, míg ha csak a testbeszédet figyeltük, kiderült, hogy ugyan papíron Kozma István a vezetőedző a liláknál, de a kispad egyik szegletében meghúzódva csak figyelte, ahogy az impulzív Marc Leliévre ugrál és tanácsokat ad.

Kedden aztán Moniz is nyilatkozott a holland Voetbal International portálnak, ahol bevallotta, a kezdőcsatárnak szerződtetett Jack Tuyp egyelőre melléfogás volt, mert olyan fizikális elmaradása van, hogy újra fel kell őt építeni. Nagyon várja viszont, hogy visszatérjen a csapatba a szárkapocscsont-törésből felépült Leonardo, mert szerinte a brazilhoz hasonló kreatív futballista nincsen Magyarországon. A szakember mondott olyat is, hogy miután Kubatov Gábor klubelnök a magyar kormányzópárt, a Fidesz tagja, és jövőre parlamenti választások lesznek, jól jönne egy Fradi-arany. De ez mondat néhány órával később eltűnt a holland cikk végéről...

A Ferencváros nyolc forduló után a második helyen áll, hátránya mindössze egy pont a Videoton mögött, és a papírforma a hétvégén is sikert ígér, hiszen a kieső helyen szerénykedő újonc, a Puskás Akadémia lesz az ellenfél.

A Vidi szombaton Pápára látogat, a szezon egyik meglepetéscsapata tavaly éppen csak bent maradt az élvonalban, idén viszont eddig nem panaszkodhatnak a szurkolók, hiszen a kedvencek az ötödik helyen állnak, legutóbb Pécsen nyertek 3:1-re. A Perutz-stadionban minden bizonnyal több Pápa-drukker megy ki, mint a múlt szombati idegenbeli meccsre, a pécsi vendégszektorban ugyanis csupán egyetlen szurkoló árválkodott. De ő legalább jól szórakozott.

A forduló rangadóját Debrecenben vívják, ahol az MTK vendégszerepel. A Loki idén lehengerlően futballozik otthon, ötből öt meccset nyert, legyőzte a Fradit és a Videotont is, tizennyolc gólt rúgott és csak hármat kapott. A vendégek játékosa, Hegedüs Lajos mégis reménykedik a meglepetésben. „Nekünk jó párszor sikerült már meglepetést okoznunk Debrecenben, ezért nem gondolnám, hogy esélytelenek lennénk, még akkor sem, ha a tabellára nézve jelenleg jelentős különbség van a két együttes között” – nyilatkozta a 14. helyen szerénykedő fővárosiak kapusa.

A Győr Kecskeméten játszik, de lehet, hogy Rudolf Gergely nélkül, aki térdízületi rándulást szenvedett a hét végén. A Mezőkövesd Paksra látogat, kérdés, az újonc most melyik arcát mutatja. Legutóbb hazai környezetben kapott ki a csapat, akkor Véber György edző úgy fogalmazott, vérlázítóan futballozott csapata, a védők pedig úgy sétálgattak a pályán, mint az őrgrófok. „Sajnos ilyen karakterekből áll a mai magyar futball” – összegezte tapasztalatait az egykori újpesti középpályás.

A Honvéd a Haladást fogadja, és mosolyogva jut az ember eszébe egy bő tíz évvel ezelőtti csata, amelyet a szombathelyiek azért óvtak meg – sikertelenül –, mert brazil védőjük, Flavio Pim farkasvakságban szenvedett (azaz szürkületben szinte egyáltalán nem látott), és a kispestiek nem kapcsolták fel a világítást.

A 9. forduló programja

Szeptember 27., péntek: Paks–Mezőkövesd (19 óra)

Szeptember 28., szombat: Pápa–Videoton (14 óra), Kaposvár–Diósgyőr (16 óra), Puskás Akadémia–Ferencváros (16 óra), Honvéd–Haladás (18 óra), Kecskemét–Győr (20 óra)

Szeptember 29., vasárnap: Debrecen–MTK (16.30), Újpest–Pécs (18.30)