2024. augusztus 7., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Csodára lenne szükség

Szalai helyett Nikolić a keretben! – Egy hollandiai győzelem vb-pótselejtezőt érne a magyar válogatottnak

Sajnos nem javult Akeem Adams állapota, a Ferencváros labdarúgócsapatának 22 éves, szívinfarktuson átesett játékosán újabb életmentő műtétet kellett végre hajtani. Miután a trinidadi védő keringése egy időre leállt, a szövetek kezdtek elhalni a lábában, ezért az orvosok a fertőzésveszély miatt úgy döntöttek, hogy amputálják a bal alsó végtagját.

A Fradi közben a pályán is összeomlott. Egy hete még lehetett Adams tragédiájára fogni a Puskás Akadémia elleni vereséget, a vasárnapi, Honvéd elleni 1:2 azonban azt jelezte, komolyabb a baj. Ricardo Moniz pozíciója azonban még szilárd, legalábbis Kubatov Gábor klubelnök szerint, aki ezt írta szokásos Facebook-bejegyzésében: „Felelősségre vonás a játékosoknál nem az én feladatom. Csak az edzőt vehetem elő, és nem gondolom azt, hogy ez időszerű lenne!”

Vereségével a Fradi visszacsúszott a negyedik helyre, hátránya hét pont az Újpestet 3:0-ra verő Videoton, és a Debrecen mellett már a sorozatban hatodik bajnokiját megnyert Diósgyőr is elé került a tabellán.

A hét végén szünetel a bajnokság, és jövő keddre kiderül, mely válogatottak jutnak ki a vébére, és kiknek marad még lehetőségük.

A hat pont világbajnoki pótselejtezőt, a négy pont csekélyke, a három pont minimális reményt jelentene a magyar labdarúgó-válogatottnak a soron következő két világbajnoki selejtezőn. Az már korábban eldőlt, hogy a D csoportban Hollandia végez az élen, a 14 pontos Magyarország, illetve a 13-13 ponttal rendelkező török és román válogatott pedig még reménykedhet a második pozícióban.

Egervári Sándor szövetségi kapitány helyzeti előnyben van, de amíg a jövő keddi, Andorra elleni hazai összecsapáson borítékolható a három pont, addig most pénteken, Amszterdamban csodára lenne szükség.

A világ egyik legjobb csapata ellen évtizedek óta nem megy. A magyarok utoljára 29 éve, 1984. október 17-én nyertek, akkor a rotterdami vb-selejtezőn Détári Lajos és Esterházy Márton találataival 2:1-re. Az eddigi 16 egymás elleni összecsapáson két döntetlen mellett a hollandok kilencszer, a magyarok ötször nyertek. Azonban a legutóbbi öt mérkőzés mindegyike kereszthalállal ért fel: 1994 óta sorrendben 7:1-re, 6:1-re, 4:0-ra, 5:3-ra és 4:1-re győzött Hollandia.

Romániában egy jóval gyengébb csapattal szemben sem sikerült a bravúr, most ismét a Videoton védője, Juhász Roland nélkül kell helyt állni. Egervári kapitány azt mondta, a védekezésben kell előrelépni, támadásban pedig kihasználni a hazaiak kevés hibáját.

A papírforma szerint kicsi az esély az amszterdami győzelmünkre, ez azonban nekünk is jó alkalom arra, hogy megmutassuk a képességeink legjavát” – mondta a kapitány.

Hajnal Tamás azzal érvelt, hogy a futballban nem mindig az esélyes csapat nyer. „Vagyunk olyan jó csapat, hogy ezt ki is tudjuk használni, de ehhez maximális teljesítményre, némi szerencsére, valamint a hollandok szokásosnál gyengébb játékára is szükség lenne” – vélte az ingolstadi középpályás.

A helyzet azonban nem egyszerű. Azt még elbírja a csapat, hogy a harmadik számú kapus, Gulácsi Péter az ujját törte, így Megyeri Balázs került a helyére. De Szalai Ádám belázasodott, Korcsmár Zsolt rúgást kapott a legutóbbi bajnokin, Hajnal Tamás és Lipták Zoltán is kihagyott egy edzést. Szalai állapota nem javult, a Schalke csatára így kikerült a keretből. Egervári Sándor szövetségi kapitány Nemanja Nikolićot, a Videoton támadóját hívta be a magyar keretbe.

A holland újságok természetesen Dzsudzsák Balázstól idéztek, a PSV egykori szélsője szerint a csapat mindent megtesz a győzelemért, és kész meghalni is a pályán a siker érdekében.

A hollandoknál Robin van Persie bajlódik lábujjsérüléssel, így kihagyta a keddi, katwijki edzést. Louis van Gaal kapitány azt mondta, semmit sem szeretne kockáztatni, így lehetséges, hogy a Manchester United csatára nem ellenünk próbálja beállítani Patrick Kluivert 40 gólos válogatott rekordját.