2024. augusztus 7., szerda

A bírók sztrájkkal, a Spartacus vezetői feljelentéssel fenyegetőznek

Nem nyugodnak a kedélyek a szerbiai labdarúgásban. Itt mindig van rá alkalom, hogy ne a bajnokság minőségével, a fiatalok helyett alkalmazott mindenhol ismeretlen külföldi játékosok beáramlásával vagy az égető problémaként jelen lévő huliganizmussal foglalkozzanak az arra hivatottak: mindig van valamilyen gond vagy a Partizan vagy a Crvena zvezda háza táján, Siniša Mihajlović néha lemond, néha a szövetségre bízza a döntést, a szövetség úgy pályázik a 2020-as Eb egyik helyszínére, hogy nincs se állami garanciája, se fővárosi hozzájárulása, ráadásul elnöke decemberre beígérte lemondását. Ezúttal a bírók okoztak óriási felbuzdulást. Szombaton 15 szerbiai nemzetközi futballbíró – név szerint: Milorad Mažić, Milenko Vukadinović, Vlado Glođović, Danilo Grujić, Milovan Ristić, Dalibor Đurđević, Vladimir Jovanović, Uroš Stojković, Milan Milutinović, Srđan Milutinović, Nemanja Petrović, Dejan Petrović, Vladimir Čađenović, Dejan Potočan – nyílt levélben fordult a közvéleményhez, azzal a céllal, hogy felhívják a társadalom és a futballszövetség figyelmét a problémáikra. A sporik szerint nyomásnak és sértegetésnek vannak kitéve az aktuális bajnoki idény kezdete óta: „A bírók és családjaik sértegetése, megalázása, a becsületünkbe gázolás minden civilizált társadalmakban tapasztalható mértéket túllép. Az az érzésünk, hogy egyesek a sértő megnyilvánulásokban versengenek, és minden hibás döntésükért és frusztrációjukért a bírókon töltik ki a mérgüket.” A levélben arra is kitérnek, hogy a médiumoknak sem ártana magukba nézni és megfigyelni, hogy más országokban hogyan viszonyulnak a bírókhoz, a bíráskodáshoz, a valós vagy vélt bírói tévedésekhez – amelyeket nálunk gyakran egy klub szemszögéből vagy más érdekből félremagyaráznak.

Sok oka volt tehát annak, hogy a 15 bíró a nyilvánossághoz fordult, de a levél aláírót leginkább az aggasztja, hogy bizonyos személyek fenyegetik őket, Szerbia elnökére, Tomislav Nikolićra és az első kormányalelnökre, Aleksandar Vučićra hivatkozva: „Ezek az emberek azt állítják, hogy az említettek támogatását élvezik és értesítik őket, ha a bíráskodás – az ő meglátásuk szerint – nem lesz elégedettségre okot adó.” A bírók kijelentették, hogy felkészültek arra, hogy a miniszterelnök Ivica Dačićnak és segítőjének, Vučićnak elmondják, hogy kik azok, akik visszaélnek a nevükkel és hogy milyen módon teszik ezt, illetve a sztrájk lehetőségét belefonták mondandójukba: „Ha folytatódik a megfélemlítés, a médiumokban tapasztalható sértegetések és megalázások folyamata, kénytelenek leszünk értesíteni a szuper- és első ligás klubok egyesületét, hogy a bírók nem végzik el a feladatukat a következő fordulók egyikében, tehát alkalmazhatnak külföldi bírókat.”

Nem is maradt visszhang nélkül a bírói „kinyilatkozás”, először Dačić szólalt meg az ügyben, felszólítva az érdekelteket, hogy jelentsék a megfélemlítéses eseteket: „Azt ajánlom mindenkinek, hogy minden ilyen tartalmú állítást jelentsenek az illetékes szerveknek és azok ki lesznek vizsgálva” – nyilatkozta a miniszterelnök, majd igen furcsa hangnemben így folytatta: „Mit érdekli azt a bírót, hogy ki hivatkozik rám vagy Vučićra? Milyen kapcsolatban áll ő velem vagy Vučićtyal? Ő nem állami szervezetben dolgozik? Fél tőlünk? Mit fogunk csinálni vele, megverjük? Bebörtönözzük? Nem értem.” Történt mindez hétfőn, ami után a szerb futball házában, Ópázován nagy összejövetelt tartottak az üggyel kapcsolatban, amelyen részt vett a Szerbiai Labdarúgó-szövetség vezetősége, a 60 szuperligás bíró és a fociszövetség bírói bizottságának tagjai, élükön Bogoljub Stevanović bizottsági elnökkel. A megbeszélésen eldöntötték, hogy a bírói bizottság belügynél is dolgozó tagjának, Srđan Jovanovićnak kell leadni minden adatot az esetleges megfélelmítésekről vagy bármiféle nyomásgyakorlásról, és amely eseteket nem ez a procedúra szerint dolgoznak fel, a rossz bíráskodásra felhozott alibiként fognak kezelni.

A megbeszélés után Tomislav Karadžić, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) elnöke tett arról, hogy ne is nyugodjanak a kedélyek a napokban, ugyanis megnevezte azokat a klubokat, amelyek kapcsolatba hozhatók a bírók által nehezményezett esetekkel: „Az FSS meg fogja védeni a bíróit, de kemény szankciókra számíthatnak, ha hibákat követnek el” – fogalmazott, majd kijelentette, hogy a „Tudod te, hogy én kit ismerek?”-hangnemű fenyegetéseket a niši és a kragujevaci Radnički, a szabadkai Spartacusszal és a pećinci Donji Srem képviselői követték el. Természetesen a két szerb gigász, a Crvena zvezda és a Partizan esetében nem történtek ilyen megnyilvánulások, sőt, Karadžić szerint a bírók külön kiemelték, milyen kiváló a kapcsolatuk ezekkel a klubokkal...

Nem sokkal ezután megjelent a meggyanúsított klubok közül az első, a szabadkai Spartacus közleménye, amelyben felháborodásuknak adtak hangot és bejelentették, hogy bírósághoz fordulnak, hogy tisztára mossák az egyesület nevét: „A Spartacus Labdarúgóklub megdöbbent a bírók Karadžić által elmondott vádjain, hogy klubunk egyes vezetői nyomást gyakoroltak a bírókra, Ivica Dačićra és Aleksandar Vučićra hivatkozva. Elvárjuk, hogy az a bíró, akit ilyen nyomásgyakorlás ért, minél előbb mondja meg, hogy ki volt az illető, melyik meccsen történt az eset, és mindezt tegye nyilvánosan.

Felelősségteljesen állítjuk, hogy a Spartacus LK-ból senki nem fenyegetett meg bírókat, se meccsek előtt, se azok közben, se azok után.

Klubunk feljelent minden személyt, aki részt vett ennek a hazugságnak a kitalálásában, és bírósági úton fogja megvédeni tekintélyét és becsületét.”