2024. augusztus 6., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Minden magyarázat felesleges

Egervári lemondott, Szalai beszólt, Csányi nem távozik

Egy hete azt írtuk, csodára lenne szükség a magyar labdarúgó-válogatott számára. Akkor még naivan arra gondoltunk, van esély a világbajnoki pótselejtező kiharcolására, igaz, ez matematikailag az utolsó fordulóig fennállt. De az amszterdami 8:1-es KO-vereség, az azt követő Szalai Ádám-monológ (amelyben belevágta a kést mindenkibe, mikor kijelentette, „tíz vagy húsz éve hülyítjük a népet, elvárunk dolgokat, de nincs miből építkezni, nem nevelünk tehetségeket”) és az Andorra elleni szánalmas vergődés csak annyiban igazolt bennünket, hogy csoda kellene, hogy felálljunk a padlóról.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke nem távozik a szervezet éléről, mivel „az MLSZ jó úton jár” (Fotó:  Beta)

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke nem távozik a szervezet éléről, mivel „az MLSZ jó úton jár” (Fotó: Beta)

Szerdán Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, de igazából csak az MLSZ törekvéseit tömjénezte, a 8:1-es vereségre úgy tekintett, mint egy véletlen kisiklásra, ami benne van a futballban.

Hogy milyen hibák történtek ezeken a meccseken, azt az október 29-i ülésünkön fogjuk kiértékelni. Amit határozottan tudunk mondani: a válogatottnak volt egy felívelő szakasza Egervári Sándor alatt, ami sajnos a végére lekonyult” – mondta mély szakmai átéléssel. Inkább azt ecsetelte, hogy három év alatt 7300-ról 9700-ra nőtt a csapatok száma, 403 településen építettek öltözőt, és 131 pálya létesült. Nyilasi Tibor sportágfejlesztési igazgató edzők importálásáról beszélt, és adott egy gyomrost a magyar szakembereknek azzal, hogy kijelentette, „a kollégák szorgalma és lelkesedése enyhén szólva is hagy kívánnivalót maga után”.

Csányi búcsúzóul még annyit mondott, nem távozik, mert a szövetség jó úton jár. „Két év múlva, amikor lejár a mandátumunk, meghallgatjuk majd a futballközösség véleményét, és úgy döntünk, ahogy kívánják.

Hogy Egervári Sándor távozása után ki lesz a kapitány? Nem tudni. Három éve Csányi egyértelműen őt favorizálta, sokszor elhangzott, hogy neki már járna ez a feladat, kinevezésekor pedig azt hangoztatta, hogy nem tudja elképzelni, hogy a nemzeti együttest ne juttassa ki a 2014-es világbajnokságra. Pontosabban: ha ez nem sikerül, akkor bizonyára nem végzi jól a munkáját. Csak szólunk: nem sikerült. Minden más magyarázat felesleges.

A lehetséges utódokról repkednek persze a nevek Mészöly Géza U19-es kapitánytól László Csabán és Bölöni Lászlón át egészen Tomislav Sivićig. De miután az MLSZ két éve a spanyol és a portugál utánpótlást tanulmányozta, nem kizárt, hogy onnan érkezik edző. És akkor akár Paulo Sousa is befuthat, akiről az izraeli lapok azt írták, egyelőre befejezné a szezont a Maccabi Tel-Avivnál, és csak a nyártól lenne főállású kapitány Magyarországon.

Egy ilyen szép egyhetes pofonözön után szerencsére jön a hét végi NB I.-es forduló, ahol nincs nyűg, nincs pluszelvárás. Az egyik fénypontot a Videoton–Puskás Akadémia házirangadó jelenti majd, a listavezető fehérváriak az egykori felcsúti tartalékcsapatot látják vendégül. A papírforma Vidi-sikert ígér, de miután az akadémisták a 12. helyen szerénykednek, akár a pontosztozkodás sem kizárt.

A Diósgyőr szenzációs formában futballozik, amióta Sivić rendet rakott, azóta zsinórban hat mérkőzést nyert, és ezzel egy 34 éves klubrekordot állított be. Az 1978/1979-es bajnokságban a Salgótarján (1:0), a Vasas Izzó (3:1), a Haladás (6:1), a Dunaújváros (2:1), a Csepel (2:0) és a Ferencváros (1:0) ellen sikerült egymás után hatszor győzni, a sorozat ezúttal Pakson folytatódhat. Mint ahogy Ivan Rados kapusé is, aki 557 perce nem kapott gólt, legutóbb augusztus 17-én a Kecskemét talált be a diósgyőri kapuba.

A harmadik helyezett Debrecen Kecskemétre látogat, ahol bajnokin eddig egyszer, 2011 augusztusában tudott nyerni. A Ferencváros két vereség után Kaposváron javíthat, ahol emberemlékezet óta nem nyert. A hazaiak nagyon gyengén futballoznak idén, négy ponttal sereghajtók, és bár a pletykák arról szóltak, hogy edzőváltás lesz, Illés János, az egyesület ügyvezető-elnöke cáfolta mindezt. Prukner Lászlót egy Fradi elleni meccs előtt dőreség is lenne kirúgni, hiszen egykori FTC-edző számára egy ilyen csata még a presztízsnél is többet jelent.

A 11. forduló programja:

Október 18., péntek: Mezőkövesd–Haladás (19 óra)

Október 19., szombat: Videoton–Puskás Akadémia (14 óra), Pápa–MTK (16 óra), Kecskemét–Debrecen (16 óra), Paks–Diósgyőr (18 óra), Honvéd–Pécs (20 óra)

Október 20., vasárnap: Újpest–Győr (16.30), Kaposvár–Ferencváros (18.30)