2024. augusztus 6., kedd
A LABDARÚGÓ-VB-K TÖRTÉNETE, MONTEVIDEÓTÓL RIÓIG (7.)

A Kis Madár szárnyán

Pelé a csoportküzdelmek második meccsén megsérült, és számára így be is fejeződött az 1962-es chilei vb, de a legjobbjuk kidőlése sem jelentett gondot a braziloknak, hogy az Andok másik oldalán megvédjék a titulust.

Csapatuk legjobbja ezúttal a 25 éves Garrincha, a L’Equipe szerint minden idők legegyedülállóbb jobbszélsője volt. Az ördöngösen cselező Garrincha nevének jelentése kis madár, tehát a címvédő az ő szárnyán repülte végig a vb-t, fő segédjei pedig a gólgyáros Vava, azután a Pelét helyettesítő Amarildo és a balszélső Zagallo voltak, aki mindössze nyolc évvel később már szövetségi kapitányként is világbajnok lett. A brazil válogatott Chilébe új kapitánnyal, Aymore Moreirával utazott. A Svédországban világbajnokká lett Feola betegség miatt lépett vissza, Moreira pedig annak a Zezének az öccse volt, aki 1954-ben irányította a Seleçãót. Moreira a 4-3-3-as rendszert szorgalmazta, a csehszlovákok elleni döntőben pedig, noha Amarildo, Zito és Vava voltak eredményesek, a focivilág Garrincha előtt hajolt meg.

A hatvanas évek elején a foci-vb már teljes létjogosultságot nyert, s az olimpiai játékok mögött elfoglalta a legrangosabb sportesemények sorában a második helyet. Az 1962-es vb-ért így már csaknem 100 selejtező meccset játszottak, és ekkor született döntés arról, hogy Európa és Amerika váltakozva lesz vendéglátó. A nagy meglepetés a franciák távolmaradása volt, akiket Bulgária győzött le. Érdekes, hogy 32 évvel később a franciákat a selejtezőben ismét a bolgárok ütötték ki. Az ezüstöt védő svédek is lemaradtak, őket harmadik meccsen Svájc búcsúztatta. Abban az időben az ázsiai és az afrikai válogatottaknak még nem volt közvetlen szereplési joguk, a pályázó Marokkót végül Spanyolország, Dél-Koreát pedig Jugoszlávia múlta felül.

Az első selejtező körben Jugoszlávia 2:1-re nyert a lengyelek ellen, majd 1:1-es döntetlent játszott velük, Koreával pedig 5:1-es és 3:1-es győzelmeket jegyezett. Magyarország kétszer legyőzte az NDK-t (2:0, 3:2), Hollandiával pedig egy-egy győzelem (3:0) és döntetlen (3:3) volt a vb-szereplést biztosító mérleg.

A vb aricai A csoportjában Jugoszlávia a rajton 2:0-ra veszített a szovjetek ellen, de Skoblar, Galić és Jerković találataival 3:1-re legyőzte Uruguayt és 5:0-ra Kolumbiát (Galić és Jerković 2-2, Melić 1), így negyeddöntős lett. A B csoportban a vendéglátók, a vb-k történetének egyik legcsúnyább meccsén, 2:0-ra nyertek az olaszok ellen, így a németekkel együtt jutottak tovább. Két olaszt állítottak ki, mert jól megrugdosták Leonel Sánchezt, egy profi bokszoló fiát, aki előzőleg betörte az olasz Maschio orrát. A C csoportban Brazília Zagallo és Pelé góljaival nyitott Peru ellen, majd gól nélküli döntetlent játszott a csehszlovákokkal, azok viszont legyőzték a Helenio Herrera edzette és Puskás Ferencet is felvonultató spanyolokat, és a brazilokkal együtt léptek a nyolc legjobb közé. A D csoportban a magyarok Tichy és Albert góljaival nyertek Anglia ellen, Bulgáriát 6:1-re verték (Albert 3, Tichy 2, Solymosi 1), és a csoportelsőséghez Argentínával szemben a 0:0 is elegendő volt.

A negyeddöntőben Chile új bravúrral a szovjeteket is legyőzte, Angliát a brazilok Garrincha két góljával verték, Csehszlovákia kiejtette a magyarokat, Jugoszlávia pedig úgy jutott az elődöntőbe, hogy a németek elleni immár zsinórban harmadik negyeddöntőben végre nyerni tudtak a sérülés után bekötött fejjel játszó védő Petar Radakovićnak a 85. percben lőtt góljával. A német kiábrándultság nem tartott sokáig, hisz a foci fellendítése érdekében a következő évben ők is bevezették a profi labdarúgóligát, amely azóta is Bundesliga néven fut. Az elődöntőben a brazilok 4:2-es győzelemmel megállították Chile diadalmenetét, Csehszlovákia pedig 3:1-re győzte le Jugoszláviát. Kapusuk, Schroif jeleskedett, akárcsak előzőleg a magyarok ellen is. A bronzmeccsen a már említett Sánchez volt a döntés embere, vagyis Jugoszlávia másodszor lett vb-negyedik, Csehszlovákia pedig 24 év után újra döntőt játszhatott. Nem csak játszott, vezetett is az abban az évben aranylabdás Josef Masopust góljával, ám a címvédő ellen már Schroif sem volt elegendő. A vb utolsó gólját Vava lőtte, aki így négygólosként csatlakozott további öt játékoshoz a gólkirályi cím megosztásában. A legjobb fiatal focista jutalmát Albert Flórián kapta, de a legfontosabb díj, az „arany istennő” a címet megvédő és az urukkal és az olaszokkal együtt harmadik kétszeres világbajnok braziloké lett.

Az VII. vb névjegye

Helyszín: Chile

Időpont: 1962. május 30. – június 17.

Részt vevő csapat: 16

Mérkőzések száma: 32

Helyezések: 1. Brazília, 2. Csehszlovákia, 3. Chile, 4. Jugoszlávia

A döntő: Brazília–Csehszlovákia 3:1

Gólkirály: Vava, Garrincha (Brazília), Albert (Magyarország), Jerković (Jugoszlávia), Ivanov (Szovjetunió), L. Sánchez (Chile) 4-4

Gólok száma: 89 (2,8 átlag)

Nézők száma: 893 172 (27 911 átlag)