2024. augusztus 6., kedd
A LABDARÚGÓ-VB-K TÖRTÉNETE, MONTEVIDEÓTÓL RIÓIG (8.)

A foci hazatért

A rendezés jogát Anglia kapta meg 1966-ra, és élni tudott a hazai pálya előnyével. Az angolok a döntőben a németeket verték a vb addigi egyik legizgalmasabb meccsén, amely örök talánnyal is szolgált, hisz a mai napig nem sikerült minden vitát kizáró módon eldönteni, hogy Jeff Hurst második találata valóban gól volt, vagy sem. Hurst, aki a döntők első mesterhármasával rukkolt ki, a felső lécre lőtt, a labda a gólvonal táján ért a földre, onnan pedig kifelé pattant. Tofik Bahramov partjelző gólt intett, és hiába volt a németek tiltakozása, középkezdéshez kellett odaállniuk.

A világtörténelem irányzata, ami alatt a gyarmattalanítás folyamatát kell érteni, tükröződött a vb-szereplésre pályázó nemzeti válogatottak számának megnövekedésében is. Először volt számuk 70 feletti, a konzervatív FIFA azonban lassan nyitott, így Ázsia, Afrika és Óceánia csak egy helyre pályázhattak. Ennek következménye a tömeges visszalépés lett, s Ausztrálián kívül csak egy pályázó maradt, amely azonban bravúros eredménnyel iratkozott fel a foci térképére. Észak-Korea volt az, amely 6:1-re és 3:1-re verte az ausztrálokat, azután pedig az 1966-os vb-n a negyeddöntőig meg sem állt, s ott is sem adta olcsón a bőrét. Európából lemaradt két előző dobogós, hisz a selejtezőben a cseheket a portugálok, a jugoszlávokat a norvégoknak köszönhetően a franciák előzték meg. Magyarország csak üggyel-bajjal jutott túl az NDK-n és az osztrákokon, Mexikó viszont az észak- és közép-amerikai selejtezőben veretlen maradt, s a már ötödik vb-n induló Antonio Carbajal kapussal érkezett meg Angliába.

Az angliai vb a dél-amerikaiak leszerepléséről is emlékezetes maradt, hisz Brazília és Chile a csoporton sem jutottak túl, Argentína és Uruguay pedig a negyeddöntőben estek ki. Nem jutottak be a nyolcba a franciák és az olaszok sem. Utóbbit szenzációs módon az észak-koreaiak búcsúztatták, a vb legjobbja és legeredményesebbje pedig a kilencet lőtt portugál Eusébio lett.

A vb előzményeihez tartozik, hogy egy kiállításon ellopták a trófeát, amelyet azután London egyik északkeleti külvárosának kertjében egy Pickles névre hallgató rendőrkutya talált meg. Az állati vonatkozásnak ezzel nem volt vége, hisz e vb-nek volt először kabalája, a Willie nevű oroszlán.

Az angolok komolyan készültek a vb-re. Az 1950-es szégyenben még védőként szerepelt Alf Ramseyt 1963-ban nevezték ki kapitánynak, aki a 4-4-2-es rendszert alkalmazta, s nem a divatos, hanem a harcias focistákat részesítette előnyben. Bobby Charlton volt a kivétel, a szabályt pedig Nobby Stiles védő testesítette meg, aki annyira durván játszott a franciák ellen, hogy még az Angol Labdarúgó-szövetség is kérte a kizárását, ám Ramsey ezt az ötletet határozottan elutasította.

Brazília a rajton Bulgáriát verte 2:0-ra Pelé és Garrincha góljaival. A magyarok ellen Pelét kihagyták a csapatból, s a nagyszerű Albert vezette csapat Bene, Farkas és Mészöly góljaival 3:1-re nyert. Portugália ellen Pelé hiába tért vissza, Morais keményen semlegesítette, Eusébio pedig kettőt lőtt, és Brazília csomagolhatott. Az olaszok ugyanazt tehették, amikor Park Du Ik mattolta be őket. A szégyenben hazaérkező olaszokat a kiábrándult szurkolók rothadt paradicsommal dobálták meg. A negyeddöntőben Magyarországot a szovjetek verték 2:1-re, Korea pedig Portugáliára futott, a 25. percben 3:0-ra vezetett is, de Eusébio azután négyet lőtt, és elmaradt az újabb nagy csoda. Anglia Argentínát, Németország pedig fölényesen Uruguayt verte. Az elődöntőben Haller és Beckenbauer góljaival verték a németek a szovjeteket, Charlton két góljára pedig Eusébio csak eggyel válaszolt. A szakasz érdekessége, hogy Helmuth Schön legénysége Uruguay és az oroszok ellen is létszámfölényben nyert, hisz egy orosz és két uru kapott piros lapot.

A Wembleyben csak 97 ezer néző előtt, a híres svájci Gottfried Dienst vezetésével következhetett a döntő, amely július 30-a, Anglia napja néven került be a foci történelmébe. Haller góljára Hurst válaszolt, a hajrában pedig előbb Peters volt eredményes, a 89. percben azonban Weber talált be, így hosszabbítások következtek. A 101. percben történt a vitás eset. Dienst nem láthatta, hogy gól volt-e, vagy sem, és el kellett fogadnia a partjelzője beintését. Már az utolsó percet játszották, amikor Hurst újra eredményes volt, és Anglia a lehető legszebb módon ünnepelte meg a foci hazatértét.

A VIII. vb névjegye

Helyszín: Anglia

Időpont: 1966. július 11. – július 30.

Részt vevő csapat: 16

Mérkőzések száma: 32

Helyezések: 1. Anglia, 2. Németország, 3. Portugália, 4. Szovjetunió

A döntő: Anglia–Németország 4:2 – hosszabbítás után

Gólkirály: Eusébio (Portugália) 9

Gólok száma: 89 (2,8 átlag)

Nézők száma: 1 563 135 (48 847 átlag)