2024. július 19., péntek
NB I.

Rangadó vár a címvédőre

A hétvégén kezdetét vette az NB I. 2023/2024-es idénye. A helyzet tulajdonképpen hasonló a tavalyihoz, óriási csodának kellene történnie ahhoz, hogy a 34-szeres bajnok Ferencváros ne védje meg címét, és ne vegye át sorozatban hatodszor is a legjobb csapatnak járó serleget. Mindez igaz akkor is, ha tudjuk, hogy a zöld-fehérek korai, dicstelen búcsút vettek a Bajnokok Ligájától, és menesztették vezetőedzőjüket, Sztanyiszlav Csercseszovot. Ugyanakkor, mivel a klub játékoskeretének értéke többszöröse bármelyik riválisáénak, és anyagi lehetőségei is jóval nagyobbak, a közelmúltbeli kudarcok ellenére is egyértelmű esélyese a pontvadászatnak. Ettől még persze a többiek egy-egy találkozón megszorongathatják a Fradit, mindjárt a 2. fordulóban a Fehérvár, amely bár az első mérkőzésén nem keltett túl jó benyomást, hisz bő egy félidőnyi emberelőnye ellenére is vereséget szenvedett Újpesten, ennek ellenére pályára tud küldeni egy olyan csapatot, amelynek minden tagja legalább egyszer országa válogatottjának a tagja volt. Vagyis, az előző idénybeli összeomlás és a klubot elhagyók magas száma ellenére ha összekapja magát a Vidi, komoly fejfájást tud okozni bárkinek. Felmerül a kérdés, hogy mely csapat lehet az új idényben az, amely hosszú távon valamelyest tartani tudja majd a lépést a Ferencvárossal. A szakértők többsége a Debrecent tartja a fővárosiak legnagyobb kihívójának. Egyrészt, mert az előző idény tavaszi felét a Loki nyerte meg, másrészt, mert tapasztalt játékosai kellő rutinnal rendelkeznek. Az idény rajta jól sikerült a hajdúságiaknak, bár az első fél órában akadozott a gépezet, végül meggyőző sikert arattak a Mezőkövesd felett. A hétvégi, Paks elleni találkozót ugyanakkor elhalasztotta a Debrecen, így másfél hetet kell várniuk a csapat szurkolóinak ahhoz, hogy kedvenceiket ismét a pontvadászatban láthassák.

Az előző idény ezüstérmese, a Kecskemét nagy rejtély mindenki számára. Többen úgy vélik, kisebb csodának kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy a csapat megismételje tavalyi sikerét, egyrészt, mert az ellenfelek azóta kiismerték a játékát, másrészt pedig, mert játékoskerete gyengült a tavalyihoz képest. Ugyanakkor attól, hogy egy csapatot több meghatározó játékosa elhagyta, még nem feltétlenül gyengül a teljesítménye. Ezt láthattuk a Kisvárda esetében is, amely Zalaegerszegen könnyedén kétgólos győzelmet aratott. Az elmúlt két év meglepetéscsapatai hétfőn pont egymás ellen játszanak, egyúttal ez lesz a kecskemétiek idényrajtja is, hiszen az 1. fordulóból elhalasztották a Ferencváros elleni találkozót.

Sokan bíznak abban, hogy az Újpest, amely tavasszal már időnként tetszetős játékkal örvendeztette meg híveit, ezúttal a dobogón végezhet. A csapat erejét jól mutatja, hogy a rajton egyenlő létszámnál esélyt sem adott a Fehérvárnak, még emberhátrányban is megőrizte előnyét, és megérdemelt győzelmet aratott. Nebojša Vignjević vezetőedző így értékelte csapata első bajnokiját: „A játékosok a szívükön viselték ennek a mérkőzésnek a sorsát, és ez meghozta a sikert. A piros lapig kiválóan játszottunk, győzelemre álltunk, ezért sajnáltam a kialakult helyzetet. Onnantól kezdve csak a fiúkon múlott, hogy mit hoznak ki ebből a helyzetből, bármiféle taktika vagy tanács gyakorlatilag felesleges volt. Csak egyet lehetett tenni: több mint hatvan percen keresztül emberhátrányban megfeszített erővel futni. Nem tudtam nekik segíteni, rájuk hárult minden felelősség, fantasztikusak, hihetetlenek voltak. A Fehérvár technikailag jól képzett csapat, nehéz volt ellenfelünket kontroll alatt tartani, de az volt a terv, hogy egy ilyen higgadt meccset játsszunk ellenük.”

Nebojša Vignjević dicsérte csapatát (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

Nebojša Vignjević dicsérte csapatát (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A 2. fordulóban Felcsútra látogatnak a lilák. A találkozó minden bizonnyal remek futballcsemege lesz. Már csak azért is, mert a Puskás Akadémia az elmúlt években a magyar bajnokság élmezőnyéhez tartozott, és reményeik szerint ez idén sem lesz másként. Az élvonalba visszatérő MTK számára aligha a dobogó, sokkal inkább a bennmaradás lehet a cél. A Paks elleni találkozó önmagában kevés még a kék-fehérek játékerejének megítéléséhez, a vasárnapi zalaegerszegi vendégszereplés után már reálisabb képet lehet alkotni az újoncról.

A hétvégén sem a Mezőkövesd, sem a Diósgyőr nem keltett túl jó benyomást a szurkolókban. A kövesdiek számára külön fájó lehet, hogy a rajton pont a Debrecen elleni keleti rangadón maradtak alul, de szomorkodásra túl sok idejük nem maradt, hiszen szombaton egy másik szomszédvár, a Diósgyőr ellen lesz alkalmuk javítani az összképen.

A hétvége programja, péntek: Puskás Akadémia–Újpest (20.00). Szombat: Mezőkövesd–Diósgyőr (17.45).Vasárnap: Fehérvár–Ferencváros (17.45), Zalaegerszeg–MTK (20.00). Hétfő: Kecskemét–Kisvárda (20.00). A Paks–Debrecen találkozót elhalasztották.

Nyitókép: Nebojša Vignjević dicsérte csapatát (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)