2024. augusztus 5., hétfő

Focimix: Van Gaal: Nincs ok az izgalomra

Óriási meglepetés történt kedden az angol ligakupában, ugyanis a harmadosztályú MK Dons kiütéses, 4:0-s vereséget mért a Manchester Unitedre, így jutott tovább a kupasorozat 3. fordulójába. Az arcpirító vereség ellenére Louis Van Gaal, a manchesteriek edzője a meccs után igyekezett nyugalmat sugározni, és úgy fogalmazott, hogy nem lepi meg a vereség, türelmet kért a szurkolóktól a csapatépítés folytatásához: „Nem sokkol a vereség, mert tudom, milyen a futball. Kilenc sérült van a keretünkben, negyvennyolc órával a bajnokink után játszottunk, a tartalékokra kellett építenem a keddi csapatot. Higgyék el, nagyon nehéz elfogadni, hogy a Premier League-ben hazai vereséggel kezdtem, aztán egy döntetlen és egy kupavereség következett. Tudom, hogy a szurkolók elkezdik elveszíteni a hitüket a filozófiámban, de kérem, tartsák meg a bizalmukat bennem, mert a célom egy új csapat felépítése, ami nem sikerülhet egy hónap alatt.”

LEDOLGOZHATÓ A HÁTRÁNY

A Debrecen a magyar futball egyetlen állva maradt csapata az európai kupaporondon, ám nagyon nehéz helyzetben várja az Európa-liga-selejtezők rájátszásának mai visszavágóját, elvégre egy Svájcban 3:1-es vereséget szenvedett a Young Boys vendégeként. A mérkőzés után nem sokkal a Loki Angliából visszatérő középpályása, Varga József nyilatkozott úgy, hogy kiharcolható a továbbjutás, ha a csapat hisz benne, és mindent meg is tesz ennek eléréséért. Ezúttal a csapat egy másik középpályása, Szakály Péter szólalt meg, aki hasonlóan vélekedik, mint csapattársa: „Nem ledolgozhatatlan a hátrány, úgy érzem, ha támadófocival meg tudjuk lepni ellenfelünket és sikerülne gólt szerezni az első félidőben, akkor bármi megtörténhet. A védekezésre is figyelni kell, elég alacsony termetű, de fürge játékosok vannak a Young Boysban. Nekünk azonban nincs más lehetőségünk, mint támadni, és gólokat szerezni, ennek érdekében megpróbálunk mindent. Készülünk nagyon a szögletekre, szabadrúgásokra, bedobásokra is, mert többször kaptunk gólt ilyen szituációkból.”

GUARDIOLA BÜNTETÉSEKKEL FEGYELMEZ

Pep Guardiola, a Bayern vezetőedzője nem szórakozni jár az edzésekre, a spanyol mester rendet akar vágni a bajoroknál, és mint kiderült, ehhez speciális szabályokat is bevezetett már. A Bild által kiszivárogtatott információk szerint a legapróbb botlásokért is komoly büntetések járnak a 2013/2014-es idényben bajnoki címet és Német Kupát nyerő bajoroknál. A németek szerint ha valaki elkésik a közös reggeliről, 500, ha az edzésre pár perccel később érkezik, akkor akár 6000 eurót kell befizetnie a klub számlájára – pont úgy, mint korábban a Barcelonánál. Edzés közbeni telefonálásért, nem megfelelő öltözködésért, a mérlegelésről való késésért is pénzbírságot szabnak ki a játékosokra, sőt, aki elfelejti bedobni az edzőcuccot a mosodába, szintén fizet. A hírek szerint az első mulasztás 500 eurós „csekket” von maga után, ezt követően minden mellényúlásnál duplázódik a büntetés mértéke.