2024. augusztus 5., hétfő
MAGYAR LABDARÚGÁS

Visszatérés Shrek kis mocsarába

Olasz válogatott csatárral és hárommillió eurós Fradi-igazolással folytatódik az NB I.

A vasárnapi, Észak-Írországtól elszenvedett 2:1-es Eb-selejtezős vereség után merészség lenne kijelenteni, hogy a magyar szurkolók kiéhezve várnák az NB I. hétvégi, 7. fordulóját. A stadionépítési lázzal és a nagy fogadkozásokkal szemben ugyanis két hónap alatt kirajzolódott a realitás: augusztus végére az összes magyar klubcsapat kiesett a nemzetközi kupasorozatokból, a válogatott pedig rosszabb, mint Egervári Sándor irányítása idején volt.

Sőt, jelentsük ki bátran, hogy nincs is válogatott. Pintér Attila szakmai elképzeléséről egyelőre vajmi keveset tudunk, sokszor hallhattuk a tolódás kifejezést, láthattuk, hogy heti, kétheti rendszerességgel edzőtáborokat tart. A pályán azonban csak az derült ki, hogy egy lagymatag iramú mérkőzésen a védelem bohóckodása megpecsételte a sorsunkat, az pedig pláne érthetetlen, hogy egy ilyen színvonalú mérkőzésen hogyan görcsölhet be 80 perc után Lipták Zoltán lába úgy, hogy vissza se tudjon állni.

A magyar sajtó már Pintér Attila kinevezése óta rebesgeti, hogy ez csak színjáték, az MLSZ nem gondolhatta egy percig sem komolyan, hogy vele kijuthat a válogatott az Eb-re. De ha ez csak arra szolgált, hogy a szövetség bebizonyítsa, magyar edző alkalmatlan a feladatra, akkor kár volt beáldozni az Európa-bajnokságot.

Persze ki is lehetne az utód? Külföldön ugyan dolgoznak magyar edzők, de a Salzburg és a Leipzig másodedzője, Lőw Zsolt, illetve Bódog Tamás, esetleg a Hertha utánpótlásában dolgozó Dárdai Pál komolyabb ember annál, hogy ilyen helyzetben nyugodt szívvel rábólintson egy esetleges felkérésre. Marad a posvány, Shrek kis szeretett mocsara, amelynek aprócska szigetét képezi a bajnokság.

Pedig itt is mindent elkövetnek a résztvevők, hogy felkavarják az állóvizet. Hetekig arról írt a hazai és a nemzetközi sajtó, hogy Alessandro Del Piero a Honvédhoz szerződhet. Persze kiderült, kacsa az egész, a legutóbb Ausztráliában légióskodó olasz csatárklasszis annyi pénzbe került volna, mint a klub teljes éves költségvetése. De legalább külföldön is hallottak az itthon mennyeinek csúfolt ligáról.

A Honvéd szombaton a Haladást fogadja, a szombathelyiekhez legalább valóban érkeztek külföldiek. De a körítés ott is bohózatba illő. A klub marketingigazgatója nem más, mint Massimiliano Caroletti egykori pornószínész (a magyar pornócsillag Henger Éva férje), akinek jóvoltából a háromszoros válogatott egykori Lazio-játékos, Tommaso Rocchi érkezett. Ugyan Artner Tamás edző nem tartott igényt rá, de Rocchi ingyen is vállalkozott féléves beugrásra. El lehet képzelni, milyen állapotban van, ha jelenleg még a kispadra sem ülhet le ebben a bombaerős ligában. Rajta kívül a 17-szeres szlovák válogatott középpályás, Kamil Kopunek és egy fiatal ukrán játékos, Andrij Jefremov igazolt a Haladáshoz.

A 7. forduló programja:

Szeptember 12., péntek: Pápa–MTK (19 óra)

Szeptember 13., szombat: Debrecen–Pécs (14.30), Honvéd–Haladás (16.30), Nyíregyháza–Dunaújváros (18.30), Kecskemét–Győr (18.30), Paks–Diósgyőr (20.30)

Szeptember 14., vasárnap: Videoton–Újpest (16.30), Ferencváros–Puskás Akadémia (18.30)

A bajnoki listavezető Videoton igazi rangadót vív vasárnap, hiszen a szintén veretlen Újpestet fogadja, de ugyanilyen csúcscsatát ígér a második helyezett Paks és a harmadik Diósgyőr összecsapása is. A felek egyaránt négy győzelemnél és két döntetlennél járnak, itt a nagy lehetőség, hogy valamelyikük szusszanásnyi előnyhöz jusson.

A Ferencváros a Puskás Akadémiát fogadja, a zöld-fehéreknél bemutatkozhat a kedden szerződtetett 26 éves belga válogatott szélső, Roland Lamah. Az NB I. történetének egyik legértékesebb játékosa hárommillió eurót ér, szerencsére a belga Anderlechtben, a francia Le Mans-ban, a spanyol Osasunában és az angol Swansea-ben is megfordult játékos ingyen igazolhatott az Üllői útra. A vendégekre is ráférne a siker, a felcsútiak hat forduló alatt még nem nyertek meccset, emiatt a klubvezetés büntetésből visszavette a játékosok autóit.