2024. augusztus 5., hétfő
LABDARÚGÁS - BAJNOKOK LIGÁJA

Dortmund-Arsenal rangadó a nyitányon

Maradtak a pénzdíjak, a győztes akár 37 millió eurót kereshet

Kedden kezdődik a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájának 2014/2015-ös küzdelemsorozata, amelynek első játéknapján a nyolc mérkőzés között rögtön egy rangadót is rendeznek a Borussia Dortmund és az Arsenal között. A 2013-ban BL-döntős, német bajnoki ezüstérmes dortmundi csapat és az angol Premier League legutóbbi negyedikje jó ismerősként köszöntheti egymást, mivel a legutóbbi kiírásban is egy csoportban küzdöttek, és együtt jutottak tovább. A két együttes 2013-ban élvezetes mérkőzéseket játszott egymással, Londonban a németek, míg Dortmundban az angolok tudtak győzni.
A helyzet annyiban lehet más, hogy míg tavaly a Napolival öldöklő küzdelmet kellett vívniuk a nyolcaddöntőért, addig most egyértelmű esélyesnek számítanak a továbbjutásra a Galatasarayjal és az Anderlechttel szemben.
Jürgen Klopp, a Dortmund vezetőedzője számára nemcsak a csoportellenfél emlékeztethet a tavaly őszi szezonra, mivel a csapatával kapcsolatos problémák is szinte változatlanok 2013-hoz képest. Ezúttal is rengeteg a sérült a keretben: az alapemberek közül Mats Hummels, Marco Reus, Jakub Blaszczykowski, Nuri Sahin és Ilkay Gündogan sem játszhat kedden.
A másik oldalon sem számolhat minden játékosával Arsene Wenger vezetőedző, mivel Olivier Giroud már augusztusban kidőlt a sorból, míg a szombati, Manchester City elleni bajnoki rangadón Mathieu Debuchy szenvedett bokaszalag-sérülést.
Megkezdi szereplését a címvédő Real Madrid is, amely a nyáron hiába erősített többek között James Rodriguezzel és Toni Kroosszal, egyelőre gyengén teljesít. Carlo Ancelotti együttese három bajnoki forduló után mindössze a 13. helyen áll a Primera Divisiónban, mivel kétszer kikapott, legutóbb szombaton a címvédő Atlético Madridtól, előtte pedig a Real Sociedadtól.
A madridiak számára Paulo Sousa együttese, az FC Basel ideális ellenfélnek tűnik a javításra, úgy pedig különösen, hogy hazai pályán kell megküzdeniük a svájci riválissal.

Bajnokok Ligája, 1. forduló, A csoport: Olympiakosz–Atlético Madrid (Arena Sport 2), Juventus–Malmö, B csoport: Liverpool–Ludogorec (Arena Sport 1, Digi Sport 2), Real Madrid–Basel (Arena Sport 4, Digi Sport 1), C csoport: Monaco–Bayer (L), Benfica–Zenit (Arena Sport 5), D csoport: Galatasaray–Anderlecht, Borussia (D)–Arsenal (20.45, Arena Sport 3, BHT1, Sport1).

* * *


Az előző kiíráshoz hasonlóan a mostani idényben is 910,3 millió euró lesz a Bajnokok Ligája főtáblájának összdíjazása, a sorozat győztese pedig ideális esetben akár 37,4 millió euróval is gazdagodhat. A csoportkörben érdekelt együttesek mindegyike rajtpénzként 8,6 millió eurót kap. A csoportkörben aratott győzelemért egy-, a döntetlenért félmillió euró jár, a nyolcaddöntős szereplés további 3,5, a negyeddöntő 3,9, az elődöntő 4,9 millió eurót ér.
A berlini Olimpiai Stadionban jövő június 6-án sorra kerülő finálé vesztese 6,5 millió, győztese - a trófea mellett - 10,5 millió euróval gazdagodik. Ha egy csapat minden meccsét megnyeri, akkor 37,4 millió eurót kereshet.
A meccspénzek mellett további 409,6 millió eurót oszt szét az UEFA különböző marketing és nemzeti szempontok alapján. Az előző kiírásban győztes Real Madrid így összesen 57,414 millió eurót kapott.