2024. augusztus 5., hétfő
LABDARÚGÁS

Karadžić nem mond le – 2016-ban lesznek választások

Annak ellenére, hogy 2013 augusztusában bejelentette, decemberben lemond a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) elnöki posztjáról, Tomislav Karadžić továbbra is a szövetség első számú embere – és az is lesz 2016-ig, mivel a szerdai, Ópázován megtartott közgyűlésen kijelentette: egy év és hét hónap múlva lesznek választások. Idén augusztusában azt nyilatkozta, hogy csak viccelt, mivel 2016-ban, az Európa-bajnokság után jár le a mandátuma.

Nem egészen két év múlva kiírjuk a választásokat. Aki akar, jelentkezhet az FSS elnöki posztjára, még azok is, akik amihez csak hozzányúltak, az tönkrement” - mondta Karadžić az FSS közgyűlésén a küldötteknek, akiknek két ajánlatról kellett dönteniük. Az első úgy hangzott, hogy legyenek-e rendkívüli választások a Szerb Labdarúgó-szövetségben, a másik pedig, hogy ő minden funkciójáról lemondjon. A jelenlévő 68 küldött (13-an hiányoztak, köztük Dragan Simović, a szabadkai Spartacus és Zoran Šćepanović. Az újvidéki Vojvodina elnöke) mindkét ajánlatot leszavazták, majd megtapsolták Karadžićot.

Mint ismeretes a Crvena zvezda Labdarúgóklub korábban hivatalos levélben felszólította Karadžićot, hogy 30 napon belül írja ki a választásokat és mondjon le. A belgrádi piros-fehér klub vezetői ezt azok után tették meg, hogy az együttes Kruševacon gólnélküli döntetlent játszott a Napredakkal, s szerintük a játékvezető nem adott meg egy jogos büntetőt a Crvena zvezdának. A találkozó után Zvezdan Terzić, a C. zvezda ideiglenesen megbízott főtitkára bement a játékvezetők öltözőjébe és számon kérte a hibákat, ami után az FSS fegyelmi bizottsága Terzićet hat hónapra eltiltotta labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, ám a főtitkár azt nyilatkozta, hogy „a Karadžić által vezetett szervek döntései nem érintenek”.

Karadžić az FSS ülésén ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy az ő feladata az, hogy a Crvena zvezda elnökével folytasson megbeszéléseket, s nem a főtitkárral, de egyelőre még nem tudja, ki is abban a klubban az elnök.

Ha nincs a miniszterelnök, ez a klub a harmadik ligában szerepelne” – mondta Karadžić, aki úgy tűnik, nagyon ráunt arra, hogy hetente, havonta szeretnék leváltani, ezért az új alapszabály, amelyet a küldöttek támogattak, tartalmaz egy olyan részt is, mely szerint az elnök elleni bizalmi szavazások között legkevesebb 12 hónapnak el kell múlnia, s mivel ez most megtörtént, legkorábban 2015 októberében lehet ismét napirenden az elnök leváltása. A Crvene zvezda képviselői nem voltak jelen az FSS közgyűlésén.