2024. augusztus 5., hétfő
MAGYAR LABDARÚGÁS

Dárdai fejében összeállt a kezdőcsapat

Románia ellen harminchárom éve nyeretlen a magyar labdarúgó-válogatott
A hangulatra nem lehet panasz: Dzsudzsák Balázs (balról) és Szalai Ádám, a Románia elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatott tagjai a csapat edzésén Telkiben (fotó: MTI)

A hangulatra nem lehet panasz: Dzsudzsák Balázs (balról) és Szalai Ádám, a Románia elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatott tagjai a csapat edzésén Telkiben (fotó: MTI)

Tíz forduló után is hibátlan maradt a Videoton labdarúgócsapata a magyar NB I.-ben, emellett a fehérváriak azt a bravúrt is magukénak mondhatják, hogy a 2014/2015-ös idényben tétmérkőzésen még csak nyertek, hiszen a magyar kupában és a ligakupában még három-három győzelmet értek el. A 27:3-as gólkülönbség is impozáns, Nemanja Nikolić pedig utolérhetetlen, a zentai születésű kétszeres gólkirály megállíthatatlanul robog újabb címe felé.

A tabella második helyén az MTK áll, Garami József csapata nyolc győzelemmel és két vereséggel remekül teljesít, a harmadik pozíción pedig az a Diósgyőr áll, amely a hét végén legyőzte a Ferencvárost. Thomas Doll tehetetlensége egyelőre nem ingatta meg a belé vetett hitet, pedig ez a Fradi-keret nem a hatodik helyre hivatott.

Győrben még rosszabb a helyzet, az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott ETO tavaly hajszállal maradt le az aranyéremről, idén viszont már ötször is kikapott, legutóbb az évadot rettentő gyengén kezdő Puskás Akadémia otthonában. Horváth Ferenc fel is ajánlotta a lemondását, de a klubvezetés aludt rá négyet, majd kedden azt közölte, nincs edzőkérdés, minden marad a régiben. Pedig a hírek szerint a leváltott szövetségi kapitány, Pintér Attila már az ajtóban toporgott, hogy visszavegye korábbi munkakörét.

Bezzeg Kispesten nem kellett ennyit várni, a klub vezetősége a debreceni 4:0-s vereség után megköszönte a játékosként világbajnok és Bajnokok Ligája-győztes Pietro Vierchowod munkáját.

Csodát kellett tennem ezzel a csapattal, mert a játékosok elég szerény képességűek. Ennek ellenére a középmezőnyben álltunk, a vereségek a balszerencse következményei” – védekezett az olasz, akit állítólag az is zavart, hogy a szakmai munkába túlzottan beavatkozott Fabio Cordella sportigazgató. Utód egyelőre nincsen, ideiglenesen a Magyar Futballakadémia igazgatója, Jasper Adrianus de Muijnck, illetve a B csapat edzője, Simon Miklós irányít.

A legközelebbi fordulóra másfél hetet várni kell, szombaton ugyanis a magyar labdarúgó-válogatottra nehéz feladat vár, Bukarestben kellene jóvátenni az északírek elleni hazai vereséget. Romániával szemben 1999-ig veretlen volt a válogatott, azóta azonban hatszor is kikapott. Sőt, a legutóbbi kilenc, egymás elleni mérkőzésen mindössze három gólt szerzett, hétszer pedig képtelen volt betalálni az ellenfél hálójába. Legutóbb 33 éve, 1981-ben örülhettünk győzelemnek, akkor Budapesten Fazekas László góljával nyert 1:0-ra a válogatott.

Tudjuk, hogy mit játszanak a románok, tisztában vagyunk az erősségeikkel és a gyengéikkel is. A célunk, hogy kilencvenöt-kilencvenhat percig szervezetten, koncentráltan futballozzunk” – nyilatkozta Dárdai Pál szövetségi kapitány, aki játékosként a hatból négy vereségnek is részese volt.

Már az edzőtábor előtt összeállt a fejemben a kezdőcsapat, most azt kell megnéznem, ki milyen teljesítményt nyújt az edzéseken. Sokat számít az aktuális forma, ha valaki nem azt hozza, amit elvárok tőle, akkor lehet változás az általam elképzelt kezdő tizenegyben” – tette hozzá.

Az önkéntes száműzetésből visszatérő Szalai Ádám azt mondta, egyelőre négy meccsre csatlakozott az együtteshez, de óriási megtiszteltetés Dárdai Pállal dolgoznia: „Már az első két edzés intenzitása ég és föld a korábbiakhoz képest. A kinevezésével tudtam, hogy ez így lesz, ezért is döntöttem a visszatérés mellett.”

A magyar válogatott szombaton, közép-európai idő szerint 18 órakor lép pályára Bukarestben, majd kedden a feröeriek vendégeként folytatja az Eb-selejtezőket.