2024. augusztus 5., hétfő
EB-SELEJTEZŐK

Döntetlen Bukarestben és Jerevánban is

Magyarország és Szerbia is döntetlent játszott az Európa-bajnoki selejtezősorozat hétvégi fordulójában. A magyar nemzeti csapat puskaporos hangulatú vendégjátékon van túl, elvégre Románia fővárosában, Bukarestben lépett pályára, és végül annak ellenére is pontot szerzett Dárdai Pál szövetségi kapitány első meccsén, hogy az első félidő hajrájában Raul Rusescu révén a hazaiak kerültek előnybe. A magyar csapat a második játékrészben jobb játékot produkált, többet birtokolta a labdát, a játék szinte minden elemében javult első félidei teljesítményéhez képest, és végül Dzsudzsák Balázs 82. percbeli remekbe szabott szabadrúgásgóljával egyenlített.

Az egy pont mindenképpen fontos az Eb-részvétel esélyének megőrzése szempontjából, de nincs lehetőség hátradőlni, mert kedden már a Feröer szigeteken van jelenése a magyar csapatnak, november 14-én pedig Finnországot látja vendégül.

A válogatottba hosszabb kihagyás után visszatérő Gera Zoltán szerint a Románia elleni idegenbeli döntetlent szinte minden nemzeti csapat aláírná a meccse előtt: Idegenben egy pont Románia ellen, azt hiszem, a meccs előtt mindenki azt mondja, hogy nagyszerű eredmény. Főleg annak tudatában, hogy ők szerezték meg a vezetést az első félidő utolsó percében. Lélektanilag ez nagy csapás volt számunkra, de a szünetben rendeztük a sorainkat. Az utolsó pillanatban volt egy lehetőségünk, hogy megnyerjük a mérkőzést, de nem vagyok telhetetlen, örülök az egy pontnak.”

A hajrában győztes gólt lőhetett volna Nemanja Nikolić, de próbálkozása elgurult a román kapu előtt: „Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a helyszínen szurkoló drukkereknek és természetesen az otthoniaknak is. A lehető legrosszabbkor kaptuk a gólt, de ez volt a kulcs, hogy jól reagáltunk erre. Mindenki megnyugodott a félidőben, és a második játékrész már jobb volt. Szépen támadtunk, és nálunk volt a meccslabda. Nagy durranás lett volna, ha betalálok. Jó labdát kaptam Tőzsér Danitól, az átvétel jól sikerült, majd nem mertem elesni a védő mellett. Abban a pillanatban a hosszúba akartam lőni a labdát. Utólag beszéltem Szalai Ádámmal és Simon Krisztiánnal is, ők jöttek középen üresen.”

A szerb együttes dolga lényegesen könnyebbnek ígérkezett, elvégre a Romániánál sokkal kevesebbre taksált Örményországba látogatott, de szintén csak egy hajrágólnak köszönheti, hogy megszerezte első pontját a selejtezősorozatban. És nemcsak Zoran Tošić gólja kellett a sikerhez, hanem Vladimir Stojković bravúrjai is, aki nemcsak akciók esetében, hanem már 1:0-s örmény előnynél, Pizzelli tizenegyesénél is a helyzet magaslatán állt, mondhatni, kikaparta csapatának a gesztenyét. Az a látottak alapján elmondható, hogy Dick Advocaat csapatán van még bőven csiszolnivaló. A szövetségi kapitány mindenesetre úgy fogalmazott, nem elégedetlen az egy ponttal: „Nem vagyok elégedetlen, mert a meccs egy részében jól játszottunk. Tudtuk, hogy védekező szellemben játszanak majd. Nehéz volt, miután gólt kaptunk. Keményen dolgoztunk az egyenlítésért, így megérdemeltnek tartom a pontszerzésünket.” A csapatkapitány, Branislav Ivanović már nem volt ilyen pozitív, szerinte igenis több volt ebben a meccsben: „Nem használtuk ki a helyzeteinket, és pontrúgást követően kaptunk gólt. Utána nehézkesek voltunk, fegyelmezetlenekké váltunk. Ha mi szereztük volna az első gólt, meggyőződésem, hogy nyertünk volna. Muszáj feljavulnunk az Albánia elleni meccsre.”

2016-os Európa-bajnoki selejtezősorozat:

A csoport: Lettország–Izland 0:3, Hollandia–Kazahsztán 3:1, Törökország–Csehország 1:2. A sorrend: 1. Izland 6 (6:0), 2. Csehország 6 (4:2), 3. Hollandia 3 (4:3), 4. Kazahsztán 1 (1:3), 5. Lettország 1 (0:3), 6. Törökország 0 pont.

B csoport: Belgium–Andorra 6:0, Ciprus–Izrael 1:2, Wales–Bosznia-Hercegovina 0:0. A sorrend: 1. Wales 4, 2. Belgium (–1) 3 (6:0), 3. Izrael 3 (–1) 3 (2:1), 4. Ciprus 3 (3:3), 5. Bosznia-Hercegovina 1, 6. Andorra 0 pont.

D csoport: Írország–Gibraltár 7:0, Skócia–Grúzia 1:0, Lengyelország–Németország 2:0. A sorrend: 1. Lengyelország 6 (9:0), 2. Írország 6 (9:1), 3. Skócia 3 (2:2), 4. Németország 3 (2:3), 5. Grúzia 0 (1:3), 6. Gibraltár (0:14) 0 pont.

F csoport: Románia–Magyarország 1:1, Finnország–Görögország 1:1, Észak-Írország–Feröer szigetek 2:0. A sorrend: 1. Észak-Írország 6, 2. Finnország 4 (4:2), 3. Románia 4 (2:1), 4. Görögország 1 (1:2), 5. Magyarország 1 (2:3), 6. Feröer szigetek 0 pont.

H csoport: Bulgária–Horvátország 0:1, Olaszország–Azerbajdzsán 2:1, Málta–Norvégia 0:3. A sorrend: 1. Olaszország 6 (4:1), 2. Horvátország 6 (3:0), 3. Norvégia 3 (3:2), 4. Bulgária 3 (2:2), 5. Azerbajdzsán 0 (2:4), 6. Málta 0 (0:5) pont.

I csoport: Örményország–Szerbia 1:1, Albánia–Dánia 1:1. A sorrend: 1. Dánia 4 (3:2), 2. Albánia 4 (2:1), 3. Szerbia (–1) 1 (1:1), 4. Örményország 1 (2:3), 5. Portugália (–1) 0 pont.