2024. augusztus 5., hétfő

Az UEFA megindította a fegyelmi eljárást a szerbek és az albánok ellen

Az Európai Labdarúgó-szövetség szerda este a szervezet honlapján jelezte, hogy hivatalosan is megindította a a 42. percben félbeszakadt Szerbia–Albánia labdarúgó-mérkőzésen történt incidensekkel kapcsolatos fegyelmi eljárást, mind a Szerb- (FSS), mind az Albán Labdarúgó-szövetség (FSHS) ellen. Az UEFA fegyelmi bizottsága, mint ahogy ígérte is, gyorsított eljárásban foglalkozik majd az esettel.

Az FSS, mint a mérkőzés házigazdáját az UEFA szervezési mulasztásokkal vádolja, amelyek közé beletartozik a pirotechnikai eszközök használata a lelátón, a szurkolói rendbontás, a nézőknek a pályára lépése, valamint a lézerfény használata.

Az albán szövetség ellen a vád pedig az, hogy „a válogatott nem akart pályára lépni”, valamint tiltott, nem engedélyezett felirat közzététele.

Az UEFA szerdáig adott időt mindkét szövetségnek, hogy elküldjék az álláspontjukat és a vádakra a reagálásukat, s a fegyelmi bizottság csütörtökön, október 23-án teszi közzé a büntetéseket. Szerbia következő Eb-selejtezős mérkőzését november 14-én játssza Dánia ellen. A tervek szerint a helyszín ezúttal is a belgrádi Partizan stadionja lesz, de hogy nézők előtt vagy nézők nélkül kell majd pályára lépnie Dick Advocaat szövetségi kapitány kiválasztottjainak, az csak október 23-án derül ki.