2024. augusztus 5., hétfő
MAGYAR LABDARÚGÁS

Csak a három pont számít

A bukaresti döntetlen után örülni kell a Feröer szigeteken elért szerény 1:0-s győzelemnek is

Rossz csillagzat alatt vágott bele a kapitányságba, gondolhatja Pintér Attila, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi edzője ugyanis az Észak-Írország ellen mutatott tehetetlen és eredménytelen játék után kapott útilaput a szövetségtől. Nem tudhatta, hogy a csapat hasonlóan gyenge játékkal akár idegenben is tud három pontot szerezni, mint ahogy azt sem, hogy az utóbbi években pofont pofon után beszedő északírek három forduló alatt úgy maradnak százszázalékosak, hogy Budapest után Athénban is győzni tudnak 2:0-ra. (A csoport harmadik mérkőzésén Románia Finnországban nyert 2:0-ra, így a csoportban Észak-Írország 9 ponttal vezet, Romániának 7, Finnországnak és Magyarországnak 4-4, Görögországnak 1, a Feröer-szigeteknek pedig 0 pontja van.)

Az Európa-bajnoki selejtező első három fordulója csak a meglepetésekről szól. Ki hitte volna, hogy Csehország, Izland és Szlovákia is hibátlan marad, hogy Wales, Albánia és Lengyelország veretlenül áll majd csoportja élén, miközben a világbajnok németek és a vb-bronzérmes hollandok sorra kapják a pofonokat, a vb-résztvevő bosnyákok és a görögök pedig még győzni se tudnak.

A magyar csapat egy középutat választott. Azt Dárdai Pál szövetségi kapitány nagyon jól mondta, hogy ilyen rövid idő alatt csodát tenni nem lehet. A keretet nem tudta kicserélni, nála ugyanúgy ott van a legjobbak között az NB I.-ből sem kivilágló Fiola Attila, vagy az a Stieber Zoltán, aki a 2 .Bundesligában meghatározó ember volt, az 1.-ben már csak kiegészítő tud lenni.

De ha az hoz eredményt, hogy a román pokolban támadni merünk, majd az egy pontért időt húzunk a hajrában, majd bűn rossz játékkal kibekkeljük az 1:0-s előnyt a feröeriek otthonában, akkor ezt kell tenni. A csúcsfutball és a siker csak a klasszis csapatoknál jár kéz a kézben, a magyar válogatott jelenlegi helyzetében arra kell törekedni, hogy a lehetőséghez mérten a maximumot kihozza egy-egy mérkőzésből. Lettország ezzel a stílussal volt már Eb-résztvevő, miért ne lehetne mindez követendő példa?

Dárdai kapitány elismerte, hogy kedden Tórshavnban nem játszott jól a csapat, de a legfontosabb a három pont. „Ezt úgy szokták mondani, hogy „mosd meg a fogad, köpj, és felejtsd el az egészet, készülj a következőre. A profi labdarúgásban egy számít: a három pont, ezért mondom, hogy ennek a győzelemnek örülni kell. Ez a lényeg.”

Európa-bajnoki selejtezősorozat, 3. forduló, D csoport: Németország–Írország 1:1 (Kroos 71., ill. O’Shea 90+4.), Gibraltár–Grúzia 0:3 (Gelasvili 9., Okriasvili 20., Kankava 69.), Lengyelország–Skócia 2:2 (Maczynski 12., Milik 76., ill. Maloney 18., Naismith 57.). A sorrend: 1. Lengyelország 7 (11:2), 2. Írország 7 (10:2), 3. Skócia 4 (4:4), 4. Németország 4 (3:4), 5. Grúzia 3, 6. Gibraltár 0 pont. E csoport: San Marino–Svájc 0:4 (Seferović 10., 24., Džemaili 30., Shaqiri 79.). A sorrend: 1. Anglia 9, 2. Szlovénia 6 (3:1), 3. Litvánia 6 (3:2), 4. Svájc 3 (4:3), 5. Észtország 3 (1:2), 6. San Marino 0 pont. F csoport: Feröer szigetek–Magyarország 0:1 (Szalai 21.), Finnország–Románia 0:2 (Stancu 54., 83.), Görögország–Észak-Írország 0:2 (Ward 9., Lafferty 51.). A sorrend: 1. Észak-Írország 9, 2. Románia 7, 3. Finnország 4 (4:4), 4. Magyarország 4 (3:3), 5. Görögország 1, 6. Feröer szigetek 0 pont. I csoport: Dánia–Portugália 0:1 (C. Ronaldo 90+5.), Szerbia–Albánia 0:0-s állásnál a 42. percben félbeszakadt. A sorrend: 1. Albánia (–1) 4 (2:1), 2. Dánia 4, 3. Portugália (–1) 3, 4. Szerbia (–2) 1, 5. Örményország (–1) 1 pont.

A hét végén minden visszatér a megszokott kerékvágásba, jön a bajnokság 11. fordulója, valamint a kérdés: vajon most megszakad-e a Videoton pazar menetelése? A fehérváriak tíz meccsen 30 pontot szereztek, vasárnap pedig azt a Debrecent fogadják, amely a legutóbbi hat egymás elleni bajnoki közül ötöt megnyert, azaz Székesfehérváron sem szokott megrettenni. A jelenlegi forma ugyanakkor fix egyest ígér, a 18 pontnyi különbség nem a véletlen műve.

Kíváncsian várjuk, mit tudott újítani Horváth Ferenc, aki a Puskás Akadémiától elszenvedett vereség után felajánlotta lemondását Győrben, ám azt a klubvezetés nem fogadta el. Vasárnap az Újpest érkezik az ETO-hoz, ez komoly értékmérő lehet a tavalyi ezüstérmes számára.

Mint ahogy a Fradi is megmutathatja, hogy a szusszanásnyi idő alatt rendezni tudta sorait. A Pécs elleni meccs nem lesz sétagalopp, Véber György együttese a legutóbbi két idegenbeli bajnokiját (Debrecenben és Kispesten) egyaránt megnyerte. Pénteken Dunaújvárosban kiesési rangadót rendeznek, a nyeretlen újonc az utolsó előtti Haladást fogadja.

A 11. forduló programja

Október 17., péntek: Dunaújváros–Haladás (19 óra)

Október 18., szombat: Pápa–Diósgyőr (14 óra), Nyíregyháza–Puskás Akadémia (16 óra), Kecskemét–MTK (18 óra), Honvéd–Paks (18 óra), Ferencváros–Pécs (20 óra)

Október 19., vasárnap: Videoton–Debrecen (16.30), Győr–Újpest (18.30)