2024. július 19., péntek
IX. NŐI VB

Folytatódik a házigazda álma

Tovább tart a nagyobbik társrendező ország menetelése az ausztrál–új-zélandi női világbajnokságon, az időrendi sorrendben harmadik, szombat reggeli negyeddöntőben ugyanis Ausztrália kiejtette az esélyesebbnek tartott Franciaországot, ezzel bejutott az elődöntőbe, vagyis már biztosan éremért csatázhat saját közönsége előtt. Brisbane-ben nyílt sisakos, pörgős küzdelmet láthatott a közel 50 ezres szurkolótábor, amelynek inkább az első félidőben volt miért izgulnia, hiszen ebben az időszakban a franciák törtek az ő kapujukra sokkal veszélyesebben. A térfélcsere után megváltozott a játék képe, és az ausztrál lányok mentek előre ígéretesebben, de számos próbálkozásukból elvétve találták el a kapu felületét. A hálók így a rendes játékidőben egyik oldalon sem rezdültek meg, ahogyan a félórás ráadásban sem, ezzel jöhettek a tizenegyesek. A kezdő franciáktól Bacha azonnal rontott, de a második körben az ausztrál Catley sem értékesítette saját lövését. Egálnál jött az utolsó kör, amikor Perisset kulcspillanatban hibázott, de a továbbjutásért lövő Arnold sem talált be. Jöhetett a hirtelen halál, a kilencedik körben aztán Dali hibáját a diadalért odaálló ausztrál Hunt is megismételte, de a tizedik körben már eldőlt a maratoni csata: Becho vétett, Vine viszont magabiztosan belőtte saját büntetőjét, így elkezdődhetett az ausztrál csapat és szurkolók euforikus ünneplése.

A tizenegyesrúgás hirtelen halál szakaszában Cortnee Vine értékesítette az ausztrál továbbjutást jelentő pontrúgást (Fotó: Beta/AP)

A tizenegyesrúgás hirtelen halál szakaszában Cortnee Vine értékesítette az ausztrál továbbjutást jelentő pontrúgást (Fotó: Beta/AP)

Ausztrália elődöntős ellenfele szerdán Sydney-ben Anglia lesz, amely az utolsó, sydney-i negyeddöntőben Kolumbia vezetését (Santos, 44.) megfordítva (Hemp, 45+7. és Russo, 63.) diadalmaskodott.

Eredmények, negyeddöntő: Ausztrália–Franciaország 0:0, tizenegyesekkel 7:6, Anglia–Kolumbia 2:1. Az elődöntőben (szerdán): Ausztrália–Anglia.

Nyitókép: A tizenegyesrúgás hirtelen halál szakaszában Cortnee Vine értékesítette az ausztrál továbbjutást jelentő pontrúgást (Fotó: Beta/AP)