2024. július 16., kedd
LABDARÚGÁS – BL-SELEJTEZŐ

Megint az a fránya első húsz perc!

A TSC-nek nem sikerült megszorongatnia a Bragát

Topolya: TSC–Braga 1:4 (1:4)

TSC Aréna, 4500 néző, vezette: Jakob Kehlet (Dánia). Gólszerzők: Rakonjac a 40., ill. Pizzi a 8., Bruma a 12., Djaló a 15. és Al-Muszrati a 20. percben.

TSC: Simić, Petrović, Čalušić, Đorđević (Antonić), Cvetinović, Kuveljić (Milosavjević), Radin, Stanić, Jovanović (Vlalukin), Rakonjac (Milovanović), Pantović (Sós). Vezetőedző: Žarko Lazetić.
Braga: Matheus, Gómez (Mendes), Fonte, Niakaté, Marín, Horta (Fernandes), Vitor Carvalho, Al-Muszrati (Zalazar), Bruma (Lopes), Djaló, Pizzi (Soumaré). Vezetőedző: Artur Jorge.
A TSC Aréna zsúfolásig megtelt a történelmi pillanatnak számító mérkőzés kezdetére, hiszen először játszott Bajnokok Ligája-selejtezőt a csapat hazai pályán. A szurkolók buzdítása sem maradt el, a továbbjutást azonban nem sikerült kiharcolni. A portugálok húsz perc alatt négyszer voltak eredményesek, így az első meccsen szerzett háromgólos előnyüket pillanatok alatt behozhatatlanra módosították. A topolyai gárda az első percekben támadóan lépett fel, és gyorsan össze is hoztak néhány jó helyzetet a kapu előtt, de egyikből sem lett gól. A vendégek viszont gyorsan „akklimatizálódtak”: a 8. percben Gomez pontos passzát Pizzi lőtte a kapuba (0:1). A topolyaiakat megzavarta a gyorsan kapott gól, így négy perccel később már Horta passzolt a szélen érkező Bruma elé, aki kilőtte a bal alsó sarkot (0:2). Az első negyedóra leteltekor pedig már háromgólos, összesítésben hatgólos volt a vendégek előnye: ezúttal is Horta adta a gólpasszt, méghozzá Djalónak, aki pár méterről Simić kapus mellett a kapuba gurított (0:3). Érdekesség, hogy ők hárman voltak Bragaban is a gólszerzők… A 20. percben aztán csatlakozott hozzájuk Al-Muszrati is, aki 18 méterről a bal alsóba lőtt (0:4). A mérkőzés 40. perce viszont történelmi pillanat volt a TSC számára, hiszen Rakonjac megszerezte a csapat első BL-gólját. A pálya közepéről indulva betört a tizenhatosba, és látványos bombával késztette megadásra a vendégek hálóőrét.
A második félidőben a TSC rendezte sorait, néhány csere is megtörtént, a játék képe megváltozott, gól azonban egyik oldalon sem esett. A topolyai csapat tehát nem jutott tovább, de a csapatot így is minden elismerés megilleti, hiszen megpróbáltak derekasan helytállni ilyen rangos ellenfél ellen. A csapat a nemzetközi szereplését az Európa Ligában folytathatja.
Žarko Lazetić vezetőedző a mérkőzést követő sajtótájékoztatón gratulált a Braga csapatának. Elmondta, a látottakból le kell vonni a tanulságokat, voltak hibák, és nem sikerült a legerősebb felállást sem a pályára küldeni. Azt is hozzátette, hogy csapata most már a hazai bajnokságra és az Európa Liga csoportkörében esedékes mérkőzésekre koncentrál. 

A többi kedd esti mérkőzésen többnyire papírforma-eredmények születtek, így például a norvég Molde is kiejtette a korábban Ferencvárost búcsúztató feröeri Klaksvíkot, igaz, csak drámai félórás ráadást követően. Az egyetlen, főtáblára esélyes, de kizúgó gárda a Marseille volt, amely ugyan ledolgozta a Panathinaikosz ellen Athénban összeszedett minimális hátrányát, de többre nem volt képes, a tizenegyesrúgásoknál pedig többet hibázott a kikötőváros legénysége.

BL-selejtező, 3. forduló, visszavágók: Arisz (L)–Raków 0:1 (tj. a Raków 3:1-gyel), Maccabi (H)–Slovan 3:1 (tj. a Maccabi 5:2-vel), Molde–Klaksvík 1:0, h. u. 2:0 (tj. a Molde 3:2-vel), Sparta (P)–Köbenhavn 1:1, h. u. 3:3 (tj. a Köbenhavn 3:3-mal, tizenegyesekkel 4:2-vel), Dinamo (Z)–AEK 1:2 (első mérkőzés), Galatasaray–Olimpija (Lj) 1:0 (tj. a Galatasaray 4:0-val), TSC–Braga 1:4 (tj. a Braga 7:1-gyel), Servette–Rangers 1:1 (tj. a Rangers 3:2-vel), Sturm–PSV 1:3 (tj. a PSV 7:2-vel), Marseille–Panathinaikosz 2:1 (tj. a Panathinaikosz 2:2-vel, tizenegyesekkel 5:3-mal).

EL- ÉS KL-SELEJTEZŐ
Magyar esélyek, Partizan-kihívás

Ma este a két, alacsonyabb rangú európai klubtorna aktuális selejtezős állomásait is lebonyolítják. Az Európa-ligában nincs magyar és szerb érdekeltségű gárda, itt az első kör visszavágói közül pikáns lehet például, hogy a Genk mire megy Belgiumban az Olimpiakosz egygólos előnyével, vagy hogy a bolgár egyeduralkodó Ludogorec le tudja-e dolgozni minimális (1:2) hátrányát az Asztanával szemben.
Míg a második szinten egy sem, a Konferencia Ligában egyenesen három magyar kötődésű klub vitézkedhet, ráadásul jó reményekkel arra, hogy a csoportkör küszöbére érhet. Legkönnyebb dolga a Fradinak lesz, amely Budapesten gyakorlatilag egy gálameccs elé néz, miután Máltán 6:1-gyel gázolta le a Hamrunt. Sokkal nehezebb dolga lesz viszont a Debrecennek, amely Bécsben értékes 0:0-t hozott le a Rapiddal szemben, valamint a Sepsinek, amely a kazah Aktobe vendége lesz a hazai, utolsó pillanatban kiharcolt 1:1 után. A felsoroltak közül pedig egyértelműen a belgrádi Partizan néz a legfogósabb feladat elé, hiszen Bakuban 2:0-ra kikapott a Sabahtól, így most legalább ilyen arányban kell lehoznia a rendes játékidőt, ha életben akar maradni. 

Nyitókép: A topolyai játékosoknak nagy gondot jelentett a portugálok legjobbjainak a semlegesítése (Fotó: TSC)